19 Април 2024петък13:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Браншът:

Намаляването на ДДС върху хляба е възможно

Осветляване на сивата икономика и събиране на средства за социалноосигурителната и здравната система също са сред позитивите, ако данъкът бъде диференциран

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 57

Намаляването на ДДС върху хляба е възможно да се сведе до 5%, заяви вчера председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, цитирана от "Фокус". Както вече стана известно, като мярка за справяне с шоковото поскъпване "БСП за България" предложи още в следващия държавен бюджет косвеният данък върху хляба и храните от първа необходимост да бъде намален от 20 на 5%.
По думите на Кукушева министърът на земеделието Румен Порожанов е бил оторизиран да започне разговори с Министерството на финансите за намиране на изход от ситуацията с повишената цена на хляба. Осветляване на сивата икономика и събиране на средства за социалноосигурителната и здравната система също са сред позитивите, в случай че ДДС-то върху хляба се сведе до 5%, обясни експертът.
Според Кукушева е необяснимо как държави като Румъния и Гърция, намиращи се в постоянен бюджетен дефицит, обмислят още по-голяма диференциация на данъка върху хляба. "В повечето европейски държави има няколко вида диференцирани ДДС, но най-ниска е ставката на хляба", уточни Кукушева. Тя каза още, че диференцираната ДДС ставка дава възможност за икономически растеж в подкрепа на държавната политика за развиване на икономиката и все по-високи доходи на работещите. "Идеята е не да има регулация в отношенията с търговските вериги. Въпросът е българският потребител, от една страна, да знае кой формира цената на хляба, а от друг страна, ние сме длъжни да защитим и работните места, както и бранша, който представляваме. Не трябва да анатемосваме хлебопроизводителите, че те са тези, които спекулират на пазара. Нека кажем една истина и да потърсим решение", коментира Мариана Кукушева. Тя добави, че промяната на цените е дълъг процес, който не се случва едновременно с всеки бизнес оператор. "До този момент никога не е имало такъв сериозен тренд с растеж нагоре и за суровина, и за енергийни източници, и за газа и петрола", поясни тя.
Кукушева обяви още, че държавата се намира пред риск да остане без хора, които да произвеждат хляба на България. "При положение че браншът е декапитализиран, става реална опасността от обявяване на несъстоятелност за бизнес операторите", каза тя.


Корнелия Нинова:
ГЕРБ поставиха държавата на колене пред 5 търговски вериги

"Борисов и ГЕРБ поставиха България на колене пред 5 големи търговски вериги". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с граждани във Велико Търново за "Визия за България". По нейните думи правителството дава открит урок за антиикономическа, антиевропейска политика и липса на държавност с това, че министърът на земеделието Румен Порожанов е отишъл при търговските вериги да ги помили да не покачват цената на хляба. Имаме един много ярък пример какво значи да поставиш държавата на колене в зависимост от големите, каза тя. По нейните думи това е антипазарно, антилогично, антиевропейско. "Как може една държава с целия механизъм и институции, с които разполага, да постави цялата държава на колене в молба към 5 големи търговски вериги да спасят народа от глад. Това е абсурдно. Това е най-ярък пример, че няма държавност и че няма институции и всички сме поставени в подчинение на няколко големи", каза Корнелия Нинова.
Лидерът на левицата подчерта, че в ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба - намаляване на ДДС, сезиране на КЗК. По думите й комисията трябва да попита веригите защо натискат българските производители да продават продукцията си под себестойност. Тя каза, че хлебопроизводители са обяснили, че ако един хляб струва 1 лев, 35 ст. се плаща на производителя, 45 ст. са за търговската верига и 20 ст. отиват като ДДС в бюджета.
Нинова подчерта, че БСП е повдигала многократно темата с двойните стандарти при храните, предлагала е закон за търговските вериги, както и мерки за подпомагане на българското производство. "Малкият и средният бизнес е пропищял от извиването на ръце от страна на търговските вериги - да продава под себестойност, да плащат услуги, които не им се предоставят. Докъде докара Борисов България? Вместо да изправят държавата срещу този проблем и да се справят с него, те отиват да се молят на колене", заяви Корнелия Нинова.


Мика Зайкова:
С 30% поскъпна насъщният, а Горанов не ще да чуе за 5% ДДС

Цената на хляба вече расте с повече от 25-30%, а преди два-три дни министърът на финансите Владислав Горанов категорично отхвърли разглеждането на някаква промяна в ДДС, тоест диференцирането му, коментира вчера темата с намаляването на ДДС върху хляба финансовият експерт Мика Зайкова, цитирана от "Фокус". По нейните думи основната причина за поскъпването е в пшеницата, но като се добавят и електричеството, и транспортът, тогава нещата стават неуправляеми. До онзи ден обикновеният бял хляб беше 95 стотинки, вчера беше 1,15, а сега е 1,25 лв., изчисли експертът. Само че доходите не са адекватни. Те няма да се вдигат с такава скорост. Същевременно по нейните думи цените в България приближават близо 50% от средните в ЕС. А покупателната способност на доходите е два пъти, 2,2 пъти по-ниска, коментира експертът.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ