Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Акцент

Пълен фарс с министерските рокади

Кандидатът за поста на Московски се оттегли, а гласуването на оставките в парламента се отложи

Ростислава Иванова

14. Септември 2018 , брой: 179   461   0Поредица от изненади се случиха вчера около министерските рокади, обявени в началото на седмицата от премиера Бойко Борисов и коалиционните му партньори от ОП. Първо парламентът отложи гласуването на оставките на регионалния министър Николай Нанков, транспортния Ивайло Московски и вътрешния Валентин Радев, поискани от Борисов заради трагедията край Своге. По-късно пък Александър Манолев обяви на брифинг в Министерския съвет, че оттегля кандидатурата си за транспортен министър заради медийна атака срещу него, целяща да компрометира правителството.
В началото на пленарното заседание шефката на парламента Цвета Караянчева съобщи, че в Народното събрание не е постъпил указ на президента Румен Радев за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който трябва да бъде избран след това за нов вътрешен министър. По тази причина гласуването ще бъде отложено за следващата седмица. Преди това обаче от Президентството уведомиха, че Румен Радев ще подпише указа за освобождаване на Маринов след завръщането си от срещата в Рига на групата "Арайолуш". Държавният глава замина в сряда и ще се върне в петък. От институцията на държавния глава дадоха да се разбере, че искането на Министерския съвет за освобождаването на Маринов е закъсняло и затова документът не е бил подписан от държавния глава.
Неподписаният от президента указ стана повод за спекулативни интерпретации на някои от управляващите. Официален коментар от ГЕРБ обаче нямаше. "Отново опираме до темата дали президентът умишлено бави този указ, какво иска да направи с това - да попречи на избора на министъра на вътрешните работи ли какво. Той трябва да отговори на тези въпроси. За мен това не е много мъдър държавнически ход", заяви пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Пред ДУМА депутатът от ГЕРБ Александър Ненков пък предположи, че държавният глава си връща на премиера Борисов, защото не бил консултирал с него кандидатурата на Младенов за вътрешен министър. Други гербаджии предположиха, че президентът се е обидил, защото не бил включен в делегацията за ООН.
Социалистите също бяха изненадани от липсата на указ от президента. Според зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев "това може би се дължи на лоша комуникация между президентството и Министерския съвет". По-късно предположението му се оказа правилно. "Институциите трябва да работят, било то президентска или тази на Министерския съвет. Хубаво е да има комуникация. Не виждам умисъл, това си е задължение на президента. Доколкото разбрах, не е в страната", отбеляза Стойнев.
Караянчева коментира по-късно пред репортери, че в сряда се е чула с държавния глава и е останала с впечатление, че той ще подпише указа. Според председателя на НС оставките ще бъдат гласувани най-вероятно следващата седмица.
Главният секретар на МВР се назначава и освобождава с указ на президента по предложение на МС, но в закона не е фиксиран срок колко продължава процедурата.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"