24 Април 2024сряда15:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Готвели масови съкращения в "Напоителни системи"

Синдикатите имат сигнали за натиск над работниците да си вземат неплатен отпуск или да минат на половин работен ден

/ брой: 183

автор:Мая Йовановска

visibility 1745

Заради престоящо преструктуриране на държавното дружество "Напоителни системи", което е под шапката на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), и години наред е в лошо финансово състояние, предстоят масови съкращения, научи ДУМА.
Преди ден оризопроизводители от Пазарджишко изразиха опасенията си, че заради предстоящото преструктуриране в държавното предприятие ще бъде закрит на клонът "Тополница" в Пазарджик. Според тях това ще доведе до унищожаване на един от най-големите оризопроизводителни райони в страната. Оризопроизводителите от региона обясняват, че до момента не са имали проблеми при работата си с "Напоителни системи" - клон "Тополница". До тях обаче достига информация, че той ще бъде закрит. Според Иван Мушев може да се очакват проблеми със сключването на новите договори за напояване за следващата година. Заради това оризопроизводителите обмислят протести. Те призовават зърнопроизводителите и производителите на зеленчуци да ги подкрепят в техните искания.
Чули сме, че ще има уволнения, заради преструктурирането в "Напоителни системи", но досега нямаме никаква официална писмена информация. Чува ли сме също, че от 14, клоновете ще станат 10 или 9, вероятно има и анализ на всичко, което се готви, но нищо повече, обясни пред ДУМА председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) Светла Василева.
За пазарджишкия клон "Тополница" тя каза, че най-вероятно не става въпрос за закриване, а за прехвърляне. Василева обясни, че при вливането на "Тополница" в друг клон, той няма да изчезне, но, според нея, това не е правилно решение. Това е един клон, който през годините се издържа сомостоятелно от приходите от оризопроизводителите.
Никой от МЗХГ досега не се е мотивирал пред синдикатите и заради това те са поискали подробна информация. Досега обаче не им е предоставена писмена информация за преструктурирането, което трябва да стане най-малко два месеца преди извършване на промяната, както и за предстоящи масови уволнения, което трябва да стане 45 дни преди уволнението, за да започнат консултации със синдикатите. Не съм убедена, че това ще доведе до стабилизация, тъй като дружеството има големи задължения, а обезщетенията, които са договорени в КТД, не са малки - от 5 до 8 работни заплати, заяви Светла Василева. Синдикатите имат и сигнали за упражнен натиск над работниците в клонове да си вземат неплатен отпуск или да преминат на половин работен ден, за да се стабилизирало финансовото състояние на дружеството.
За днес синдикатите имат насрочена среща със Съвета на директорите на "Напоителни системи", на която се надяват да получат подробна информация за готвеното преструктуриране както и отговори на редица въпроси. В такива случаи обикновено стигаме до сключване на споразумение, обясни Василева.




 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ