Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

За "мастния черен дроб"

Аида Паникян

28. Септември 2018 , брой: 188   347   0Повече протеини след диета за отслабване може да намали риска от неалкохолна мастна чернодробна болест

Увеличаването на количеството протеини в храната може да намали съдържанието на мазнини в черния дроб и да намали риска от диабет при хора с неалкохолна мастна чернодробна болест или  неалкохолната стеатозна болест на черния дроб (НАСБ). Изследването е публикувано в медицинското издание „Американско списание за физиология – ендокринология и метаболизъм” (American Journal of Physiology—Endocrinology and Metabolism).
НАСБ, понякога наричан "мастен черен дроб", възниква, когато повече от 5% от общото тегло на черния дроб е съставено от мастна тъкан. Това е често заболяване при възрастни (жени и мъже) и деца, което се характеризира с прекомерно натрупване на мазнини в черния дроб (стеатоза) и няма връзка с приема на алкохол. Смята се, че в развитите страни - САЩ, Европа, включително и у нас, засяга около 20-30% от населението. Често в началото заболяването протича без симптоми. Може да се развие в съчетание с абдоминално затлъстяване, диабет тип 2, хиперлипидемия, както и прием на определени медикаменти (например аспирин, нифедипин, тамоксифен и пр.). Честотата на заболяването се увеличава заради връзката му с наднорменото тегло и диабета от тип 2 - около 70% от диабетиците с тип 2 имат мастен черен дроб. Болестта може да се дължи и на метаболитен синдром, бърза загуба на тегло, гладуване, остра чернодробна стеатоза на бременността и др.
Авторите на публикацията в американското медицинско издание припомнят, че прекомерната мастна тъкан в черния дроб може да доведе и до рак на черния дроб или чернодробна недостатъчност.
Изследователите припомнят предишни изследвания, които установили, че краткосрочната добавка на протеини спомага за намаляване на съдържанието на мазнини в черния дроб, но има малко проучвания за дългосрочните ефекти на протеина върху НАСБ.
Изследователите направили двугодишно проучване, за да определят дългосрочното въздействие на белтъчините върху мастния черен дроб след загуба на тегло. Това проучване е част от проучването PREVIEW, което има за цел да идентифицира най-ефективния модел на начина на живот за профилактика на диабет тип 2 при пациенти с диабет с наднормено тегло или със затлъстяване.
25 възрастни доброволци, 15 от които преди са диагностицирани с НАСБ, участвали в нискокалорична диета в продължение на 8 седмици, за да загубят до 8% от телесното си тегло. След отслабване, доброволците са насочени да поддържат теглото си в продължение на 2 години и да следват или умерена, или висока протеинова диета, средно от 0,8 до 1 г протеин на кг телесно тегло. Изследователският екип взел проби от кръв и урина и сканирал тялото, за да оцени съдържанието на мазнини в черния дроб и количеството белтъчини, елиминирано от органите на доброволците на три интервала: началото на фазата на поддържане на теглото, след 6 месеца и 2 години по-късно. Учените установили, че след 2 години увеличен прием на белтъчини, мазнините в черния дроб на доброволците намалели и дори повече от половината от тях вече нямат мастен черен дроб.
Пълната статия е озаглавена "Дългосрочни ефекти от увеличения прием на протеини след загуба на тегло върху съдържанието на интрахепатални липиди и последиците от инсулиновата чувствителност - проучване PREVIEW".
Авторите припомнят, че физиологията на човека е биологична наука, която изучава процесите, протичащи в човешкия организъм на различни нива – клетки, тъкани, органи, системи и взаимодействието помежду им при здраве и болест. Американското физиологично дружество (APS) е основано през 1887 г. и е първото в Америка в областта на биомедицинските науки. То има над 10 хил. членове и издава 15 списания.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"