26 Април 2024петък21:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Четири грипни щама ще циркулират у нас тази зима

/ брой: 184

автор:Аида Паникян

visibility 83

Грипните щамове са "Мичиган" (действаше и миналата зима), "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет" се очаква да циркулират в предстоящия зимен сезон. Все още обаче не може да се каже кога се очаква първата грипна вълна, съобщи проф. Нели Корсун - завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести. Тя поясни, че през последния грипен сезон близо половината от заболелите са били деца на 5-14 г., а 42% от болните - над 65 г.
"Най-рядко от грип са били засегнати децата под 4 г.", обясни проф. Корсун.
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) само в областните градове в България всяка година има около 1,4 млн. до 1,6 млн. случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, което е от 10% до 30% от всички случаи с временна нетрудоспособност.
Смъртността от грип е трудно да бъде отчетена, тъй като обикновено смъртните случаи не се класифицират като дължащи се на грип, а като основна причина за смъртта се посочват настъпилите усложнения и придружаващи заболявания. Според националната статистика, през последните 10 години особено осезаемо нарастват хоспитализациите и смъртността сред възрастните хора у нас вследствие на грип - над 70% от починалите от пневмония са над 60 г.
В България ваксинирането против грип се подценява. Данните показват, че имунизациите намаляват с 40-60% броя на амбулаторните прегледи, дължащи се на грип. Ваксините намаляват с 57% броя на хоспитализациите, дължащи се на грип при хора над 50 г., със 74% приемът на деца в интензивни отделения, с 52% броя на хоспитализациите при лица с хронични белодробни заболявания и 79% диабет.
Известно е, че за разлика от настинката, чиито прояви постепенно се засилват, в началото на грипа е внезапното втрисане, високата температура, болките в мускулите и ставите. Мнозина дори могат да кажат кога точно са се заразили. Заразяването става при кихане, кашляне или дори говорене - по въздушно-капков път. Грипният вирус е устойчив във външната среда и може да преживее часове върху различни предмети. Затова лекарите препоръчват:
- проветрявайте често помещенията, в които работите и живеете
- покривайте си устата и носа, когато кихате и кашляте
- редовно миене на ръцете със сапун и топла вода, а ако няма такава възможност - да се ползват дезинфектанти за ръце на спиртна основа
- стойте си у дома, ако сте болни.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ