02 Май 2024четвъртък01:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Космос

Милиони предмети се носят около земната орбита

Космическият боклук е сериозен проблем и ще се задълбочава все повече

/ брой: 183

visibility 206

Космическият боклук се е превърнал в огромен проблем. Натрупването му в орбитата на Земята се е превърнало в пречка и може да застраши бъдещите мисии до Луната или Марс, казва ръководителят на компания, която опитва да разреши проблема.
Увеличаването на агресивните космически начинания в последните години е довело до натрупване на космически боклук и се очаква той да продължи да расте експоненциално, казва Нобу Окада, основател и главен изпълнителен директор на Astroscale, цитиран от CNBC.
"В последните пет до седем години станахме свидетели на около 2 хил. космически мисии в света. Плановете им са толкова агресивни, те ще изстрелят 10 хил. до 20 хил. сателита в идните пет до десет години. Виждаме експоненциален растеж на предметите в Космоса", допълва Окада.
Над 500 хил. броя отпадъци се носят около земната орбита, включително отломки от сателити, ракетни стартови ускорители, винтове и болтове, които създават сериозна заплаха за астронавтите и космическите кораби, съобщава американската космическа агенция НАСА.
Европейската космическа агенция информира, че към януари 2018 г. е имало около 29 хил. предмета, по-големи от 10 см, около 750 хил. предмета в диапазона между 1 и 10 см и около 166 млн. предмета с размери между 1 мм и 1 см.
Окада казва, че отломките летят около Земята през деня и често са възниквали ситуации, при които два предмета за малко не се сблъскват. Когато обаче това все пак се случи, сблъсъците създават още повече отломки.
"Дори малка частица, възникнала в резултат на сблъсъка, има достатъчна мощ да взриви сателит. Ако продължим верижните реакции на сблъсъците, няма да можем да изпращаме активите си в Космоса. Така че трябва да премахнем големите предмети още сега", категоричен е Окада. Той уточнява, че компанията му разработва технология, която може да стигне до орбитата и да открие големите предмети, създаващи заплаха за космическите кораби, и да ги свали в атмосферата, за да изгорят. Въпреки че разходите за премахването на отломките възлизат на между 100 млн. и 500 млн. долара за изчистване на един предмет, Astroscale опитва значително да намали цената, казва Окада. Едно от предизвикателствата е да се открият точно по-малките отломки, които също създават значителни заплахи.

Инвестор БГ



Най-големите замърсители

В края на 2017-а експерти определиха страните, които оставят най-много боклуци на околоземна орбита. Списъкът с държавите е изведен на Space-track.org
На първо място в класацията е САЩ, които са отговорни за 3999 големи отломки в космическото пространство. С 3961 условни единици космически боклук на второ място се нарежда Русия, следвана от Китай с 3475 условни единици.
На околоземната орбита са оставени над 14 000 фрагмента от излезли от строя спътници, космически станции и ракети, a с всеки изминал ден броят им се увеличава.
Около 95% от това, което обикаля около Земята, се оказва, че е космически боклук - космически станции извън контрол, ракетни части, неработещи сателити, загубени предмети от астронавти и т.н. Този опасен отпадък се движи около 10 пъти по-бързо от куршум и му отнема доста дълго време, за да се разпадне до Земята.
"Тези отпадъчни късчета могат да останат в космическото пространство стотици години", разкрива Бил Ейлър, космически инженер, пред Business Insider. "През годините страните са разбрали, че са отговорни за отпадъци, допринасящи за риск за собствените им системи, както и за всички останали", допълва Ейлър, който работи за неправителствена Aerospace Corporation.
Експертите не изключват възможността в бъдеще натрупването на космически боклуци да доведе до т.нар. синдром на Кеслер - хипотетична ситуация, при която космическите боклуци на околоземна орбита ще доведат до пълна неизползваемост на близкия космос. Казано с други думи, на пътя на орбиталните корабостроителници, фабрики и градове има препятствие, което сами сме създали.
През лятото на 2017 г. учени от ЕС предложиха да се използват магнитни "влекачи" за събиране на космически боклук. В съответствие с проекта събирачът на космически боклук трябва да съдържа охладени до свръхниски температури свръхпроводящи електромагнити. Ориентирането на "влекача" ще се извършва по магнитното поле на Земята.
Към момента боклуците на околоземната орбита не се събират.
economic.bg

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ