20 Април 2024събота11:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пътешествия

С пиратско корабче по Балатон

"Морето на Унгария" приятно изненадва с много лози, вулканични планини и ухайни лавандулови полета

/ брой: 188

автор:Надежда Ушева

visibility 2786

Eдин от най-забележителните сладководни  басейни в Европа и най-големия в централната и западната част на континента е езерото Балатон в Унгария. На около час път от столицата Будапеща то предлага на летуващите унгарци и многобройни чуждестранни туристи приятна и пълноценна почивка, благодарение на красивата си природа и атрактивни развлечения.


    
Балатонското езеро, както още е наричано "Морето на Унгария", има площ 594 км2. Дълго е близо 80 км, ширината в най-широката му част е около 15 км. Средната дълбочина - 3,25 м, а максималната - 12,5 м. Надморската височина е 104 м. Най-големият приток на езерото е река Зала.
Меката, леко развълнувана млечнозелена вода е с голямо съдържание на йод и заедно с южния микроклимат се създава абсолютното усещане за ваканция на море. Радва окото грижливо поддържана тревна площ, която изпълнява функцията на плаж, на който щедро сянка раздават достолепни дървета. Свободните плажове там са рядко срещани, повечето са платени, срещу чиято такса получавате комплект шезлонги и чадър.


 
В разгара на сезона, както винаги, гъмжи от хора, дошли само за уикенда или за по-дълго време - отрано резервирали скъпите хотели и вили за гости. Особено приятни са крайбрежните прохладни разходки край езерото, блестящо от чистота, в което може да се видят риби, лебеди и патици, които лакомо похапват солети и позират за снимки с любопитни туристи.



Много от курортите по Балатон, разположени по бреговете му, са семейни или за двойки с деца и предлагат за развлечение детски и спортни съоръжения, водни колела, люлки, всевъзможни въртележки... Едно от най-любимите занимания за малките обаче си остава возенето на корабче и то не какво да е, а с пират, който в рамките на около 50 мин. забавлява публиката с пикантни разбойнически номера. Друго развлечение, само че на сушата, е карането на велосипед. Това е изключително практично и релаксиращо сред унгарците хоби, особено през последните две-три години и набира все по-голяма популярност. За целта има перфектно направени велоалеи - достатъчно широки и добре обозначени, не като нашите - тесни и с изтрити очертания.
На много места може да видите паркирани колелета, които се отдават под наем. Те са като множеството магазинчета (със студени напитки, сладолед, ланус (солена поничка, покрита със заквасена сметана) - идват на помощ в най-голямата жега. С велосипеда бързо можеш да се придвижиш и да се добереш до желаната точка.
Всички градчета около езерото си имат своя чар, културна и историческа забележителност. Характерно за тях е обилието от паркове и пищна зеленина с цветя, които са подредени в прекрасни  композиции с фонтани.



Eдин от главните градове на Балатон е Шиофок, където е роден световноизвестният унгарски композитор Имре Калман. Населението му е около 25 хил. души и градчето е важен туристически център в Унгария.
Кестхели е най-старият от всички курорти на брега на езерото. Много от неговите улици все още пазят атмосферата на провинциално градче на миналия век. В продължение на векове решаващ фактор за културното му развитие има едно от най-богатите унгарски аристократични семейства. Негово е бил забележителният бароков дворец Фештетич, кръстен на името на някогашния му собственик, който днес е музей - един от най-красивите архитектурни паметници в района на  Балатон. Всяко лято неговият огромен парк става място за концерти и спектакли. А на северния бряг край града се намира най-голямото термално езеро в Европа. Лечебната сярна вода се загрява естествено до около 30 градуса по Целзий и облекчава заболявания като ревматизъм.
С лечебните си минерални извори е известен и още един по-голям град край Балатон Балатонфюред. Те датират още от времето на римската епоха. Заедно с това славата на града идва в края на XVIII в., а официално статусът на курорта бил получен през 1772 г.



Малцина знаят, че езерото е заобиколено от много лози, вулканични планини и ухайни лавандулови полета. Северната страна е уникален лозарски район, особено около Бадачони, където плодородната почва съдържа вулканична скала и е богата на минерали. Местни монаси засаждат първите лозя през XIV в., а гроздето "Pinot Gris", което вирее в района, се нарича "Szurkebarat" ("сив монах").



И това не е всичко. "Морето на Унгария" привлича и изненадва стотици посетители и меломани с "Balaton Sound" - един от най-големите европейски фестивали за електронна музика на открито. Той е основан от екипа, стоящ зад легендарния фест "Сигет" в Будапеща, който се радва на половин милион посетители от цял свят.



Снимки Авторката

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ