26 Април 2024петък05:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хай-тек

Джоузеф Стиглиц:

Изкуственият интелект може да увеличи неравенството

Нужна е политическа регулация на събирането на данни и влиянието на големите технологични компании, смята икономистът

/ брой: 182

visibility 46

В последното си интервю, дадено за "Гардиън", икономистът Джоузеф Стиглиц се фокусира върху значението на изкуствения интелект за бъдещето на пазара на труда, върху поведението ни при потреблението и разминаването между световните технологични компании и хората.
Стиглиц предполага, че изкуственият интелект е фундаментално подходящ, за да ни позволи да просперираме и да живеем по-лесно. От негова гледна точка основните предизвикателства на пазара на труда са променящите се дейности, променящите се профили на работа и способността и готовността на хората да реагират на тази промяна.
Въпреки това, според него изкуственият интелект трябва да се разграничава в зависимост от това дали той замества дейности или хора. Дори и днес технологията може да интерпретира по-добре - скенери виждат по-лесно множествената склероза от рентгенолог, така че докторът може да се фокусира върху други аспекти на дейността си.
В областта на нискоквалифицираната работа изкуственият интелект според икономиста може да поеме голяма част от дейността, особено в областта на грижите, в образователните и здравните заведения, а освободените от излишни задължения хора могат да се съсредоточат повече върху взаимодействието с други хора. От друга страна, касиерите със сигурност ще бъдат напълно заменени.
Опасността от съсредоточаване на компетентността на изкуствения интелект в няколко големи компании обаче става вирулентна едва с това, че те могат едновременно да манипулират потребителите чрез своята мощ на данните.
Стиглиц вижда изход от всичко това в политическата регулация на събирането на данни и влиянието на тези компании. Той предупреждава да не се повтаря същата грешка с липсата на регламентиране, която е била направена в началото на силната вълна на глобализацията в 90-те години на миналия век. Това може да доведе само до увеличаване на неравенството, пояснява той.
"Ако не променим общата ни икономическа и политическа рамка, това, към което вървим, е по-голямо неравенство в заплащането, по-голямо неравенство в доходите и богатството, и вероятно повече безработица и едно по-разделено общество", пояснява той.
Именно потенциалът за комбиниране на масиви от данни притеснява най-много Стиглиц. Например, търговците на дребно вече могат да проследяват клиентите чрез техните смартфони, когато се движат около магазините, и могат да събират данни за това, което им "хваща окото".
"Във взаимодействието ви с гугъл, фейсбук, туитър и други, те събират ужасно много данни за вас. Ако тези данни се комбинират с други данни, компаниите имат много информация за вас като физическо лице - повече информация, отколкото имате самите вие за себе си", казва той.
Инвестор БГ


58 милиона нови работни места

Машините ще започнат да извършват все повече и повече задачи на работното ни място, но в крайна сметка се очаква броят на работните места заради тях да се увеличи, а не да намалее, показва доклад на Световния икономически форум.
Изследването сочи, че през следващите пет години изкуственият интелект ще повлияе положително и ще създаде нетно 58 милиона работни места по света. В рамките на следващите 60 месеца автоматизацията и изкуственият интелект ще "съкратят" 75 милиона работни места, но ще създадат и 133 милиона нови.
Наетите на новите работни места ще изпълняват качествено и количествено различни задачи, сочи още докладът, според който пълният работен ден и постоянната заетост в крайна сметка могат да изчезнат. Някои компании може да изберат да наемат временни работници, фрийлансъри и специалисти на договори, след като много от задачите ще бъдат автоматизирани.
Ще бъдат нужни и съвсем нови умения. Машините ще могат да изпълняват 42% от сегашните задачи в сравнение с 29% сега.
Скорошен анализ на PwC също направи подобни прогнози. Според доклада изкуственият интелект ще повиши продуктивността и ще създаде по-добри продукти и услуги. И докато някои работни места ще бъдат съкратени или "фундаментално променени", нови работни места ще бъдат създадени и дългосрочният нетен ефект ще бъде положителен за икономиката.

Money.bg



Японски учени разработват от 2011 г. софтуер за изкуствен интелект, който преди три години издържа успешно приемен изпит за японски университет. Учените са си поставили за цел създаване на робот, който през 2021 г. може да постъпи на обучение в Токийския университет


Изкуствен интелект побеждава без проблем хора в сложни видеоигри


Медицинска апаратура с изкуствен интелект в бъдеще може да помага за ранно откриване и лечение на сериозни болести

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ