Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

Светът се движи като сомнамбул към нова криза

Бившият британски премиер Гордън Браун посочи и причините за мрачната си прогноза

Дума

14. Септември 2018 , брой: 179   527   0Без лидери този свят се движи като сомнамбул към повторение на финансовата криза от 2008-2009 г., защото не успя да отстрани причините за появата й отпреди десетилетие. Това предупреди бившият британски премиер Гордън Браун пред в. "Гардиън".
Той бе премиер на Великобритания в периода, когато сривът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers стовари опасности пред всяка голяма банка. Браун предупреждава, че след десетилетие на стагнация глобалната икономика е отново уязвима.
"В опасност сме да влезем, подобно на сомнамбули, в нова криза. Събуждането ще бъде жестоко, но ние живеем в свят без лидерство", отговаря Браун, помолен да оцени рисковете от повторение на събитията от 2008 г.
Той разкритикува политиката на икономии, водена от консервативното правителство, дошло на власт през 2010 г:  "Рестриктивността се основаваше на анализ, според който причината за глобалната рецесия е високото ниво на държавния дълг, а не безразсъдните действия на финансовия сектор. Никой със сериозно отношение към нещата, няма да стигне до това заключение, но консерваторите се занимаваха с това пет години", посочи Браун. Според него грешката не бе, че правителствата заимстваха повече, за да стимулират растежа, а че стимулите не бяха достатъчно големи. "Бързо се върнахме към растежа, но не успяхме да го задържим поради прекомерната фискална консолидация. Бяхме излезли от рецесията през 2009 г., но отново се върнахме в нея до 2011 г. Защо? Оттеглянето на държавната подкрепа ни струваше работни места и просперитет, но ни струваше и способността ни да намаляваме дефицита в дългосрочен план", обясни още бившият премиер.
Освен това Браун смята, че действията срещу финансови злоупотреби не са били достатъчно твърди и сега банките очакват да бъдат спасени отново в случай на бъдеща криза.
Според него сега "има по-малко възможности за намаляване на лихвените проценти, отколкото преди десетилетие, няма доказателства, че финансовите министерства ще могат да намалят данъците или да увеличат публичните разходи, няма и гаранция, че Китай ще бъде толкова активен в предоставянето на стимули".
"Сътрудничеството, което беше демонстрирано през 2008 г., няма да е възможно през 2018 г. както между централните банки, така и между правителствата. Ще имаме упражнение по прехвърляне на вината, а не решаване на проблеми", мрачно вещае бившият премиер.
"Страните се оттеглиха в националистически убежища и това ни донесе протекционизъм и популизъм. Не се обсъждат проблеми, които са глобални, както и национални и местни. Страните са във война помежду си относно търговията, изменението на климата и ядреното разпространение", добавя още мрачни тонове политикът.
Събеседникът изрази съмнение, че Пекин ще сътрудничи втори път. "Протекционизмът на Тръмп е най-голямата пречка пред международното сътрудничество", категоричен бе британецът.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"