25 Април 2024четвъртък15:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

Евгения Живкова: Политиката не ми липсва

Само с дизайнерски тоалети се оцелява доста трудно, сподели известната създателка на впечатляващи елегантни облекла

/ брой: 181

автор:Альона Нейкова

visibility 1588

Евгения Живкова е известна българска дизайнерка. През 1991 г. създава модна къща "Жени стил", която ръководи и досега. Народен представител е в 39-ото и 40-ото Народно събрание (2001-2009) от Парламентарната група на "Коалиция за България". Председател е на Съвета за детето при президента на Република България (2005-2011)). Неколкократно е отличена с престижния приз на Академията за мода "Златна игла", избрана е и за "БГ модна икона" (2013) като най-добре облечен дизайнер.

"Модата е моето призвание"

- Най-новата ви модна колекция е кръстена "Фантазия". Как се стигна именно до това име, госпожо Живкова?
- Дизайнерите винаги развиват своето въображение, когато създават различни облекла. И аз съм вложила много фантазия в моята най-нова колекция. Смятам, че дрехите от тази линия елиминират границите между мечти, функционалност и прагматизъм.
- Защо традиционно представяте облеклата за предстоящия студен сезон в средата на септември?
- По принцип подобни колекции би трябвало да се показват по-рано, защото са предназначени за есента и зимата и хората вече се оглеждат за дрехи, които ще носят през тези сезони. За съжаление в България има леко изместване в това отношение и през лятото трудно би се лансирала такава колекция. А средата на септември е времето, когато повечето хора се връщат от почивка и свързват началото на учебната година и с настъпването на по-студения сезон.
- По-малката ви дъщеря - Андреа Стефанова, ще покаже част от облеклата на ревюто, което организирате днес, 18 септември...
- Да, тя е лице на колекцията. Андреа от малка има желание да взема участие в модните дефилета. Мисля, че доста добре представя дрехите пред публика.
- Самата тя е завършила моден дизайн в Англия. Вслушвате ли се в нейните съвети?
- Да, разбира се. Когато има забележки или някакви предложения, обикновено ги вземам предвид.
- Сред темите на най-актуалните тоалети от колекцията присъстват и военно униформени елементи. Защо заложихте точно на такъв тип облекла?
- Смятам, че тези елементи са доста интересни в моден план - допълват тоалетите, придават им оригиналност, използват се доста често при различните дрехи, при саката, понякога при полите и роклите дори. Това са акценти при джобовете, пагони, колани, също така и при връхните дрехи. В колекцията "Фантазия" са разнообразени със съчетанието на три вида туид с кожа. По принцип формата на джобовете, видът им действително доближават визията на облеклата до военните униформи, като същевременно са обогатени и разработени така, че да изглеждат ефектни и различни.
- Представяте ли си по някакъв начин хората, които ще носят направените от вас дрехи?
- Донякъде си ги представям. Също така имам представа и за моите клиенти, наясно съм не само с техните виждания, очаквания и изисквания по отношение на облеклото, а и на българките като цяло. И до голяма степен, представяйки една колекция, избирайки материите и десените, се съобразявам и с това.
- Важно ли е за вас дали облеклата ви ще бъдат носени от известни дами или от обикновени жени?
- За мен е от значение дрехите, които предлага модна къща "Жени стил", да се харесват и да се носят с удоволствие. По един и същи начин се отнасяме към клиентите ни, независимо дали са популярни личности или не толкова известни хора. Стараем се да им предложим най-доброто и най-подходящото за тях, съобразяваме се с индивидуалността на всяка дама.
- Кои популярни в обществото представителки на нежния пол се открояват сред вашите клиенти?
- Сигурно няма да се сетя за имената на абсолютно всички дами, които ценят моите модни предложения. Но все пак - сред известните ми клиентки са Светлана Шаренкова, Мая Манолова, Илияна Йотова, понякога Цвета Караянчева...
- Когато създавате облеклата, замисляте ли се дали вие самата бихте ги носила с удоволствие или се ръководите от нещо друго?
- Да, замислям се дали аз бих ги носила и до голяма степен така ги създавам. Разбира се, имам и по-любими тоалети във всяка от колекциите. Обикновено тези, които лично на мен ми харесват и допадат най-много, са и най-продаваемите впоследствие.
- Тогава няма как да не ви попитам кой от тоалетите ви е фаворит във вашата най-нова колекция?
- Ще ви разкрия само, че това са трите облекла, с които Андреа ще се представи на ревюто. Тези тоалети са от военната тема, наистина много ги харесвам. Най-големият ми фаворит е едно сако, което при дъщеря ми се съчетава с къси панталонки, но може да се комбинира с пола, с панталон или с рокля дори. Също така любими са ми и новите неща, които предлагаме: бродирани цветя върху различни тъкани - на блузи, туники и рокли.
- Къде и как лично вие откривате или срещате вдъхновението за работата си като дизайнер?
- На различни места. Понякога се вдъхновявам примерно от самите тъкани. Често разглеждам различни периоди от стила на модата, които много ми въздействат. Случва се да се впечатля и от някои филми - исторически или съвременни, да ми въздейства визията на артистите, които играят в тях, и това впоследствие да повлияе и на създаваните от мен дрехи. Разнообразни неща ме стимулират и мотивират в работата ми на дизайнер, не мога категорично да назова само едно.
- Като професионалист, който не от вчера е в бранша, как ще отговорите на въпроса може ли според вас дизайнер да се издържа от мода в България? Или сте едно от доказателствата, че все пак това е напълно възможно?
- Трябва да се правят много други съпътстващи неща, свързани с модата и представянето на тоалети, за да може една фирма за облекла да се издържа в България. Само с дизайнерски дрехи се оцелява доста трудно. Пазарът е много малък у нас.
- Дори за вас?!
- За всеки.
- Ако в началото на кариерата си като дизайнер знаехте какво ви очаква, бихте ли се захванали с мода въпреки трудностите?
- Сигурно да, защото модата е моето призвание, в крайна сметка, и е едно от нещата, които обичам да правя. Но когато започнах, беше по-лесно, отколкото е сега, тъй като конкуренцията на чуждите марки беше по-малка.
- Съществува ли според вас някаква формула, следвайки която една жена би могла да успее да събере в гардероба си най-модерните, но и най-необходимите дрехи?
- Формула ли? По-скоро бих заложила на няколко важни принципа. Задължително трябва да има класически сака, класически рокли, тоалети в черно... Това са основните неща. А също така необходимо е да следва основните модни тенденции, доколкото е възможно, разбира се.
- Как бихте коментирали стила на политиците и известните личности у нас? Допада ли ви как са облечени?
- Винаги има промяна в стила на хората, които никога не са се занимавали с политика или не са били под светлината на прожекторите. Но тази промяна в обличането е видима примерно една година след като започнат да се появяват в публичното пространство.
- Има ли "мода за народа"?
- Според мен модата се създава за хората. До голяма степен зависи и от самия човек как ще се облича и дали има възможност или афинитет да следва модните тенденции като цяло. Някои хора просто не се интересуват от модата, обличат каквото имат или каквото им падне, дори и да нямат каквито и да било финансови затруднения.
- Как ще коментирате поговорката "По дрехите посрещат, по акъла изпращат"?
- Според мен тя никога няма да спре да бъде актуална. Не знам дали за съжаление или не. Според мен всеки човек трябва да бъде спретнат. И когато отива някъде, независимо къде, да е приятно и чисто облечен. Защото наистина първото впечатление е много важно.
- Тези дни предстои и поредното издание на "Sofia Fashion Week AW 2018". Съществува ли шанс градът ни някога да се нареди сред световните столици на модата като Милано, Париж, Москва...?
- Не знам. Дано! Седмицата на модата в София е добър шанс за много дизайнери и марки да представят предложенията си пред публика, защото е все по-трудно да се правят самостоятелни ревюта, включително и от финансова гледна точка.
- Кои световни дизайнери предизвикват лично у вас респект?
- Харесват ми много облеклата на Долче и Габана, на Джон Галиано, когато работеше за "Диор", също така на Александър Маккуин - за мен те са примери за гениалност.
- От известно време сте извън политиката. Липсва ли ви?
- Ами не съвсем. Може да се каже, че политиката не ми липсва.
- Какво трябва да се случи, за да се върнете отново към участието в активния обществен живот в България?
- Не знам дали нещо трябва да се случи. Необходимо е човек да има желание, за да се върне в политиката и да участва активно във всички актуални процеси в държавата.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ