28 Март 2024четвъртък20:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Левицата поиска бюджетни гаранции за реформите в социалните закони

автор:Дума

visibility 102

Законите, които касаят хората с увреждания и предстои да бъдат приети, трябва да вървят с предвидено финансиране за догодина. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заедно с депутати от левицата се срещна с майки на деца с увреждания при палатковия лагер край парламента. Припомняме, че протестиращите майки дадоха срок 1 октомври на управляващите да приемат пакета закони, касаещ хората с увреждания. Ако това не се случи, те са готови на по-ефективни протести./Снимка БГНЕС/
До момента обаче придвиждването на законодателните промени върви бавно и все още не е стигнало до пленарна зала.
От името на колегите от БСП искам да ви насърча да не се отказвате, защото исканията ви са напълно основателни. Знаете, че ви подкрепяме от първи ден до сега и занапред ще бъде така. През юли внесохме в деловодството Закона за личната помощ и се радвам, че скоро ще бъде гледан. Но се обръщам към колегите от другите парламентарни партии, че когато става въпрос за хора с увреждания, за слаби хора и за деца, не бива да се делим на партии и на партийни интереси, призова Нинова и посочи, че по отношението към тези хора се разбира дали едно общество е цивилизовано.
Лидерът на БСП обаче се принеснява, че заради забавянето на реформите, заложинети в законови промени няма да бъдат обезпечени при приемането на бюджета за догодина.
Затова моля да обединим усилията си пред управляващите и да побързаме, така че законите, които касаят проблемите на хората с увреждания, да вървят с някакво предвиждане за финансиране за догодина. Няма да стане отведнъж и за една година, а стъпка по стъпка. Но ако приемем закони, за които не е предвиден финансов ресурс за догодина, е просто имитация на работа, категорична бе Корнелия Нинова. Всичко трябва да е заедно, за да има резултат, подчерта тя. Лидерът на левицата увери протестиращите майки, че имат подкрепата на БСП в пленарна зала. 
При майките дойде и омбудсманът Мая Манолова. Тя все още се надява реформата да бъде извършена, защото исканията на протестиращите са справедливи.
Всички трябва да си посипем главата с пепел, защото всички сме виновни за ситуацията, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов, който е председател на социалната комисия в парламента. Той обеща бързо придвижване на законите в поверената му комисия.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ