06 Май 2024понеделник23:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Половината селскостопански работници са в сивия сектор

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 1015

В неформална заетост са 48,1% от заетите в селското стопанство на България. Това показват данни на Международната организация на труда (МОТ), стана ясно на проведената вчера конференция "Неформална икономика и недеклариран труд - международни, европейски, национални измерения и добри практики", организирана от КНСБ. Анкетно проучване на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ обаче установява, че над 80% е недекларираната заетост в сектор земеделие.
В индустрията 8,7% от заетите са сивата икономика, а в услугите - 15,8%. Само в частния сектор 17,8% от заетите полагат недеклариран труд.
Между 6 и 14% от българите са получавали заплата в плик, докато в ЕС това ниво е 3%, а 16% от българите са ползвали стоки/услуги, които включват недеклариран труд, докато в 27-те страни членки на ЕС делът е 11%, съобщи Росица Антова, изследовател в Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ. Между 5 и 10% от българското население е упражнявало недеклариран труд. Ниските заплати, липсата на работни места на пазара на труда, липсата на контрол от властите са причините за разрастването на сивата икономика, сочат данните на Евробарометър.
Недекларираният труд представлява значителна част от икономиката на ЕС, коментира евродепутатът Георги Пирински. Според него няма достатъчна воля за пречупване на тези негативни практики, а и законодателството на общността в сферата е разпокъсано. Предизвикателство е как се измерва сивият сектор, допълни Пирински. Той е категоричен, че недекларираният труд има сериозни последици за работниците и се аргументира с конкретни примери за фирми-пощенски кутии, които се създават в отделни държави от ЕС само с една цел - укриване на осигуровки. Това е целта и на европейската платформа за борба с недекларирания труд, обяви евродепутатът. Предназначението на платформата е да разшири способностите на държавите членки за действия по отношение на множеството болезнени проблеми, пораждани от недекларирания труд, чрез засилено сътрудничество на равнище на Съюза между съответните национални власти, заедно със социалните партньори.
У нас през последните години сивата икономика е 30%, недекларираният труд е 16%, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той отново постави въпроса за плоския данък, който не е "изсветлил" икономиката. Годишно между 1 и 2 млрд. лв.  осигуровки не се внасят. Според Димитров необходими са нови стъпки за решаване на проблема и очевидно трябват санкции, освен и стимули за излизане на сивата икономика на светло.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1917

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1882

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1680

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 2000

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 2186

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1763

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1826

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 2069

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1826

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 2003

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ