03 Май 2024петък19:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Еленко Божков:

Възможно е ново поскъпване на газа и парното през януари

Правителството по-скоро имитира някаква активност, вместо сериозно да се заеме с реално финансиране на АЕЦ "Белене", казва енергийният експерт

/ брой: 181

автор:Мая Йовановска

visibility 2149

ЕЛЕНКО БОЖКОВ е роден в Кюстендил. Възпитаник е на ВМЕИ (сега Технически университет) в София. Електроинженер. Депутат в  Vтт ВНС. Бил е главен секретар на Министерството на енергетиката, член на СД на НЕК, комисар в ДКЕВР.

"Преговорите с американските ТЕЦ за разваляне на договорите се затлачват"

- Г-н Божков, "Булгаргаз" иска поскъпване на синьото гориво от октомври с близо 14%. Как ще се отрази това върху цените на парното, топлата вода и тока?
- Най-сериозно поскъпването на газа ще се отрази върху цените на топлинната енергия от "Топлофикация София". Поскъпването ще бъде от порядъка на 8-10% допълнително спрямо увеличението от 1 юли. За да бъдем точни - цената на природния газ влияе и върху цената на електрическата енергия, произвеждана по високоефективен комбиниран начин. Там цената на топлинната енергия и електрическата енергия е пряко свързана с цената на природния газ. Ако се задържи по-ниска цената на топлинната енергия, което е възможно чрез определени техники на изчисление, се вдига цената на електрическата енергия. Ако се запази ниска цената на тока, се увеличава цената на топлинната енергия. За това много често от КЕВР използват следния трик - задържат цената на топлинната енергия, при което се увеличава цената на електрическата. Но тъй като се увеличава цената на тока в цяла България, т.е. тя се разпределя между всички абонати, включително и бизнеса, се усеща по-леко. Казано иначе, за да се задържи цената на топлинната енергия, примерно в София и Пловдив, се увеличава цената на тока в цяла България. Това е порочен трик, който се използва от КЕВР.
- Тогава защитава ли в достатъчна степен КЕВР обществения интерес?
- Не! И това се вижда отдавна. Ще дам и друг пример. Цената на електрическата енергия за битовите потребители се поддържа в голяма степен ниска, като тя се субсидира от цената на малките промишлени потребители, на малкия бизнес. Това е порочно кръстосано субсидиране. Точно това беше направено, при това не за първи път, от 1 юли 2018 г.
- Смятате ли, че сериозното увеличение в цената на газа ще продължи и след октомври? Имам предвид в такава степен, че отново да се отрази върху цената на парното и на топлата вода?
- Всичко зависи от това дали ще продължи ценообразуването на природния газ в България по сегашния договор между "Булгаргаз" и "Газпром". Според сегашния договор цената на природния газ в България се определя спрямо тръжните борсови цени от последните три месеца на двата петролни деривата - мазут със съдържание на сяра от 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%. Като имате предвид, че допълнително тази цена се намалява с известна част от парите, които получаваме като транзит на природен газ през България. Отварям и една скоба. Ако обаче се случи това, което искат руските производители и търговци от "Газпром", а именно - прекратяване на транзитите през Румъния и България, много вероятно е, ако този договор остане, цената на природния газ да се увеличи скокообразно. Иначе трябва да се проследи и как се увеличават цените на суровия петрол сорт "Брент" през последните месеци, а те устойчиво се движат нагоре. На базата на тези фактори може да се каже, че много е вероятно от 1 януари 2019 г. да имаме ново увеличение на цената на газа. А оттам - ново увеличение на цената на топлинната и електрическата енергия, при това в средата на отоплителния сезон.
- За да се отрази цената на газа върху парното, е необходимо увеличението да бъде над 5%.
- Да, вероятно ще е над 5%, и така ще се отрази и върху топлинната енергия, и върху електрическата енергия.
- В момента вървят преговори с ръководствата на т.нар. американски централи във връзка с разтрогването на договорите за купуване на ток. Какво очаквате да се случи?
- Съставът на ДКЕВР, в който бях, поиска разваляне на тези договори чрез жалба до ЕК още през 2014 г. В новия си мандат ЕК не влезе в достатъчно сериозни разговори по разваляне на договорите за американските ТЕЦ. Междувременно се направиха няколко опита за прокарване на закон, който да даде тази възможност, но това не се случи. Напоследък, може би под натиск на ЕК, започнаха разговори за прекратяване на договорите. Подозирам, че основна роля за преговорите има решението на ЕК за новите екологични изисквания към големите горивни инсталации, които работят с въглища. Това в голяма степен мотивира американските централи да се съгласят на тези преговори. Те обаче вървят изключително мудно. И се затлачват, и се търсят непрекъснато възможности за по-големи компенсации.
- Кой ги бави?
- Не мога да кажа кой ги забавя - дали американците или нашето правителство, или доста услужливо им се помага в това. Имаше инертност, още когато беше подадена жалбата за прекратяване на договорите. Всичко е заради неправомерната държавна помощ в тези дългосрочни договори, въз основа на която те се облагодетелстват. А това противоречи и на основния договор за присъединяване на България към ЕС. Ако дългосрочните договори с тези централи бъдат прекратени с минимални компенсации за т.нар. невъзстановяеми разходи, българските потребители ще имат много голяма полза. Така ще се освободи голямо място в цената "Задължения към обществото" от порядъка на над 300 млн. лв. годишно и всички цени ще паднат. Ще спре и изкривяването на свободния пазар, каквото има сега. И парите във фонда "Сигурност на електроенергийната система" ще се увеличат многократно.
- Кой плаща кражбите на енергия?
- Абсолютно всички потребители.
- Как това става на практика?
- Кражбите и други злоупотреби с електрическа енергия например се прикриват в т.нар. технологични загуби, които се плащат от всички. А технологичните загуби резултират в таксата за пренос през преносната и електрическата мрежа. Там се калкулират технологичните загуби. Веднъж се прикриват там, а отделно разпределителните дружества не спазват ограниченията, които им се налагат от КЕВР. Те отчитат 14% технологични загуби при разрешени между 8,5 и 8,9% в зависимост за кое дружество става въпрос.
- Не е ли задължение на КЕВР да се намеси в такъв случай?
- КЕВР гледа през пръсти. И това е доказуемо.
- Какво се очертава около неслучилата се сделка с продажбата на активите на ЧЕЗ у нас?
- Реакцията вътре в страната, а и на новото чешко правителство, в голяма степен повлияха на общественото мнение. Българското обществено мнение, включително и подписката срещу сделката, инициирана от БСП, в голяма степен повлияха върху това да се сложат спирачки на сделката. Това са факторите, които наложиха временното й спиране.
- Имате предвид решението на КЗК?
- Да, и освен това не трябва да се съмняваме, че банките, които и да са те, ще са изключително предпазливи, неотстъпчиви при финансирането на тази сделка. Много трудно ще се намери банка, която да финансира такава сделка, независимо от реакциите както на ББР, така и на двете банки, за които се говори, че се декларирали съгласие. Те така и не отговориха на временната парламентарна комисия дали това е така.
- А оттук нататък?
- Много голямо значение ще има решението на Върховния административен съд по тази сделка. Трябва да видим и каква ще бъде реакцията спрямо новите правомощия, които се дават на КЕВР. Защото досега Иван Иванов упорито отказва да вземе отношение по сделката, изчаквайки методика и някакви допълнения в закона. Той и без изменения в Закона за енергетиката можеше, а и беше длъжен, да вземе отношение по сделката. Това го прави изключително уязвим и от морална, и от законова гледна точка.
- Може ли да се реализира сделката за изграждане на АЕЦ "Белене" без държавно участие, освен с оборудването, както твърдят от властта?
- Не знам защо си мисля, че това правителство по-скоро имитира някаква активност, вместо сериозно да се заеме с реално финансиране на АЕЦ "Белене". Беше подсказано от различни обществени и политически сили в България, че най-правилният, най-добрият начин за финансиране и осъществяване на проекта АЕЦ "Белене" е с мажоритарно участие на българската държава и с кредит по примера на финансиране и изграждане на унгарската АЕЦ "Пакш". С дългосрочен инвестиционен кредит, който да се гарантира и изплаща в рамките на 20 години, което се вижда, че е напълно възможно за осъществяване.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 989

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 963

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 898

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1005

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1160

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 936

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1147

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 971

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1078

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ