26 Април 2024петък12:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опряха до Росен Желязков за транспортен министър

Управляващите се надяват НС да гласува в четвъртък рокадите в правителството

/ брой: 181

автор:Ростислава Иванова

visibility 1540

Росен Желязков е новата номинация на ГЕРБ за министър на транспорта, информационните технологии и далекосъобщенията на мястото на подалия оставка Ивайло Московски. В момента той е шеф на Комисията за регулиране на съобщенията. Желязков е предложен от ГЕРБ и е одобрен от "Обединени патриоти". Това съобщиха вчера след коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов, лидерът на "Атака" и шеф на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров и зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов.
Промените в правителството ще се гласуват от парламента в четвъртък, обяви Цветанов. Припомняме, че оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев и новите министри трябваше да бъдат одобрени от депутатите миналия четвъртък. Гласуването в парламента обаче бе отложено заради липсата на президентски указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, гласен за вътрешен министър. Малко по-късно същия ден кандидатът за транспортен министър Александър Манолев пък оттегли номинацията си заради медийни публикации срещу него, че е блъснал жена на пешеходна пътека в София и това е довело до смъртта й. Срещу Манолев имало и висящи дела.
Коалиционният съвет е решил и да поиска среща с президента Румен Радев за изясняване на обстоятелствата около освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, каза Сидеров. "Всичко, което не е съгласувано, не е представено и не е обсъдено, трябва да се изясни, за да няма съмнение държавният глава, че нещо се върши в държавата през неговата глава и без неговото съгласие", увери той и допълни, че са поканени високо квалифицирани юристи да тълкуват казуса.
Цветанов пък съобщи, че указът за освобождаване на главния секретар на МВР още не е подписан и оспори правото на президента да иска задължително съгласуване. "Съгласувателната процедура е задължителна при назначаването на бъдещата овакантена длъжност главен секретар, но когато има волеизявление от самия главен секретар за освобождаването на длъжността, сами разбирате, че сме в съвсем друга хипотеза", смята партийният заместник на Борисов. Той обаче се надява "разумът да надделее" и МС да съгласува с президента освобождаването на Маринов, защото не желаели проблеми и конфронтации с държавния глава.
Предвижда се в четвъртък на първа точка в дневния ред на НС да се гледат оставките на тримата министри, но всичко зависи от президента Радев, отбеляза Цветанов. Той призова БСП "да говорят с техния президент Румен Радев и да го помолят да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов, тъй като те най-много настояваха за оставките и обвиняваха, че ГЕРБ умишлено ги бавят".
На коалиционния съвет е взето решение и всеки месец министрите да бъдат препитвани за свършеното от тях и какво им предстои да правят.


Ще се запомни с аферата "Костинброд"

Като главен секретар на МС в първия кабинет на Борисов Росен Желязков бе подсъдим за аферата "Костинброд". Първоначално главният прокурор Сотир Цацаров обвини ГЕРБ в програмиран опит за манипулация на предсрочните парламентарни избори през 2013 г., но впоследствие обвиненията паднаха и Желязков се оказа невинен.
Желязков бе главен секретар на Столична община при кмета Стефан Софиянски и напусна, когато Борисов бе избран за кмет. През 2009 г. обаче самият Борисов го назначава за главен секретар на МС в първия си кабинет. През ноември 2014 г. Желязков влезе в политическия кабинет на "Борисов 2" като съветник по въпросите на държавната администрация и електронното управление, организацията и координацията между компетентните органи на изпълнителната власт. Той участва и в стратегическото планиране и разработване на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление. През септември 2016 г. той оглави новата държавна агенция "Електронно управление", която отговаря за Търговския регистър.
Преди това Желязков бе единствена номинация на ГЕРБ за председател на КЗК по време на втория кабинет на Борисов, но се оттегли с аргумента, че не иска да участва в "състезание със себе си". Той обаче бе принуден заради бойкота на коалиционния партньор ДСБ.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ