05 Май 2024неделя10:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Левицата и президентът атакуват промените в АПК

Управляващите гласуваха текстове, които спират хората да защитят правата си, заяви Крум Зарков

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 1098

Президентът Румен Радев и БСП сезираха вчера Конституционния съд (КС) с искане да бъдат обявени за противоконституционни отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Според държавния глава публичността на съдебните заседания е съществен принцип на правораздаването. Според него правото на всеки човек на публично разглеждане на неговото дело е изрично посочено във Всеобщата декларация за правата на човека, в Международния пакт за граждански и политически права, в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. С предложените в АПК промени този основен принцип за публичност и прозрачност се превръща в изключение.
Радев оспорва въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела, които създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Президентът се обявява и срещу високите такси за правораздаване. Той е категоричен, че законността не е услуга, която една правова държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване. Радев оспорва премахването на касационната инстанция в законите за достъп до обществена информация,  за социалното подпомагане, за семейните помощи за деца, за правната помощ, за опазване на земеделските земи, в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс и в КСО.
"Въпреки критиките на опозицията и становищата на изтъкнати юристи, въпреки притесненията на гражданското общество, въпреки ветото на президента, управляващите насила изгласуваха текстове, които спират хората  да отидат на съд и защитят своите права". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков, преди да внесе жалбата до КС. Той беше категоричен, че не може нарочно да се забранява на хората да атакуват незаконните актове на властта и принципът на публичност да се превръща в принцип на закритите врати. "Конституцията не го разрешава, а неин пазител е КС, затова, както обещахме, внасяме необходимия брой подписи. Приемането на промените в АПК е удар по принципа на правовата държава", подчерта Зарков. Той призовава всички, които са загрижени за гражданското общество и правото на хората да имат достъп до Административния съд и да атакуват актовете на властта, да сезират КС.
"Този казус касае демократичното развитие на страната. Атакуваме размера на таксите, който е прекомерен и ще попречи на хората да търсят правата си, закритите заседания, отмяната на втората инстанция", уточни народният представител.
Изразихме нашата принципна позиция още при първото гласуване на промените, че с това управляващите правят правосъдието недостъпно, коментира темата и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че от левицата цяло лято са работили по жалбата и са прецизирали аргументите си. Президентът също има право на конституционна жалба, неговите мотиви до голяма степен съвпадат с нашите, добави Нинова.
 

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1394

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1255

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1448

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1391

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1375

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1604

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1403

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1538

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ