05 Май 2024неделя19:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Британските лейбъристи искат предсрочни избори

Партията на Корбин обсъжда и варианта за нов референдум за "Брекзит"

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 797

Опозиционната във Великобритания Лейбъристка партия обяви, че възнамерява да гласува против каквато и да било сделка за напускане на ЕС, сключена от консервативното правителството на премиера Тереза Мей, и намекна, че е готова за нов референдум за "Брекзит". Лейбъристите провеждат партийна конференция от 23 до 26 септември в Ливърпул. Главната тема е провалът на премиерът Тереза Мей при преговорите с ЕС.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че няма да позволи на Тереза Мей да рискува бъдещето. Той призова за предсрочни избори в страната. Партията е убедена, че това е единственият изход от задънената улица, в която Великобритания се вкара сама.
Има и по-радикални предложения. Както пише "Файненшъл таймс" 86% от лейбъристите подкрепят идеята за втори референдум за "Брекзит". И това може да се случи, ако те вземат властта.
"Аз не призовавам за повторен референдум. Смятам, че най-добрият изход от ситуацията са предсрочни избори. И ние сме готови за тях", заяви Корбин. Той обаче подчерта, че ако на конференцията, която завършва днес, бъде прието решение за нов референдум, той няма да го игнорира, а ще действа така, както е решило мнозинството.
Киър Стармър, говорител на партията по въпросите на "Брекзит", намекна, че лейбъристите са отворени по въпроса за насрочването на нов референдум. "Всички признават, че преговорите вървят зле и сякаш отиваме към лоша сделка или даже без сделка", каза Стармър по Би Би Си.
"Ние, Лейбъристката партия, ще гласуваме против лоша сделка или ще гласуваме срещу "без сделка", защото това не е добро за нашата страна, нито е това, за което хората гласуваха".
Лейбъристите са огласили шест условия, на които трябва да отговаря споразумението за раздяла с ЕС, сред които са запазването на здрави връзки със съюза в бъдеще и оставането на Великобритания в единния пазар и митническия съюз. По този повод Стармър каза, че Мей е на път да не изпълни тези условия.
Лейбъристите може да изиграят решаваща роля за одобряването или отхвърлянето на споразумението с Брюксел за развода, отбелязва Ройтерс. Мей разполага с работно мнозинство от едва 13 гласа в 650-местната Камара на общините, но миналия месец един бивш младши министър каза, че 80 консерватори ще гласуват в парламента против споразумение, основано на постулатите от Чекърс.
Делегатите на лейбъристката конференция ще гласуват по въпроса за евентуалното насрочване на нов референдум за "Брекзит", в случай че Мей не успее да прокара своя план в долната камара на парламента. "Въпросът който да бъде зададен (на референдума), е отворен, защото още не знаем обстоятелствата, в които ще се озовем", каза пред Би Би Си Киър Стармър.
В същото време британското правителство одобри новата имиграционна стратегия, към която ще се придържа след напускането на ЕС, според която гражданите на ЕС няма да получат приоритетно право за влизане на британска територия.
Твърдите британски защитници на "Брекзит" и техните печатни органи се опитват за пореден път да заблудят общественото мнение в страната за напускането на ЕС, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия. Една от многото лъжи по-рано бе: че напускането на ЕС ще означава големи инвестиции в британското здравеопазване. Новата лъжа е, че Великобритания вече има само два избора - между никакво споразумение с ЕС и споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада, сключено в последния момент.
Истината обаче е различна: Лондон разполага с време, за да направи това, което реши, както и с множество варианти - от никакво споразумение, до оставане в ЕС. Време е да се мисли по-трезво.
В нито един момент от дебата твърдите поддръжници на напускането на ЕС не казаха какво искат да представлява "Брекзит" - всичко, което те предложиха, бяха лъжливи лозунги и цинични обиди, коментира в. "Гардиън". Едва тези дни това се промени малко, след като предложението за споразумение за свободна търговия беше описано в повече детайли. То съдържа списък от области, за които се подразбира, или директно се казва, че предстои да бъде ограничен държавният контрол. Документът предвижда една Великобритания, в която заплатите, сигурността на работните места, данъците и обществените разходи ще бъдат намалени, като начин за конкуренция с ЕС, предупреждава в. "Гардиън", отбелязвайки, че промените може да засегнат правата на работниците, стандартите за производство на храни, защитата на околната среда и на личните данни. Платеният отпуск може да стане част от миналото, а националната система за здравеопазване не само няма да получи допълнителни средства, а може и да прекрати съществуването си.
Извън военно време Лейбъристката партия рядко е получавала по-добра възможност да говори от името на страната в критичен момент, подчертава "Гардиън".

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1600

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1576

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1696

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1836

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1520

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1534

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1770

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1544

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1690

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ