25 Април 2024четвъртък08:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кой е отговорен за сваления руски Ил-20

Израелските изтребители са имали навика да се прикриват с други самолети във въздуха

/ брой: 183

visibility 46

"Взгляд"

Някои смятат, че коварните израелски летци  специално се прикрили с руския Ил-20 като с щит. Самите израелци твърдят, че техните самолети изобщо не са били на даденото място тогава, когато ПВО на Сирия открила стрелбата.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази пред президента Владимир Путин съболезнования заради гибелта на руснаци при свалянето на Ил-20. В отговор Путин даде да се разбере, че не вярва в личната виновност на Нетаняху в тази история. Сякаш, утешавайки събеседника, Путин каза: "инцидентът стана в резултат на "верига от трагични случайности".
Нетаняху обеща да предостави на Русия цялата информация за инцидента и настоя тя да бъде донесена лично от командващия ВВС ген. Амикам Норкин. Създаде се впечатлението, че израелският лидер се опитва да накаже собствения си генерал с чужди ръце. Принуждава го лично да се оправдава пред министъра на отбраната Сергей Шойгу.
Шойгу вече директно заяви: израелските пилоти специално и целенасочено са се прикрили с руския самолет, който се оказал в ролята на заложник. Каква е тогава степента на виновност на Израел в ситуацията, при която този заложник загина?

Виновна ли е Сирия?

Израел смята за отговорни за този "случаен инцидент" сирийската ПВО, а също Иран и проиранската "Хизбула". Твърди се, че целта на F-16 са били обекти в Латакия, където по поръчка на Иран се произвеждало за "Хизбула" оръжие за масово поразяване. А за присъствието на руския Ил-20 в този район Израел не знаел.
В това обаче е трудно да се повярва. Ил-20 е самолет-разузнавач. Задачата му е с часове да виси във въздуха и да оглежда голяма територия. Израелските военни не са могли да не знаят: руският разузнавач по едно и също време излита и след няколко часа се връща на базата. Ил-20 винаги набира височина по посока към морето и винаги захожда за кацане също откъм морето - от съображения за безопасност от възможни преносими ракети. Въпреки това F-16 са атакували "обектите на "Хизбула" именно при кацането на Ил-20.
Имало ли е система "чужд-свой" на сирийската ракета С-200? И ако е имало, защо не е  сработила. Първо, тази система, макар и значително да намалява вероятността от приятелски огън, не я изключва напълно. Второ, системата може да сработи неправилно. Например, ако израелците са използвали средства за радиоелектронна борба. Трето, дори тази система да е сработила, трябва да се знае следното: тя не забранява изстрелването, а само подава сигнал, че се целите погрешно. "В ситуация на естествен стрес, при много сериозна атака, комплексът може да игнорира данните на системата", поясни експертът Василий Кашин от Центъра за анализ на стратегии и технологии. 
За отбелязване е, че Израел говори за неадекватността на сирийските военни: според версията на Тел Авив комплексът С-200 е водил неточен огън напосоки. И е закъснял. Ако тази версия съответства на действителността, Израел не е виновен. Но така ли е наистина?

Намирали ли са се във въздуха F-16 до Ил-20?

Това е ключовият въпрос. ПВО на Сирия са водили открит огън не по руския, а по израелските самолети. Но според Израел в момента, когато ракетата на комплекса С-200 е попаднала в Ил-20, F-16 отдавна са напуснали района и вече са били във въздушното пространство на Израел. Казано иначе, налице е чиста грешка на сирийската ПВО.
Да се опитаме да разберем нещата. Разстоянието между Латакия и границата на Израел е около 280 километра. Рутинната скорост на F-16 е 1140 км/ч, изтребителят рядко минава на свръхзвукова скорост. Но според версията на Израел излиза, че С-200 е изстрелял ракетите няколко десетки минути, след като F-16 са напуснали мястото на действието. Честно казано, това не изглежда много убедително. С-200 е оборудван с радиолокатор с 400-километров обхват за засичане на целите.  
Израелските самолети може и да са успели бързо да се изтеглят, но при всички случаи са закъснели с предупреждението за възможна атака.

Какво не е наред с предупреждението?

В руското Министерство на отбраната подчертаха: Израел ни предупреди за военната операция в Латакия по-малко от минута преди началото. Владимир Путин в разговора с Нетаняху директно обвини израелските генерали в неспазване на договореностите за предотвратяване на опасните инциденти.
Тези договорености никога не са били публикувани. Но е известно със сигурност, че през май Израел "по установените канали за връзка" е уведомил Русия много преди преди удара си в Сирия срещу иранските сили. Трябва да се признае, че в хода на тригодишната операция в Сирия инцидентът с Ил-20 е първият. Иска ни се да вярваме, че ще и последният.

Кой конкретно носи отговорността?


За действията на онези офицери, които са взели решение да излитането на F-16 точно в момента на дежурството на Ил-20, отговоря командването на ВВС на израелската армия - главнокомандващият авиацията Амикам Норкин и началник на щаба Томер Бар, подчерта в коментар за в."Взгляд" бившият шеф Яков Кедми на израелската спецслужба "Натив".
"Безотговорността на решението за атака се състои в това, че, първо, операцията се е провеждала в непосредствена близост до руските военни. Второ, не бе отбелязано, че в същия момент във въздуха се е намирал руски самолет-разузнавач", убеден е Яков Кедми.
Но вина имат и политиците, добави той: и тя е, че по принцип е било разрешено на военните да действат в непосредствена близост до руската база. "Това е типична израелска разпиляност, нехайство и безотговорност. За съжаление това при нас се случва твърде често", възмущава се събеседникът.
От своя страна ще добавим, че е разбираемо Израел да приписва всичко "единствено на небрежността". Впрочем това е странно за една от най-боеспособните армии в Близкия изток. Може да се допусне, че наистина е имало място "ексцес на изпълнителя", но осъзнат. Да допуснем, че на някой офицер от средно звено в щаба на ВВС му е хрумнало да "прикрие" атаката на F-16 с руския самолет. Замисълът е логичен - при това положение ПВО на Сирия едва ли ще стреля. Израелските ВВС са прилагали тази тактика и преди, например при ударите срещу Ирак при Саддам Хюсеин. Така че защо да не се повтори? Това обяснява и закъснялото предупреждение.

Ще бъдат ли наказани виновниците?


"У нас рядко наказват. Мога да приведа един от най-крещящите примери: заради серия от грешки израелски самолет и торпедни катери подложиха на обстрел разузнавателен кораб на САЩ по време на Шестдневната война. Тогава загинаха над 60 американски моряци", разказа Кедми. Станала бе грешка - заради същия хаос и разпиляност корабът бе възприет за египетски. Наказания за инцидента нямаше, уточни Кедми. Ето защо едва ли ще бъдат наказани и онези, които са взимали решение за атаката на F-16, добави той. "В това отношение ние силно се различаваме от японците, при тях е прието да поемаш отговорност, при нас не", отбеляза Кедми.
В споменатия от него случай от Шестдневната война става дума за най-близък съюзник на Израел, какъвто Русия изобщо не е.

Накъде с отношенията Москва - Тел Авив?

"Атмосферата е достатъчно напрегната, звучат различни изказвания, включително и крайни. Но по въпроса ще се натиснат спирачките", прогнозира за "Взгляд" бившият израелски посланик в Москва  Цви Маген. Според него скарването не е изгодно на нито една от страните. Той напомни, че Израел трета поредна година известява на Русия за възможни удари срещу обекти в Сирия. "До момента не е имало инциденти, макар че през последната година и половина са нанесени 200 удара", подчертава Маген.
Не трябва обаче да се забравя и за предупреждението на Шойгу: действията на Тел Авив няма да останат без реакция. В социалните мрежи вече звучат предположения за възможен отговор - от санкции срещу Израел до предоставяне на по-съвършени средства за сирийската ПВО - например ракетните комплекси С-300.





Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ