20 Април 2024събота08:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

25% от фирмите се страхуват от фалит заради просрочени вземания

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 946

България е на първо място в Европа по дял на фирмите, които се опасяват от фалит заради забавени плащания, сочи проучването. Всяка четвърта компания, или 25% от фирмите в страната, очаква да спре да работи заради просрочия на контрагентите, като делът им нараства с два процентни пункта за година. Това показват данните от изследване на навиците на плащане в Европа, изготвено от компанията за индивидуализирани финансови услуги EOС Груп.
Проучването се провежда за 11 път съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS сред 3400 компании от търговията, индустрията и услугите в 17 европейски държави. Средно в Източна Европа се плащат в срок 78% от фактурите при 76% в България.
През последните две години по 4% от фактурите, които българските фирми са издали, не са били осребрени, а всяка пета е платена със закъснение. Близо 60 на сто от компаниите отчитат, че забавените плащания намаляват печалбите им, 47% изпитват недостиг на ликвидност, а също толкова се налага да увеличат разходите си за лихви, съобщи Райна Миткова, изпълнителен директор на ЕОС България. По думите й, ако едно вземане не е събрано в рамките на девет месеца, е твърде вероятно това да не стане никога.
За да компенсират тези негативни ефекти, 27% от компаниите ограничават инвестициите, всяка четвърта съкращава служителите или не наема нови, а почти същия дял вдигат цените. Средно българският бизнес получава парите си с 18 дни закъснение, а заедно с обичайното отложено плащане от средно 35 дни, забавата достига 53 дни, отбеляза Миткова.
Причина за забавянето при фирмите е фактът, че длъжникът от своя страна също не може да събере своите вземания. Лошите дългове на гражданите най-често възникват поради слаба финансова грамотност и неумение да управляваш личния си бюджет. Миткова припомни, че по данни от други изследвания средният длъжник в България е млад мъж с доход от 1000-1500 лв., работещ перспективна работа, например в IT индустрията, който харчи неразумно за технологични устройства.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ