19 Април 2024петък08:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Настъпление на православния фронт

Разпалването на религиозна война в Украйна се вписва в агресивната стратегия на САЩ срещу Русия

/ брой: 185

автор:Георги Георгиев

visibility 2025

“Куче православно”. Така сегашният президент на Украйна Петро Порошенко, още в битността си на обикновен олигарх, се обърна през горещите февруарски дни на 2014 г. към друга видна фигура от местния олигархат – Вадим Новински. Случката, документирана на видео, датира от 20 февруари, когато в коридорите на Радата Порошенко, Новински и други известни лица обсъждат кървавата драма на Майдана. Новински, тогава народен представител, упреква Порошенко, че действията на опозицията са довели до кървавата развръзка, на което тогавашния бунтовен олигарх го обижда грубо за религиозната му принадлежност.
Сега, четири години по-късно, Порошенко, разколническият „патриарх“ Филарет, вселенският патриарх Вартоломей и Съединените щати се готвят да взривят религиозния мир в Украйна, а вероятно да взривят и останките от страната. Въпреки някои не безпочвени надежди от края на юли т.г. вселенският патриарх, изглежда, е решен да предостави най-рано в близкия месец автокефалия на непризнатата за канонична от православния свят Украинска православна църква (УПЦ), създадена от разколници в началото на 90-те години като контрапункт на УПЦ към Московския патриархат УПЦ (МП). Именно към нея принадлежи и въпросният Вадим Новински, който освен пари и депутатско място във фракцията на „Опозиционния блок“, има и голямо влияние сред духовните и миряните от УПЦ (МП). В самия край на юли Новински, а и далеч не само той, предупреди, че ако Вартоломей даде автокефалност на УПЦ, това ще изправи Украйна на ръба на гражданската война на религиозна почва, а страната ще има нов шанс да се разпадне на няколко части. На същото мнение е и видният киевски политолог, директор на Центъра за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребински, който смята, че това ще доведе до разкол не само в православния свят, но и в украинското общество. Според него кървавите сблъсъци са неизбежни, защото местните националисти, които имат оръжие, ще започнат силово да завземат храмовете и манастирите на УПЦ (МП), което ще срещне съпротивата на населението.
Водени от желанието да предотвратят поредния братоубийствен сблъсък, на 27 юли, в деня на покръстването на Киевска Рус, 250 000 православни украинци, които са към Московския патриархат, минаха в потресаващ кръстен ход по киевските улици. Опитът на разколниците на Филарет, водени от Порошенко, да противостоят на това тържество на духа, се провали позорно. С административни мерки бяха събрани едва 20 000 души, сиротни души, водени единствено от подчинението на властта или от омразата към Русия и всичко руско.
Не е тайна, че част, но далеч не по-голямата част от украинското общество, смята, че ако разколническата УПЦ получи самостоятелност от Цариградския патриарх, това ще отдели още повече Украйна от Русия и това за тях е добро дело. Но то не е такова за по-голямата част от православните. УПЦ (МП) владее близо 11 300 храма от общо 28 000 в страната, а според проведеното през 2016 г. изследване на неправителствената Украинска социологическа служба 39,4% от православните са към Московския патриархат, 25,3% подкрепят разколниците около Филарет, над 21% са към униатската Гръко-католическа църква, а останалите към по-малки църкви.
Това разположение на силите говори, че разколниците могат да се наложат над мнозинството само със сила, което в сегашната ситуация в Украйна, където е забъркана експлозивна амалгама от националистически въоръжени формирования, фашистки милитаризирани отряди, където степента на омразата към Русия е мярка за политическа благонадеждност, всичко това може да завърши с нова спирала на гражданската война, но вече не само в Донбас, а и в други източни, централни и южни области на страната.
Изглежда обаче точно това е нужно на кликата в Киев и на нейните външни покровители от САЩ, които продължават да търсят нови и нови опити за провокации към Русия, а въпросът с вярата им изглежда перфектния вариант да накарат Москва да се намеси силово в Украйна. Въпреки всички опасения, въпреки опитите за вразумяване и демонстрациите на украинските православни, след редица отлагания вселенският патриарх обяви на 7 септември, че изпраща в Украйна двама свои представители – екзархи, от САЩ и Канада, в рамките на подготовката за даването на автокефалност на разколническата УПЦ. Тъй като според Руската православна църква само тя може да дари автокефалност на каноничната УПЦ (МП) и Вартоломей „грубо е нахлул в каноничната територия на Московски патриархат, от тази дата РПЦ се намира в открит конфликт с Константинопол, отказва да чете името на вселенския патриарх в храмовете, но запазва засега евхаристийно общение с Вселенската патриаршия, поне докато тя реално не обяви, че дава автокефалност на киевските разколници.
Според руски богослови Вартоломей се е направил на „православен папа“, какъвто няма и не може да има в православието, грубо е погазил канона, извършил е ерес, като е заявил, че само той има правото да решава проблемите в православието. Освен това, обяснявайки своята постъпка, Вартоломей се е позовал на събития от XVII век, когато Цариградската патриаршия разрешава на Киевската метрополия да премине към Московската патриаршия. Тъй като обаче руските попове пропуснали да споменат името на вселенския патриарх по време на едно богослужение, то сега Вартоломей отменя един вид това решение с четиривековна давност и обявява, че и двете църкви в Украйна са неканонични и сега той ще ги оправи, кой знае защо обаче в политическа угода само на едната страна. От гледна точка на православните църкви обаче това не е просто спор за една митрополия между две от тях. Става дума за това едната патриаршия, Цариградската, макар и първа в диптиха, да изземе вековни права на друга патриаршия, а именно, че само църквата-майка каквато е РПЦ за каноничната Украинската православна църква, може да дава автокефалия на автономните спрямо нея църкви. Богослови казват, че на теория само Вселенският събор има пълните и категорични права да дава независимост на църквите, но такъв не е събиран от 787 г. През 2016 г. трябваше да има нов събор, но той се провали, тъй като част от църквите отказаха да участват, защото Вселенската патриаршия искаше този събор да узакони нейни разширени права за сметка на правата на поместните църкви, включително и по въпроса за автокефалността.
Решението на вселенския патриарх може да доведе не само до разрив в отношенията между Константинопол и Москва,

но да доведе и до разкол в православния свят

Конфликтът е принципен и сега и двете страни ще очакват от всяка една от 15-те поместни църкви да вземе страна в това противостоене. Руснаците твърдят, че вече са получили подкрепата на 11 от тях.
Интересно е, че до началото на гражданската война в Украйна Вартоломей открито осъждаше разколниците на Филарет. След първата Оранжева революция от 2004 г. президентът Виктор Юшченко искаше от Вартоломей да признае независимостта на разколническата църква, но вселенският патриарх отказа. Той отказваше и в последните години, но според наблюдателите е започнал да променя мнението си не толкова заради жалостивите вопли на Петро Порошенко, който си мисли, че така ще увеличи рейтинга си преди изборите догодина, след като на сцената се появиха нови, могъщи, мотивирани и изпълнени с омраза към Русия играчи.
Намесата на американците в Украйна, а тази страна в момента фактически е поета на пряко управление от Вашингтон, неизбежно стигна и до проблемите на православието. „Грях“ е един такъв великолепен фитил, какъвто е разколът сред православните украинци, да не бъде подпален във време, когато американците воюват агресивно с Русия по всички фронтове и те го подпалват. Например посланикът на Държавния департамент по въпросите на религиозната свобода и Сам Браунбек още през пролетта е посетил Вартоломей в Истанбул, където по информацията на украинското издание „Страна. уа“ са обсъждали въпроса за автокефалността на неканоничната УПЦ начело с Филарет. В първата половина на септември, веднага след скандалните изявления на Вартоломей, Браунбек посети Украйна, заедно с Полша и Узбекистан. Целта на американците е очевидна – да бъде отслабена Руската православна църква, а следователно и самата Русия, да бъде нанесен удар върху духовността на руския народ.

Вселенският патриарх е в зависимост от САЩ

защото голяма част от паството му се намира именно в Северна Америка. По неофициална информация от украински медии именно с това Вашингтон притискал Вартомолей, че ще признае Американската православна църква, която Константинопол не признава, че Вартоломей ще загуби епархиите си зад океана и ще остане вожд без индианци. Сега обаче, ако даде независимост на подкрепяната от официален Киев неканонична УПЦ, Вартоломей получава шанса да получи контрол върху голяма част от православните християни и да увеличи драстично епархиите под негов контрол, а следователно и ролята на Вселенската патриаршия в православния свят. Сделка, от която печелят всички, с изключение на самите православни от Украйна и Русия.
За американската връзка в разгръщащата се нова драма в Украйна свидетелства и поведението на Филарет. Той посети тези дни Държавния департамент на САЩ, където се срещна с помощник държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия Уес Мичъл. На срещата е бил обсъждан въпросът за създаването на украинска „независима единна поместна православна църква“, която да служи за целите на безопасността на страната. По-ясно от това обяснение за фактическата роля на САЩ в събитията, здраве му кажи. Филарет посети и влиятелния в САЩ Атлантически съвет, където изнесе лекция и откровено призова американците да подкрепят разколниците и то ако може преди президентските избори. „Искаме това да стане тази година, защото Москва разчита, че през следващата година, след президентските избори, може да дойде на власт проруски президент, който да не е заинтересован в създаването на единна автокефална църква“, цитират Филарет пред атлантиците от сайта на Съюза на православните журналисти. Разколникът без смущение фактически си признава, че се изпълнява политическа поръчка и то конкретно свързана с изборите за президент през 2019 г., на фона на катастрофално ниския рейтинг на действащия държавен глава. „Работата е там, продължава Филарет, че става дума не за свободата на вътрешния църковен живот, а за общополитически и общочовешки ценности и в тези въпроси църквата играе голяма роля“, разкрива напълно истинските си цели разколническият водач.
Много е вероятно на 15 октомври Вселенската патриаршия да предостави на църквата на Филарет т.нар. томос, документа за автокефалност. Големият въпрос е

какво ще предприеме Русия

защото цялата операция е организирана именно заради реакцията на Москва. Няма съмнение, че тя ще бъде обвинена за виновна за потенциалните кръвопролития, дори те да са извършени пред очите на целия свят от украинските националисти и нацисти. Това ще бъде основната цел на предстоящата драма. Вторична цел ще бъде сплотяването на антируската част от украинското общество около президента Порошенко, който има голяма нужда от това именно в момента.
Желанието на президента за втори мандат е толкова силно, че той разпореди освен всичко друго да бъде прекратен договорът за дружба с Русия, който между другото определя и украинските граници, готви се отмяната и на други договори, ново ограничаване на транспортните връзки, въвеждат се нови забрани за използването на руския език на обществени места, убиват се политическите противници в Донбас. В представата на американците и Порошенко това са стъпки, които със сигурност ще имат резултат – ако Кремъл не реагира, то той ще загуби, защото ще изглежда слаб в очите на собствените граждани, а ако реагира по някакъв начин, то веднага Русия ще бъде представена като агресор, който мисли само злото на украинските херувими. Ситуация, която поне видимо създава усещането за липса на полезен ход от страна на Русия. И тя се създава точно навреме, след като се очертава ново затопляне на отношенията й със западноевропейските страни.
От Москва ще се изисква виртуозно политическо, дипломатическо и военно-дипломатическо изкуство, за да реши задачата, в която хем да не се намесва силово в Украйна, както очакват Порошенко и американците, хем да защити позициите на РПЦ. Това изглежда мъчно решимо, защото мащабът на провокацията е огромен и многопластов, в крайна сметка при реализацията на негативния сценарий ще станем свидетели на ново насилие срещу част от украинския народ, прикривано от САЩ, вероятно ще има нова бежанска вълна към Русия, ще видим и разкол в православния свят, за който пак ще бъде обвинена Русия.
 

Снимка: Уикипедия
Активист от Евромайдана целува ръка на Филарет през 2014 г.


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ