26 Април 2024петък11:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Израел ще продължи ударите си в Сирия

Русия предупреди Тел Авив занапред да избягва инциденти като трагедията със сваления Ил-20

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 553

Израел ще продължи да действа срещу своя отдавнашен противник Иран в Сирия, обеща премиерът Бенямин Нетаняху. От кабинета на Нетаняху съобщиха, че премиерът е казал на руския президент Владимир Путин по телефона, че "Израел е твърдо решен да спре иранското окопаване в Сирия и опитите на Иран, призоваващ за унищожаване на Израел, да прехвърли на "Хизбула" смъртоносно оръжие, което да бъде използвано срещу Израел".
Нетаняху също така "изрази съжаление" за смъртта на 15-те руснаци, които загинаха при инцидента със самолет Ил-20, свален погрешка от сирийската ПВО. Израелският премиер заявил, че Израел ще помогне на Москва в разследването. Тел Авив обяви, че е готов да предостави всичката налична информация за разследването на трагедията с Ил-20.
В инцидента в понеделник руски самолет с 15 души екипаж беше свален от сирийската противовъздушна отбрана в отговор на израелска акция. Руският Ил-20, изчезнал над Средиземно море, е бил свален от сирийската ПВО, защото зад него са се прикривали израелски изтребители, заявиха преди това от руското министерство на отбраната.
"Русия намира действията на Израел за враждебни и израелската войска е отговорна за смъртта на 15 военнослужещи", казват от ведомството.
Инцидентът заплашваше да навреди на отношенията между Русия и Израел, които преди три години създадоха гореща телефонна линия, за да се избегнат случайни сблъсъци във водещата се в Сирия война. Руският президент Путин обаче определи случилото с Ил-20 като резултат от "трагични случайни обстоятелства".
Москва ще даде отговор на действията на израелските ВВС, заради които бе свален руският Ил-20, обеща от своя страна руският военен министър Сергей Шойгу. Той обаче не каза какви ще са конкретно тези мерки. Президентът Путин пък уточни, че тяхната цел ще бъде осигуряването на безопасността на руските военни в Сирия. По думите на руския лидер това ще са такива стъпки, които ще бъдат забелязани от всички.
Той направи изрично разграничение между случая с Ил-20 и свалянето на Су-24 от турски боен самолет през 2015 г. на сирийска територия.
"Това е различна ситуация. Тогава турският изтребител съзнателно свали нашия самолет. Тук по-скоро изглежда, че има верига от трагични случайни обстоятелства, защото израелският самолет не е стрелял по нашия", каза той, като добави, че все пак е нужна сериозна проверка по случая.
По време на телефонния си разговор с Нетаняху Путин подчертал, че операциите на израелските ВВС в Сирия нарушават суверенитета на тази страна, а в конкретния случай не са били спазени и руско-израелските договорености за предотвратяване на опасни инциденти. (Москва обвинява Израел, че руските военни в Сирия не са били предупредени своевременно за планираната атака по сирийски обекти. Сигналът за атаката на 17 септември постъпил една минута преди началото й). Руският президент призовал израелския премиер в бъдеще да не се допускат подобни ситуации.
"С това изказване Путин е изпратил на Израел ясен сигнал, чийто смисъл е, че Русия обезателно ще отговори в случай на повторение на такива инциденти, и отговорът ще е силен", заяви пред РИА "Новости" експертът по международни отношения, преподавател в университета Abant Izzet Baysal в турския град Болу Кемер Касим.
Напоследък всички заинтересовани държави в региона са засилили военното си присъствие в Сирия. А това увеличава вероятността от подобни инциденти.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ