20 Април 2024събота15:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Спират продажбите на 7 лекарства

/ брой: 184

автор:Аида Паникян

visibility 2111

От 1 септември 2018 г. - Klimonorm 2 mg / 0.15 mg coated tablets - 1 x 21. Медикаментът на Bayer AG, Германия, с активно вещество Levonorgestrel/ Estradiol
е за профилактика на остеопороза при постменопаузални жени с повишен риск от бъдещи фрактури, които са показали непоносимост или са противопоказани за лечение с други лекарствени продукти, предназначени за профилактика на остеопороза. Опитът при лечение на жени над 65-годишна възраст е ограничен.

От 1 септември 2018 г. - Osseor 2 g granules for oral suspension x 28 sachets  на Les Laboratoires Servier, Франция, с активно вещество Strontium ranelate е за лечение на тежка остеопороза при жени в постменопауза и при възрастни мъже с висок риск от фрактури.

От октомври 2018 г. - Cytoblastin solution for injection, 1 mg/ml - 10 ml на CIPLA (UK) LIMITED, Обединено кралство, с активно вещество Vinblastine може да се прилага като монотерапия, но обикновено в комбинация с други цитостатици и/или лъчетерапия за лечение на злокачествени Неходжкинови лимфоми, болест на Ходжкин, авансирал карцином на тестисите, рецидивирал или метастатичен карцином на млечна жлеза (когато антрациклин-съдържащите режими са неефективни), хистиоцитоза на Лангерхансовите клетки (Хистиоцитоза Х).

От 2019 г. - Еxviera 250 mg film-coated tablets x 56 и Viekirax 12,5 mg/75 mg/50 mg film-coated tablets x 56. Медикаментът на AbbVie Deutschland GmbH & Co. KG с активно вещество Dasabuvir; Ombitasvir / Paritaprevir/Ritonavir е показан за лечение на хроничен хепатит С (chronic hepatitis C, CHC) в комбинация с други лекарствени продукти при възрастни.
   
От януари 2019 г. - Rocaltrol 0.25 micrograms soft capsules x 100 на Roche Bulgaria EOOD с активно вещество    Calcitriol е за установена остеопороза в постменопауза.

От 31 май 2019 г. - Arzerra 1000 mg Concentrate for solution for infusion x 50 ml (20 mg/ml) - 1 vial и Arzerra 100 mg Concentrate for solution for infusion x 5 ml (20 mg/ml) - 3 vials. Медикаментът на Novartis Europharm Ltd е с активно вещество Ofatumumab
Arzerra е показан за нелекувана преди това хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ).
   
От 1 септември 2019 г. - Rizatriptan Actavis orodispersible tablets 10 mg x 3. Медикаментът на Actavis Group PTC ehf. с активно вещество е за лечение на острата фаза на главоболие при мигренозни пристъпи, със или без аура.


От МЗ съобщиха, че всички посочени лекарства са включени в Позитивния лекарствен списък (с изключение на Klimonorm 2 mg / 0.15 mg coated tablets - 1 x 21 и Rizatriptan Actavis orodispersible tablets 10 mg x 3) и за всички има алтернативни лечения.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ