19 Април 2024петък20:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Светът е малък

И замириса на... избори

/ брой: 184

автор:Николай Коев

visibility 3254

Трябва да си наистина лековерен, за да не припознаеш тежката и добре познатата ни миазма на приближаващите избори. Това все по-ясно усещат с кожата си всички от здраво облъчвания от управляващите електорален масив. Само някой да не се обиди на това глупаво определение. Използвам го обаче, защото компанията на власт многократно вече е доказвала отношението си към гласоподавателите, възприемани като лесна за манипулиране маса, осигуряваща комфортно съществуване за богопомазани, приближени, посветени и куп временно удовлетворени под вечно слънчевата страна на живота. Но добре известно е, че всяка приказка има и край. В детските - той винаги е щастлив, за да не се стресират подрастващите и имат спокоен сън. В нашата си родна притча преобладават демони, ловки измамници и откровени престъпници, всичкознаещи политически рентгенолози, дежурни оплаквачи и също дежурни самохвалковци...
И този път хората от върха на държавната пирамида трудно ще ни изненадат с оригинални хрумвания в условията на все по-засилващ се предизборен повей. От торбата с обещанията се вади уж мехлем за дежурната болка с едни от най-ниските пенсии в света. Щели да ги вдигнат малко, естествено чак през следващата година, а за старите пенсии - нищо не казват. А имат ли представа самообявилите се за политици как се живее с 250 лева месечно. Та това са едва 125 евро - по-малко от дневните пари на една силиконова ходеща кукла по моловете, по-малко от сметка за двама в не особено луксозен европейски ресторант, по-малко от една задължителна застраховка гражданска отговорност за автомобил, която освен правото да се движиш не ти дава почти нищо в замяна, в много, много пъти по-малко от депутатската заплата и пак в пъти по-малко от необходимите средства за що-годе нормален живот.
 Всичко това доказва народната мъдрост, че сит на гладен не вярва. На докопалите се до държавната пара не им пречи обаче с изразена милозливост на всички пенсионери над 65 години, естествено пак през следващата година, да се обещават безплатни ваксини за грип. Колко е хуманно и електорално пригодно само. Ами ваксинирайте със същата загриженост безплатно възрастните сега, в предверието на грипния сезон. Ако вадите щедро пари за какво ли не и се хвалите с драстично намаление на контрабандата, то защо не отделите средства от хазната и помогнете на възрастните, за някои от които, твърдят специалисти, грипът ще бъде фатален. Не, вероятно ще е отговорът, придружен с поредното омайване за новия бюджет. Ами отложете поскъпването на хляба с 15 процента тогава. Но, това е пазарната логика, ще бъде отговорът. А каква е логиката драстично много български граждани да живеят само с хляб и кофичка кисело мляко на ден? Пак пазарна ли? Без лекарства дори, без средства за нови дрехи, да не говорим за почивки и културни развлечения. Тези несретници, но не по своя вина, разчитат поне на достъпен хляб. Тях не ги интересуват скъпите и добре опаковани разновидности на насъщния. Дали има лимец и с колко зърна е, например? Те не правят прочистващи диети с традиционния български плод манго, или известната по нашите географски ширини чия. Тяхна милост се изправя всеки ден пред проблема с физическото оцеляване, но и, което вероятно е дразнещо за някои, носят своя кръст с достойнство. Защото имат морал, който пренасят с годините и не менят в зависимост от моментната конюнктура. Понасят всичко, дори и унижението от недоимъка, но ги боли за разрухата на сътвореното от тях и масовия грабеж в отечеството. Звучи плакатно, но е истина, уви. 
Всичко това е тъжно и обидно, но едва ли възбужда толкова сетивата на хората във властта. Явно те вече съзират очертанията на предсрочните избори и пренастройват цялата машинария за овладяването, да, за овладяването на вота. Ето защо отрано се започва със своеобразната артилерийска подготовка. Демонстрира се държавност, което след поредицата от толкова трагедии и фалове в управлението е, меко казано, смешно. Но очевидно никой по върховете и не мисли  за емоционалните терзания на този или онзи, важно е облъчването да започне, и то сега. Затова в подбран момент започнаха показните полицейски акции срещу добре известни от доста време босове от подземния свят. Поради същата причина изгърмяха едри риби от незаконния цигарен и алкохолен бранш. Пристъпи се и към едни сериозни ремонти на ремонтите, пък и на едни други ремонти заради ремонтите, все едно е за последно. Кой знае? ТОЙ също отсече със замах три министерски глави от плътта на кабинета, което си е близо до основен ремонт... Които, а и не само те, вероятно с благоговение са възприели думите на папа Фарциск тези дни, че "сексът е дар от Бога". Ето ви, уважаеми, добър повод за единение и преодоляване на жестоката конфронтация. Все пак сме хора, пък макар и в пълзящото благоухание на вероятен предсрочен вот.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ