19 Април 2024петък22:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Още бутони "Смърт!"

Нов ли е новият здравен модел на Кирил Ананиев?

/ брой: 185

автор:Аида Паникян

visibility 2590

"Кирил Ананиев бе избран за министър на здравеопазването. 121 народни представители подкрепиха неговата кандидатура. 85 гласуваха "против", без "въздържал се"." Датата е 10 ноември 2017 г. Интересно съвпадение...
Два месеца по-късно общинските болници излязоха на протест. Министърът обеща от парламентарната трибуна да "прегледа" бюджета на МЗ, да направи икономии, за да даде пари на общинските болници. На бърза ръка се "намериха" едни уж допълнителни 30 млн. лв., но после се оказа, че тези пари не били допълнителни. "Това е все едно да ви бръкна в портфейла, да извадя 5 лв. и да ви кажа - ето ви 5 лв.", сравни д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването действията на МЗ. Методики, разбира се, няма - за тях само се говореше без конкретни предложения. Появиха се тук-там в загиващи в провинцията държавни болници оздравителни планове, но те по никакъв начин не ги оздравиха...
На 2 февруари - 6 години след представянето на Националната здравна карта от кабинета "Борисов-1" и 2 години след Петър-Московата карта, Ананиев прави фундаментално откритие от парламентарната трибуна: "Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение, само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение." Да оставим настрана факта, че самият Ананиев има сериозно касателство със здравеопазването и парите за него още от 1999 г. (с малки прекъсвания) и е можел да направи немалко за лечението на системата!
Пак на тази дата Ананиев, и пак от парламентарната трибуна, прави друга заявка: "Днес пред вас поемем ангажимента, че в рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ." Същия ден депутатите от БСП поискаха до 3 месеца министърът да предложи методика за финансиране на общинските болници, но мнозинството гласува този срок да бъде един месец. Т.е. половин година след като кабинетът "Борисов-3" прие управленската си програма, Ананиев обяви, че здравноосигурителният модел от 1999 г. е изчерпан, не може да се променя повече и ще представи свой проект в началото на март! Не казваме, че настоящият модел е добър. Просто питаме с какво следващият ще бъде по-добър? Но не за управляващите и за бюджета им, а за хората? Хората са онези двуноги същества, които, докато заработват заплатите на управляващите, остаряват и се разболяват. И, логично, очакват онези, чиито заплати и комисиони са заработвали, да им осигурят обещаното лечение.

Сега е краят на септември. В очакване сме всеки момент да бъде измътен новият здравноосигурителен модел. Той бе пазен в дълбока тайна. Ако изобщо някой нещо е работил по него. Но има старо обещание, че след широк обществен дебат ще се правят законодателни промени и новият модел ще влезе в сила или от 1 януари, или от 1 април 2019 г.
Междувременно, от встъпването на кабинета "Борисов-3" до момента (независимо, че се смениха двама министри) МЗ само претопля отменените от съда медицински стандарти от времето на Петър Москов, даде рестарт на старата наредба за избор на НЗОК с кои болници да сключва договор, за основния пакет медицински услуги и пр. Т.е. във ведомството на пл. "Св. Неделя" 5 кипи денонощен труд, основан на добрия стар български принцип: преливане от пусто в празно. В това време България имаше и едно с нищо

незапомнящо се eвропредседателство

в областта на здравеопазването.
Както е обичайно за ГЕРБ, всичко ново води до влошаване на живота на хората. Ананиев твърдеше, че "новият модел трябва да гарантира по-добро здравеопазване за българските граждани, а не просто оптимизиране и ефективно използване на разходите". А дали е така?
Модела си Кирил Ананиев ще представи до дни. Твърди се, че единият вариант предвижда увеличение на здравната вноска с 2%. Обществото веднъж прие подобно увеличение преди десетина години. Но през 2010 г. кабинетът "Борисов-1" открадна близо 1,5 млрд. лв. от резерва, в който се събираха. Да не изпадаме в подробности, защото ДУМА стотици пъти е писала за този пладнешки обир.
Другият вариант предвижда увеличение на вноската с 12 лв. месечно под формата на задължително допълнително застраховане! Любопитно, как пенсионер или безработен ще отделя 12 лв. за задължителна застраховка? Държавата ли ще застрахова онези, чиито осигуровки плаща - деца, ученици, студенти, пенсионери, бежанци, затворници и пр.? Как това ще стане, щом тя и сега плаща 60% от вноските им? На 60% ли ще ги застрахова? А дали застрахователите са склонни да приемат такава "сделка" - да застраховат стари и болни хора вместо млади и здрави? Кой ще плаща за държавни служители, военни, полицаи, магистрати? А да не забравяме, че при осигуряването се плаща за риск, а при застраховането - за щета. Как ще бъдат съчетани характерното за Европа солидарно осигуряване с присъщото на САЩ здравно застраховане? А и частни осигурителни фондове няма от 2013 г., когато при първото си управление ГЕРБ ги прелицензира като застрахователи.
Друг е въпросът дали парите за здраве ще станат повече, ако се делят между повече играчи? Задача за първокласници: ще станат ли 100 лв. 110, ако са у Иванчо, или ако Иванчо си ги подели с още 4-5 приятелчета? Казано иначе, с така лелеяната демонополизация на касата парите в системата няма как да станат повече - просто ще бъдат разпределени между повече играчи. А и НЗОК по принцип няма право на печалба. Но застрахователите имат!
Какво става с бедните здравнонеосигурени?
С въпросните 12 лв. застраховка ще се покрива лечение, което е над 700 лв., предвижда моделът "Ананиев". С 8-процентната вноска, която правим към НЗОК, за лечение, което струва до 700 лв., касата ще поема 85%, а пациентът - 15%. Ако лечението е над 700 лв., както споменахме, то ще се поема от 12-те лева, плащани към застрахователите. Сложно дори за финансовия гений на Кирил Ананиев. Но пък кристално ясно за българина -

ще се утрои плащането на медицинските услуги

Тук само да подсетим за констатациите на Световната банка отпреди няколко години. Тогава постоянният представител на СБ за България Тони Томпсън обяви, че доплащането от гражданите за здравна помощ е причина 4% от българските домакинства да падат под линията на бедност, т.е. доходите на човек от домакинство стават под 321 лв. месечно. Ако година преди въвеждането на настоящия здравноосигурителен модел (1998 г.) българинът е доплащал 30% за медицински услуги, то през 2014 г. е доплащал 47%. За последните 1-2 години експерти твърдят, че доплащането от пациента е вече над 50%. В същото време България чупи европейски рекорди по смъртност от сърдечносъдови заболявания, рак, та дори и от апендицит. Пак онзи доклад разкри лицемерието на здравните власти по отношение на свръх хоспитализациите: здравеопазването ни така е организирано, че извънболничната помощ е стимулирана да прехвърля пациентите в болничната, която е много скъпа. СБ е установила, че в над половината от българските болници повече от 1/3 от пациентите е можело да бъдат лекувани при амбулаторни условия!

Като си пееш, Световна банке, кой ли те слуша?

Все пак, за управляващите е удобно да не променят законите, за да им бъде виновен някой друг за "източването" на касата.
Всъщност, кога от ГЕРБ лъжат? Когато в актуализираната по препоръка на Съвета на ЕС програма за реформи твърдят, че ще бъде разширен "до 2019 г. пакетът от медицински дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, с цел намаляване на преките плащания от пациентите"? Или когато към задължителната здравна осигуровка се канят да прибавят от 2019 г. задължителна застраховка плюс узаконяване на задължителното доплащане?
Само да припомним, че Съветът на ЕС остави българската Програма за реформи на поправителен, защото неравенството в доходите и в достъпа до услуги (образование, здравеопазване и жилищно настаняване), както и рискът от изпадане в бедност или социално изключване у нас са сред най-високите в ЕС! Но управниците ни товарят с още плащания. Разбира се, това не е всичко. Моделът "Ананиев" игнорира договарянето с Българския лекарски съюз, а цените на медицинските услуги ще се определят от МЗ, заяви преди дни д-р Александър Заимов от УС на БЛС.

БЛС ще се разтури

под формата на браншови организации по специалности, които ще се ръководят от национални консултанти, назначени от министъра.
Междувременно, през февруари-март се развихри скандалът със задълженията на България към европейските здравноосигурителни фондове. Отнесе го избраният през юли м.г. с пълно мнозинство от парламента кандидат на ГЕРБ за управител на касата проф. Камен Плочев. Но и до ден днешен никой не знае как България ще се издължи на европейските каси. Приемникът на проф. Плочев - д-р Дечо Дечев, обеща до 3 месеца свой план. Както е обичайно за д-р Дечев - речено-сторено! Преди дни и той представи идея за пестене на пари. На този етап само от лекарства - едното от перата с най-голям разход. Началото ще бъде поставено със скъпите лекарства за 7 диагнози (Болест на Бехтерев, Болест на Крон, улцерозен колит, псориазис, ювенилен, псориатричен и серопозитивен артрит). За всички има биологични лекарства и годишно един пациент струва на касата между 11,3 хил. и 15,1 хил. лв. Според експерти ще последват онколекарствата. Идеята е всички скъпи медикаменти за лечение на една диагноза да бъдат в една група, а НЗОК да плаща най-евтиния. Ако болният предпочита по-скъпото лечение, ще трябва да си доплаща. Освен това, ако дадена фирма иска касата да плаща лекарството й, но то струва по-скъпо от най-евтиното (например с 20%), то тя трябва да докаже, че и медикаментът има по-висок ефект и дава с 20% по-добри резултати при лечението. И тази идея не е нова.

Радикалните идеи

които се канят да представят управителят на касата и министърът на здравеопазването, на практика са два нови бутона "Смърт!" - за българския пациент и за самата система. Твърде вероятно е обществото да даде силен отпор и обичайно премиерът да дръпне юздите на инициаторите, ако под прозорците му вземат да протестират. Все пак идват избори... Не че Борисов не се подготвя за тях с 10-процентното увеличение на заплатите на чиновниците - отсега бюджетът е натоварен с това повишение и трябва да бъдат спестени отнякъде пари за тези заплати.    
Повече от очевидно е, че радетелите на пазарната икономика, които преди 27-28 години заклеймяваха модела "Семашко", днес на практика го връщат на бял кон. Но замаскиран под понятието "контрол от държавата".
Какво ще произлезе от това тепърва ще видим. Ще видим и каква ще бъде "наградата" за здравния министър, "решил се" да промени след близо 20 години модела на финансиране на здравеопазването. Не че и настоящият не е напълно изроден, но ще стане ли по-добър с еднолично наложени правила от МЗ и национализираната и одържавена НЗОК? А и новият модел наистина ли е нов?


Снимки Емилия КОСТАДИНОВА
Само 1-2 дни след избора му за управител на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че ако на политиците не им харесат мерките, които ще предложи, ще си тръгне

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ