05 Май 2024неделя18:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП: 400 000 души с енергийни помощи

Управляващите могат да финансират тази мярка срещу ценовия шок с пари от излишъка, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 1593

БСП иска увеличение на броя на семействата, които получават помощи за отопление от 204 635 души на 400 000 хиляди заради очаквания ценови шок, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг вчера. Това бихме сторили ние, ако сме на власт, уточни тя. Числото е получено според световния критерий за енергийно беден, според който всеки, който използва повече от 10% от доходите си за енергия, попада в тази категория, обясни Нинова.
"Ако БСП управляваше, бихме повишили сумата, която получават социално слабите от 374 лв. на 403 лв. По изчисление на експерти това е средната стойност след поредните увеличения на енергоносителите. Това ще струва на бюджета 86 188 000 млн. лв. Ако бяхме на власт, щяхме да вземам сумата от излишъка. На 1 август т.г. премиерът съобщи, че той е 2 023 800 000 млрд. лв. Това не са лични пари на премиера, въпреки че години наред той ги харчи като такива, за каквото му хрумне", подчерта Нинова. Най-често те се дават за пътища, които се рушат или за санирани блокове, които се разпадат, защото оттам може да се краде, а от социални помощи не може", коментира тя.
Нинова заяви, че БСП продължава да настоява и за диференциран ДДС на хляба и той да стане от 20% на 5%. Според нея това ще бъде около 35 млн. лв. по-малко за бюджета, а сумата ще се компенсират от излишъка.
"Намерението на КЕВР за увеличаване на цената на природния газ  ще доведе до скок на цените на всички стоки и услуги. През юли токът поскъпна с 2%, а парното със 7%. Повишението на газ ще се усети най-тежко през зимата. При този очакван ценови шок е наложително да се вземат мерки, за да бъдат подпомогнати близо 2 млн. българи, които живеят под прага на бедност от 321 лв.", категорична е Нинова. По думите й хората много трудно ще понесат този ценови шок.
Нинова изтъкна, че в тази ситуация правителството доказва, че в държавата няма институции, че е на колене пред търговските вериги и че тръгнала да им се моли да не увеличават цената на хляба. Хляб се продава в стотици хиляди магазини в цялата страна, а не само в 4-5 търговски вериги в големите градове. Това означава ли, че ще ходят да се молят на всички търговци от магазин на магазин? Като поскъпне млякото, и за него ли ще ходят да се молят? Това, освен че е антипазарно, антилогично и антиевропейско, доказва безсилието и колапса на това правителство", възмути се Нинова.
 

8% по-високи сметки за газ и парно от октомври

Стопанските и битовите потребители на природен газ и на топлинна енергия ще плащат с 8 на сто по-високи сметки от 1 октомври заради поскъпването на природния газ на едро с близо 14 на сто. При топлофикациите промяната на тарифите ще е между 2,28 и 8,57% за различните дружества. При крайните потребители на природен газ отражението в сметките ще е около 8%, тъй като се запазват тарифите за пренос, разпределение и достъп, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Промяна в цените на електроенергията обаче няма да има, тъй като регулаторът е направил преструктуриране на компонентите и фондът за сигурност на електроенергийната система ще покрие необходимото при тях повишение със събрани в повече средства от производителите на ток, които внасят във фонда по 5% от приходите си.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1600

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1576

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1427

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1696

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1836

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1520

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1534

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1770

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1544

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1690

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ