28 Март 2024четвъртък19:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Христо Проданов:

Основният поминък на хората от Якоруда е завзет от кметовете и местните велможи

автор:Дума

visibility 1124

След разговорите от началото на седмицата разбираме, че хората в този край напълно приемат идеята на БСП, записана и във "Визия за България", държавата да влезе в икономиката. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов на среща с жителите на община Якоруда. Той добави, че двата основни поминъка, с които живеят хората  от общината - дърводобив и туризъм са окупирани от кметове и местни велможи. Въпреки че хората могат да работят тук, основният проблем на общината, както и на цялата страна, е демографията. Младите хора бягат не защото няма работа, а защото трябва да работят за ниски заплати и да се примирят с липсата на перспектива. Проданов заяви, че общественият ресурс като дървесината, която изобилства в общината, не трябва да е завзет от частните фирми и местните велможи, а да бъде собственост на държавата и да се разпределя от нея.  Освен това, той трябва да се добива от държавата и да бъде в  полза на хората, защото в последните 30 години частници я добиват, кметовете са станали феодали, а  хората, живеещи тук, чакат с месеци, за да си купят дърва, каза още Проданов. Той добави, че много от бедните хора се контролират чрез разпределянето на дървата за огрев, защото ако не са верни на кмета или тартора на населеното място, няма да ги получат.
Туризмът е до голяма степен частен бизнес, но в същото време довеждащата инфраструктура, атракциите, старините са държавна собственост. Държавата трябва да влезе в ролята си и да развие инфраструктурата, ако иска да го развива, каза още Христо Проданов. Той даде пример с местността Трещеник, близо до Якоруда, в която има над 300 легла в хотели, бази и бунгала, но до там няма път. Как да печели общината ви от туризъм, като не е изградила път до хотелите, попита той.
България не може да бъде променяна на парче, трябва да променим системата радикално. "Визия за България" е нашето предложение за промяната, която левицата предлага и искаме вие да кажете дали тя е добра. С тези думи се обърна към жителите на Якоруда Александър Симов. Народният представител призна, че БСП е научила най-трудния урок, който никоя друга  партия не е усвоила  когато поеме ангажимент, да се бори за него и да не подвежда тези, които са я подкрепили. Симов бе категоричен, че ГЕРБ обезличават институциите, сриват държавата, вкарват я в цикъл на безкраен скандал и наричат това стабилност. Левицата иска стабилност на доходите, добро образование и достъпно и модерно здравеопазване и просперитет за всеки гражданин. Ние искаме България да се движи напред, а не дежурните по любов медии да ни убеждават, че всичко е прекрасно, заяви още народният представител. Той коментира, че това е разликата между БСП и Борисов - той се опиянява от любовта на няколко медии, а левицата работи за хората. Алтернатива има и тя е да отидеш при хората, да чуеш гласа им и да решиш проблемите им. Алтернативата е БСП и "Визия за България", категоричен бе Александър Симов.
Колегата му Илиян Тимчев засегната темата здравеопазване. Болниците бяха превърнати в търговски дружества, а много от тях закрити заради фалити. Хората в много населени места не могат да стигнат до лекар. Време е това да се промени, подчерта народният представител. Във "Визия за България" левицата предлага гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване за здравноосигурените лица, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието. За здравнонеосигурените лица предлагаме държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги. Записали сме и  премахване на търговския статут на държавните и общински болници, каза още Тимчев. Той обясни, че така медицинските дейности, заплащани от НЗОК, ще бъдат само  за болници, които не са търговски дружества. Ако частните болници искат да ползват средства от НЗОК, ще трябва да се отпишат от Търговския закон, обясни още Тимчев. Той каза още, че за работещите в здравната система Визията предлага нов подход, в т. ч. кадрово развитие и обучение с цел  обезпечаване на системата на здравеопазване.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ