09 Май 2024четвъртък03:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Купуваме електронни винетки през смартфона

Уикенд стикерите ще струват 10 лв.

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 971

Системата, която австрийската компания "Капш" разработва, дава възможност за купуване не електронна винетка  и през мобилно приложение и уеб сървър, а винетката само за почивни дни ще струва около 10 лева. Това обясни вчера председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Той присъства на демонстрацията на начините за купуване на електронни винетка за леките автомобили и превозните средства до 3,5 тона от терминал за самообслужване. Този терминал ще работи с дебитни и кредитни карти, с пари няма да може да се плаща в него, уточни шефът на АПИ. Той потвърди, че през следващата година няма да има промяна в цените на винетките. Те се запазват такива, каквито са в момента. Годишната винетка продължава да бъде 97 лева, месечната - 30 лева, седмичната - 15 лева. Предстои да бъде определена цената на уикенд винетката. Тя ще бъде в порядъка на 10 лева и ще бъде определена с решение на правителството.
Новоизграждащата се ТОЛ система предвижда вече купените винетки, които са с валидност след 1 януари 2019 г., да бъдат конвертирани в системата със срока на валидност, какъвто е на винетката. Това ще може да се случва след 15 декември. За улеснение на шофьорите ще бъдат предоставени различни възможности за конвертиране на винетката. Освен 500-те терминала ще има и около 1000 пункта от разпространителската мрежа на винетната система. Ако шофьор, който притежава валидна винетка и пропусне да я конвертира в системата, тя няма да го отчита като нарушител и няма да му бъде наложена глоба. При спирането от контролен орган на такъв водач, неговата винетка ще бъде въведена в системата на място от оператор на автомобила, но няма да бъде констатирано нарушение, добави още инж. Глосов.
Както е известно, от началото на следващата година  започва прилагането на електронната винетка. Тя ще замени хартиената. Над 500 ще бъдат терминалите, разположени по пътната инфраструктура, които ще могат да бъдат обслужвани на 8 езика. Хората, за които купуването на стикер от терминал ще ги затрудни, ще могат да използват услугите на физически лица и да купуват винетки от бензиностанции, от областните пътни управления на АПИ и други места, допълни Светослав Глосов.

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 368

/ брой: 84

За наше добро

visibility 335

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 401

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ