25 Април 2024четвъртък22:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нови колизии във властта заради Орбан

Борисов заяви, че подкрепата на кабинета за Унгария няма правна стойност, президентът го упрекна за двойната му позиция

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 1309

Премиерът Бойко Борисов обяви, че на заседанието на кабинета в сряда не е имало точка, отнасяща се до санкции за Унгария. По думите му темата е обсъждана само на оперативно заседание на кабинета, на което резултатите от поставените за разглеждане въпроси нямат правна стойност.
"Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено", коментира Борисов в сряда вечерта пред журналисти в Австрия.
След заседанието на МС в сряда вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че МС ще изготви позиция за Съвета на ЕС, в която ще се посочва, че България не подкрепя предложението на Европарламента за започване на процедура срещу Унгария по чл.7 от договора за ЕС.
След сутрешното изказване на Борисов президентът Румен Радев вчера отправи нови критики към МС, включително заради двойната позиция по отношение на Унгария. "Министър-председателят е оторизиран да изрази позиция, той представлява България пред Съвета на ЕС. Но и аз, както и вие сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции - едната е за пред българската публика, а другата е за пред Съвета на ЕС", заяви Радев.
На забележката на президента, че позицията на българското правителство по отношение на започналата процедура в ЕП срещу Унгария е двойствена, Борисов му "отговори" дистанционно от Залцбург, че чакал един ден да "аплодира президента, когато не е повторил нещо, казано от Корнелия Нинова".
Борисов разясни пред журналисти, че обсъденото и приетото от МС е, че евентуално в бъдеще време и след години, когато и ако се започне процедура срещу Орбан, българското правителство ще заеме позиция да се противопостави на санкции. От друга страна, Орбан трябва да направи съответните крачки назад, каза Борисов.



Корнелия Нинова:
Премиерът води една външна политика пред гражданите и друга пред началниците навън


Преди да стане ясно, че решението на кабинета "няма правна стойност", както твърди Борисов, то беше приветствано от лидера на БСП Корнелия Нинова.
Тя поясни, че решението на кабинета съвпада с изразената по-рано от БСП позиция. Според нея отнемането на гласа на Унгария е грешно и е път към разделение на Европа към различни групи от държави, а това няма да доведе до единна и силна Европа. Нинова отбеляза, че се надява българският премиер да гласува против санкциите срещу Унгария на заседанието на Съвета на Европа.
Вчера обаче, след като премиерът се отметна, Нинова написа във фейсбук: "Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер! Последователен сте. Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга - навън пред началниците. А коалиционните ви партньори са за украса. Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан."
Пред журналисти в парламента Нинова каза, че "премиерът Борисов нанесе поредния удар на държавността и Конституцията в България, когато делегитимира решението на МС с думите: "Това решение няма правна сила, то е за някой ден". По думите й това изявление е "още едно доказателство, след Истанбулската конвенция, че той провежда двойствена външна политика - Борисов говори едно пред българите, друго - пред началниците в чужбина. Това е удар по авторитета на България и българските институции, категорична е Нинова.
Тя припомни, че веднага след гласуването в ЕП е свикала Изпълнителното бюро на БСП и въпросът за Унгария бил обсъден и е взето решение. "Смятаме, че решението за отнемане на гласа на Унгария е грешка и е още една стъпка към разделението и разцеплението в Европа. То е обратно на това, което ние искаме - силна и единна не разделена Европа", коментира Нинова. 



Проф. Мария Славова:
Решенията на Министерския съвет винаги имат правна стойност

"Решенията на Министерския съвет винаги имат правна стойност. Това е записано в гл.V от Конституцията, която гласи, че "Министерският съвет приема постановления, решения и разпореждания". В този смисъл няма никакъв спор, че решенията на МС винаги имат правна стойност". Това коментира Мария Славова Мария Славова - професор по административно право и административен процес. "Процедурата, по която се взема решението, е предмет на специализация от Правилника за организацията и дейността на МС, но независимо от това този правилник не може да предвижда условия, различни от Конституцията. Т.е., дори да е взето на подпис, дори да е взето "на крак", както се казва на народен език, то си има своята правна стойност, защото е прието от висшия орган на изпълнителната власт, тоест от най-високо стоящия в йерархията на органите на изпълнителната власт орган, и то винаги има правна стойност. Дали обаче тези решения могат да имат само морална стойност е предмет на тълкуване, което според мен се прави по политически подбуди", казва проф. Славова.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ