05 Май 2024неделя12:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Панорама

Срещи

Студенти твориха на руски край Камчия

VІІ международен фестивал "Друзья, прекрасен наш союз"

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 811

Над 300 възпитаници от 29 реномирани университета в Европа и Азия, представящи 20 държави в света, се събраха в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" за участие в VІІ международен фестивал на студентите, изучаващи руски език "Друзья, прекрасен наш союз". Във Фестивала участваха студентски отбори от България, Русия, Босна и Херцеговина, Унгария, Германия, Гърция, Италия, Полша, Молдова, Румъния, Сърбия, Словакия, Хърватска, Чехия, Китай и др., като за първи път в събитието се включиха студенти от Великобритания, Япония и Финландия.
Празникът на младостта традиционно бе организиран от Фонд "Русский мир" и Фондация "Устойчиво развитие за България" в СОК "Камчия". Страната ни беше домакин на престижното събитие за четвърта поредна година.
В рамките на пет дни студентите, които изучават езика на Пушкин, получиха нови знания, занимавайки с избраната от тях любима дейност. Те общуваха на руски език в мастъркласовете по театър, танц, авторска песен, поезия, запознаха се с нови похвати в журналистиката, научиха за майсторството на фоторепортажа с мобилно устройство, изучаваха руското кино и анимация, история и география на Русия. Връзката "Човек - Земя - Космос" разкри за студентите летец-космонавтът Красимир Стоянов - ръководител на Авиокосмическия център с Планетариум в "Камчия". В специален мастърклас по педагогика участваха и ръководителите на отборите на университетите. Клубовете бяха водени от професионалисти със световно признание и преподаватели във водещите руски университети. Тази година Фестивалът нямаше конкурсен характер, а на голямата сцена в "Камчия" се представиха отборите, съставени от студенти от различни страни според техните интереси. 
Специално за събитието в "Камчия" пристигна изпълнителният директор на Фонд "Русский мир" Владимир Кочин. "Духът на студентството не познава граници и националности. Поздравявам всички, които са избрали да изучават руски език като чуждестранен, и съм уверен, че това ще им даде силно кариерно развитие", каза при откриването той. Представителят на Россътрудничество за България Павел Журавльов отбеляза, че в съвременния свят руският език придобива нов статут и се налага като език за международно общуване - език за бизнес и за културен обмен, който е сериозно конкурентно предимство.
"Провеждането на фестивала се превърна в добра традиция в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" - столицата на приятелството, където младите хора си дават среща с руския език и култура. Ще поддържаме тази традиция, защото това е празник на  новите срещи и познанства, на творческото вдъхновение, на великия руски език. Език, който работи за укрепване на приятелските връзки между младите хора по света", каза Иван Иванов - зам. изпълнителен директор на СОК "Камчия".
Приветствие от името на Извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров бе поднесено от Роберт Шестаков - съветник в посолството и представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация.
В деня на откриването на студентския фестивал председателят на Фондация "Устойчиво развитие за България" г-жа Станка Шопова - дългогодишен партньор на Фонд "Русский мир" и съорганизатор на събитието, бе наградена с почетен знак на Фонд "Русский мир" - "За активна работа" и диплом. Тържествената церемония се състоя в Генералното консулство на Русия във Варна. Престижната награда бе връчена на г-жа Шопова от г-н Владимир Кочин за значителен принос за популяризирането на руската култура, руския език и за развитието на двустранното хуманитарно сътрудничество.
Дните на фестивала бяха наситени с много работа в мастърските класове, вечери с авторски и любими песни около лагерните огньове, прожекции на филми, тренинги. По традиция с пищно шествие участниците поздравиха Варна. Те преминаха по централната пешеходна зона на града, развявайки флаговете на училищата и страните си, предвождани от представителния духов оркестър на Военноморските сили на България
VІІ международен фестивал "Друзья, прекрасен наш союз" беше закрит с тържествена церемония в концертната зала "Черноморски" в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия".


Г-жа Станка Шопова бе наградена с почетен знак на Фонд "Русский мир" - "За активна работа" и диплом



 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1586

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1567

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1420

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1687

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1827

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1515

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1525

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1764

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1539

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1683

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ