26 Април 2024петък22:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Таланти

Наградени ученици гостуваха в Москва

Малките творци бяха приети от българския посланик г-н Атанас Кръстин

/ брой: 184

автор:Боян Бойчев

visibility 1280

Български деца - победители в Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век", посетиха Москва в началото на септември, където бяха на шестдневна екскурзия като награда за първите места в разделите за есе, стихове, реферати, медийни презентации и рисунки по темите: "140 години от Руско-турската Освободителна война и възстановяване на българската държавност" и "По пътя към Победата. От великите битки към историческата Победа - Победата при Сталинград и Курската битка". Ежегодният конкурс се организира от Фондация "Устойчиво развитие за България" съвместно с организационен комитет с председател г-жа Станка Шопова. Конкурсът се провежда под патронажа на посолството на Руската Федерация в България и е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците. Тази година той бе част и от Програмата на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската Освободителна война и възстановяването на българската държавност под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.
В тазгодишното издание участваха над хиляда деца от България, Русия, Молдова и др. Авторитетно жури от известни учени, художници, поети и писатели оцени детските творби. Отличените 103 ученици и 50 учители бяха наградени с грамоти и предметни награди на тържествена церемония в Руския културно-информационен център. Заелите второ място български ученици и участници от Русия и Молдова бяха наградени с почивка в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" и с участие в международен ученически поход-урок "По стъпките на Руско-турската Освободителна война" (Бяла, Шипка, Плевен). Научен ръководител на проекта е доц. Емилия Лазарова.
Класираните на първо място в различните раздели на конкурса по традиция получават награда - посещение в Москва, предоставена от Фондация "Устойчиво развитие за България", като тази година тя се осъществява и с подкрепата на Фонд "Русский мир". В тазгодишното издание победители станаха: Аглая Тодорова, Ростислав Румянов, Дамян  Лазаров, Антонина Лозанова, Деян Христов, Денислав Маринов, Йоана Симеонова, Ивена Петрова, Танина Костова, Диан Генов.  
По време на престоя си децата посетиха най-големите забележителности на Москва. Те имаха среща и с г-н Атанас Кръстин - Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация. В приятелска атмосфера децата разказаха за своите успехи и участието си в конкурса, прочетоха свои стихове, подариха свои филми и др. творби. Посланикът разговаря с всеки от групата и изтъкна, че е изключително впечатлен от познанията и таланта им. Приятелски напътства младите хора, особено тези, които изразиха желание да продължат висшето си образование в Русия. Групата подари  на г-н Кръстин книги и пъзели, посветени на Освобождението, издадени от Фондация "Устойчиво развитие за България".



Впечатления на наградените ученици



Антонина Лозанова
Надявам се отново да стъпя на руска земя
 
Казват, че хубавите неща се случват бавно, но екскурзията ни до Москва е изключение - тези шест невероятни дни минаха като един миг. През това време имахме уникалната възможност да посетим забележителности, които сме виждали само на снимка и да се докоснем до руската история и култура.
Всеки един час от нашето посещение в Москва беше оползотворен подобаващо поради богатата програма, която беше изготвена. Видяхме десетки красиви места, но ако трябва да кажа кое ми е било любимото, това определено ще бъдат Червеният площад и Музеят на Великата отечествена война.
Надявам се отново да стъпя на руска земя, но този път, за да продължа обучението си след 12 клас и да донеса всичко, което ще успея да науча там в България.
За мен това беше повече от екскурзия, запознах се с мои връстници, с които споделяме общи интереси, а спомените от видяното ще оставят траен отпечатък в ума и сърцето ми.


Диан Генов
Една незабравима екскурзия


Още с пристигането ни бяхме удивени от красотата и мащабите на града. През първия ден посетихме ВДНХ и Музея на космонавтиката.
През втория ден бяхме посрещнати топло и гостоприемно в Българското посолство от посланика  г-н Атанас Кръстин. След тази вълнуваща среща се запътихме към Кремъл и Червения площад. Чувството да се озовеш там, сред неспирния поток от хора е неописуемо! Кремъл е сърцето на съвременна Русия -  на неговата територия са разположени редица важни структури на държавната власт, президентството и правителствените органи, а Червеният площад - душата й, защото тук се намират Съборът на Казанската икона на Божията майка, Спаската кула и катедралният Храм "Свети Василий Блажени" с каноничното название Покровский събор.
След това се спуснахме по стария "Арбат", където с голям интерес и възторг разгледахме превърнатата в музей квартира на А. С. Пушкин. На третия ден посетихме двореца "Царицино", храма "Василий Блажени" и Третяковската галерия. Четвъртият ни ден мина под знака на посещението ни в Музея на Великата Отечествена война. Бяхме разтърсени и поразени - от любовта на руснаците към Матушка Рус, от силата на духа им, от величието на обикновения човек, защитаващ родината си, от готовността им за саможертва в името на Русия. Най-много ни впечатли обаче срещата с 85-годишния ветеран от Втората Световна война вицеадмирал Кир Георгиевич Лемзенко. Пожела ни да растем в мирни и спокойни години, да обичаме своя народ и своята родина България и никога да не забравяме, че Русия е наш приятел, че нашите два народа са братски, защото са свързани с обща вяра и обща кръв и общ език. На другия ден посетихме храм-паметника "Христос Спасител" и прекарахме следобеда си, наслаждавайки се на приятната разходка по Москва река.
През последния ден от екскурзията разгледахме Оръжейната палата, а посещението на киностудиото на "Мосфилм" беше интересно, впечатляващо и вълнуващо.
 



С посланика на България г-н Атанас Кръстин






 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ