19 Април 2024петък23:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жители на 4 села не пуснаха децата си на първия учебен ден

Първият звънец би в над 2300 училища в страната

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 1032

Над 200 души затвориха за движение важния път, свързващ общините Кирково и Крумовград на първия учебен ден. Жители от селата Тихомир, Малкоч, Кран, Кукуряк, Пашинци, Токачка, Бук и Гривка излязоха на протест заради разбитите пътища в района, по които децата им пътуват с много трудности до училищата. Още миналата седмица родители заплашиха, че няма да пуснат децата си на училище. Вчера новата учебна година в ОУ "Васил Левски" в с. Тихомир не посрещнаха 74 деца. В класните стаи влязоха едва 20 деца от селата Кран, Кукуряк, Малкоч и Тихомир.
На протеста на разклона на с. Пашинци хората настояха да дойдат представители на Агенция "Пътна инфраструктура" и Областната администрация, в противен случай блокадата няма да бъде вдигната. Те искат конкретно ремонт на пътната отсечка между Чорбаджийско и Токачка. "Ако не бъдем чути от държавата днес, след дни ще блокираме пътя за Гърция", заявиха организаторите на протеста. Пътят Токачка - Кукуряк - Токачка е изграден преди повече от 40 години с намален габарит в определени участъци, а последният му основен ремонт е правен през 1982 г. През годините участъкът е поддържан с разполагаемия бюджет по програмата за текущ ремонт. Близо 1 млн. лева по предварителни разчети са необходими за ремонтно-възстановителни дейности на 29 км от третокласния път III-592 Подкова - Кукуряк - Токачка. По-рано от АПИ съобщиха, че се търсят възможности за подобряване състоянието на цялата третокласна мрежа в страната.
Това е стар проблем, а пътят наистина е много стар и тесен, коментира за ДУМА Милко Багдасаров, областен председател на БСП в Кърджали и директор на най-голямото училище в Кърджали - СУ "П.Р. Славейков". Той допълни, че общината очаква средства от държавата за ремонт на шосето, тъй като то е към областното пътно управление.
С официални тържества започна учебната година в останалите над 2300 училища в страната. В аулата на СУ "Св. Климент Охридски" президентът Румен Радев тържествено откри учебната година в НГДЕК "Константин-Кирил Философ"и призова учениците да отстояват духовността, човечността и достойнството. "Впечатляващи са вашите богати традиции, мостовете, които градите между минало, настояще и бъдеще. Днес имаме особена нужда от мъдрост, а тя е закодирана в много поколения преди нас", каза президентът в словото си.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна с поздравление към учениците и им пожела новата учебна година бъде интересна и да им донесе много знания и приятелства. "Бъдете старателни и упорити, за да вървите смело към мечтите си", заяви тя.





23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри" откри учебната година с ремонтиращ се двор. Учениците бяха натъпкани на малка площадка, а родителите се възмущаваха от неразборията. Директор на училището е Нина Чанева, общински съветник от ГЕРБ в СОС

Снимки Даниела Тодорова


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ