18 Април 2024четвъртък05:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Западът закриля терористите в Сирия

Русия и Сирия принудени да отложат операцията в Идлиб, за да неутрализират изфабрикувани аргументи и обвинения

/ брой: 182

автор:Юри Михалков

visibility 1521

САЩ и Западът като цяло спасяват ислямисткия тероризъм и джихадисткия фанатизъм. Ето този малко или много прикриван извод бе осветен от прожектора на последните събития около сирийската провинция Идлиб.
Известно е, че Дамаск, Москва и Техеран планираха антитерористична операция в тази граничеща с Турция северозападна провинция, която се е превърнала в последния бастион на ислямистките фанатици в Сирия. В нея се събраха бойните терористични групировки, изтласкани от останалите три зони за деескалация в Централна и Южна Сирия. Според различните източници броят им варира от 10 000-15 000, та чак до 100 000 души. Те са от "Ал Кайда", "Джебхат ан Нусра", има и остатъци от разбитата "Ислямска държава", която държеше доскоро половин Сирия и част от Ирак.
Контратерористичната операция обаче се отлага след преговори между Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган на 17 септември. Известно е, че Турция възрази срещу нея по хуманитарни причини - тя щяла да доведе до кръвопролития и нова бежанска вълна, каквато Турция не може да понесе. Сега Путин и Ердоган съгласуваха съвместен план за разоръжаване на въоръжената опозиция в Идлиб. От съобщенията става ясно, че се има предвид разоръжаване на тежките въоръжения (танковe, реактивни системи за залпов огън, оръдия и миномети.) Но не става ясно какво ще стане с лекото стрелково оръжие. Освен това мирният подход ще се прилага главно върху т.нар. умерена опозиция, разположена в южната част на провинцията. Става дума за създадения от Анкара "Фронт за национално освобождение", върху който тя има влияние. Но мирният план едва ли ще сработи с разположената на север непримирима терористична групировка "Хаят Тахрир аш Шам" - това всъщност е "Ал Кайда" и сирийският й клон "Джебхат ан Нусра", преименувани за мимикрия.

В каква обаче геополитическа рамка

се случи отлагането на операцията в Идлиб. По-рано този месец признания за наличието на терористи в Идлиб, с които Западът трябва да се бори, направиха и държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, и спецпратеникът на ООН Стафан ди Мистура, и германската канцлерка Ангела Меркел. "Абсолютно сме съгласни с тях (руснаците - б.а.), че по тези места има терористи и трябва да се погрижим те повече да не изнасят тероризъм по света. Бихме се радвали да работим за разрешаването на проблема с тероризма в този регион", ето това рече Майкъл Помпео.
При такава позиция човек оставаше с впечатлението, че Западът нямаше да има нищо против срещу антитерористичната операция в Идлиб - или срещу световното зло, както с основание окачествяват ислямисткия тероризъм. Оказа се обаче точно обратното - САЩ и Западът направиха всичко възможно, за да спрат такава операция. Наскоро постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя разкри, че Западът вече лансира ново основание за удари срещу Сирия - ще прибегне до тях, ако започне антитерористичната операция в Идлиб. Доводът с изфабрикуваното използване на химическо оръжие от страна Дамаск не е достатъчен - вероятно защото вече е предварително разобличен. Затова се лансира и ново основание за удар - самата операцията срещу световното зло.
Направо абсурден довод срещу кампанията в Идлиб "снесе" френският външен министър Жан-Ив ле Дриан. Според него при сирийско-руско настъпление в Идлиб десетки френски терористи и много други терористи от различни държави могат "да се разпръснат" в западните държави, а това представлявало "опасност за сигурността" на Запада. Според него в Сирия имало около 10 000-15 000 терористи - и по-различни данни това са точно от "Хаят Тахрир аш Шам" и гравитиращите около нея по-малки групи. Мосюто окачествява операцията, подготвяна от Сирия и Русия, като "изключително опасна".
Тези позиции на Запада се разпиляват като глухарче само от едно подухване на здравия разум. От една страна, Америка декларира, че "бихме се радвали да работим за разрешаването на проблема с тероризма в този регион", но от друга -  предупреждава за военна операция срещу антитерористична операция в Сирия. Какъв по-убедителен аргумент, че Западът се е съюзил с тероризма! И за двуличността и коварството на Америка, защото тя дирижира нещата в ООН. Във Вашингтон много се възмущават от фейк новините, но думите на Помпео не са ли доказателство за фейк политиката на Америка? Той тръби за позиция, която е в пълен контраст с действията на страната му.
Очевидно в схватката си с "дълбоката държава" президентът Доналд Тръмп трябваше да отстъпи от първоначално заявената позиция за по-бързо изтегляне от Сирия. Той продължи двупосочната и противоречива политика на война както срещу "Ислямска държава", така и срещу законното правителство на президента Башар Асад. В интерес на истината Вашингтон и водената от него международна коалиция нанасяха удари срещу ИД, участваха и в освобождаването на сирийския град Рака и на иракския Мосул, които бяха бастиони на "халифата". И в същото време Америка се заиграваше с различни терористични групировки, воюващи с Асад. Тя ги насочваше да удрят позиции на правителствените сили, изпращаше оръжия, обучаваше ги в тренировъчни лагери, помагаше им да излязат от обкръжения, спасяваше и техни главатари с вертолети. 
По принцип е разбираемо защо Вашингтон е срещу Асад, без това да звучи като оправдание за такова враждебно отношение. Но да се заиграваш с варварите от ИД, да влизаш в съюзи еднодневки с терористи срещу антитерористичната война, каквато уж водиш, да спъваш борбата срещу световното зло, това означава не просто политиката ти да страда от двуполюсно разстройство, а че се превръщащ в част от това зло.

Превръщаш се в Сатанински Американски Щати

Идлиб не прави изключение от този подход на САЩ. Разбираемо е защо Вашингтон правеше всичко, за да осуети операцията на Дамаск и Москва там. Той губи битката за Сирия и се стреми да пречи до последния възможен момент за победата им. А също да продължи войната в Сирия, за да се изцеждат силите на Дамаск и Москва с тайната надежда да започнат отстъпление от политиката си. Но с новото основание за военна намеса в Сирия американската страна помогна на тероризма да оцелее и да продължа световното си зло. Е, Америка не се ли е сдушила със сатаната?
Подобни мисли навява и изказването на френския външен министър. Той фактически призовава терористите да бъдат оставени на мира (и Америка прави същото, макар по друг начин). От изказването му човек не може да не си зададе поне два въпроса. Първият, толкова ли е безпомощна Франция, та да не проследи и залови ако не всички, то поне немалка част от няколкото десетки френски терористи, които ще се завърнат в страната си след евентуалното поражение в Идлиб? Вторият, ако терористичните групи в Идлиб бъдат оставени на мира, няма ли да кроят атентати на Запад, включително и в самата Франция? Изобщо доводът на мосюто звучи като комична глупост - все едно да кажеш

на съпругата си, че си й верен до гроб от леглото на любовницата си

Срещу контратерористичната операция в Идлиб бяха изразявани и хуманитарни съображения. Колкото и убедително да звучаха, те стояха изфабрикувани на целия фон. Тежки хуманитарни катастрофи с немалко цивилни жертви, включително и на деца, се стовариха върху сирийския град Рака и иракския Мосул при тяхното освобождаване с участието на САЩ и Запада. Тези два града бяха крепостите на разбитата вече "Ислямска държава". Френският в. "Фигаро" писа наскоро, че "Западът не се церемонеше с "Ислямска държава" в Мосул и Рака". Само че по въпроса Западът спретна "заговор на мълчанието", както навремето установи руската страна. А сега за Идлиб се бие тревога, но това не е ли аларма на двуличието, а не на истинска съпричастност с трагедията на мирното население?.
Освен това Дамаск и Москва не допуснаха хуманитарни катастрофи при досегашното прочистване на трите зони за деескалация - там бяха създадени хуманитарни коридори, по които цивилното население бе изведено от бойните действия. Руският външен министър Сергей Лавров вече увери, че интересите на цивилното население в Идлиб ще бъдат отчетени в пълна степен.
Що се отнася до хуманитарните тревоги на Реджеп Ердоган, има основания да подозираме, че той се безпокои не толкова от бъдеща бежанска вълна, колкото от загуба на контрола върху Идлиб, който при една операция би преминал в ръцете на Дамаск - в крайна сметка Идлиб е в Сирия, а не в Турция. Немалко коментатори отбелязват, че Ердоган се стреми да превърне Идлиб в нещо като турски протекторат, макар това да е пълно нарушение на международното право. А и какво ли ще прави с радикалната "Хаят Тахрир аш Шам", която държи територия покрай границата с Турция! Ще калкулира ли кръвопролитията и цивилните жертви, когато директно се изправи срещу нея? 
Сблъсъкът Запада-Русия е хибриден и се води на ниво дипломация, включително и в ООН. Зад предупрежденията срещу операцията в Идлиб може да съзрем бъдещи опити на Запада в ООН да обвини Русия във военни престъпления, дори цивилните жертви в Идлиб да бъдат под допустимия за такива случаи минимум (примерно 100 души). А това неизбежно ще бъде обвързано и с нови антируски санкции с цел да бъде натикана Русия в ъгъла.
Като геополитически гросмайстори Путин и Лавров несъмнено са калкулирали това съображение както при планирането на операция в Идлиб, така и при последвалото й отлагане или отмяна. Но при всички случаи джихадистите от "Хаят Тахрир аш Шам" няма да сложат оръжие. Няма И къде да отидат. И няма да не се стигне до антитерористична операция срещу тях. Дали тогава Западът пак ще извади сегашните аргументи срещу нея? Дори и да не го направи, но със сегашните си действия, довели до отмяна на операцията, той все пак се орезили и си вкара автогол като закрилник на тероризма.

Руският военен самолет ИЛ-20, свален в понеделник вечерта над Средиземно море, е бил уцелен погрешка от сирийската противоракетна отбрана, съобщиха медиите. Тя се е целила в израелски ракети, летящи над Сирия. Загинали са 19 военни в самолета, който се връщал в базата в Хмеймим. Москва съобщи, че ИЛ-20 е бил използван като щит от израелските бойни самолети F-16. ИЛ-20 бил свален с ракета С-200, защото е имал по-голяма отразяваща повърхност от далеч по-малкия като размер F-16, обясниха в Москва. „Възприемаме тези провокативни действия на Израел като враждебни и запазваме правото си да им отговорим подобаващо”, заяви военният говорител Игор Конашенков.


Това сирийско семейство заедно с още 200 души се завръщат в страната от бежански лагер в Ливан. Те ще се приберат по родните места, които сирийската армия е прочистила от терористите 
Снимка БГНЕС

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ