25 Април 2024четвъртък21:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София със 100 млн. лева по-малко приходи от обещаното

БСП разкритикува изпълнението на бюджета на София за 2017 г.

/ брой: 188

автор:Деси Велева

visibility 1502

Остри критики към изпълнението на бюджета на София за миналата година отправиха общинските съветници от БСП към управляващите. На вчерашната сесия на СОС бе отчетен най-важният финансов документ на града. От ГЕРБ побързаха да се похвалят с изпълнение от 91%, но от БСП ги обориха, че числото е подвеждащо, защото не включва средствата по оперативните програми. По тях изпълнението е едва 48% процента, обясни Иван Таков от БСП. Така реално София не е събрала 100 млн. лева от заложените приходи за 2017 г.
Според Таков преизпълнение на бюджета има в сфери, където Столичната община не е ангажирана пряко в събирането на приходи като например от данъка за възмездно придобиване на недвижимо  имущество, който хората, купили имоти, така или иначе плащат. Там, където се изисква да се приложи усилие от страна на кметството, нещата са различни, заяви общинският съветник и даде за пример приходите от общинските пазари, които са изпълнени на 83% и от глоби и санкции, където процентът е едва 88 и общата събрана сума от тях е дори по-малка от 2016 г.
В разходната част цифрите не са много по-различни. Обявената за приоритет област сигурност е с изпълнение едва от 60 на сто, а жилищното строителство и благоустройство - 85%. Искахме повече пари за уличната мрежа, а сега какво се оказва, че са използвани само 70 на сто от заложените средства, коментираха още социалистите. Всичко това ние го предвидихме преди по-малко от година, а вие ни се смяхте, обърна се Таков към мнозинството от ГЕРБ.
С критики към управляващите продължи и Милка Христова от групата на БСП. Тя припомни, че при приемането на бюджета в началото на годината ГЕРБ са афиширали широко какво обещават да направят, а сега неглижират отчета за свършеното и гледат да го приемат набързо. Тя обвини групата на ГЕРБ, че ще опитва да скрие колко са реално дивидентите от общинските търговски дружества, като е събрала приходите за две години и се хвали със 102% изпълнение, а реалният процент е 62% за 2017 г.
От БСП за поредна година отчитат затвърдената тенденция да не се изпълнява инвестиционната програма и от заложените 435 млн. лева, които са една трета от целия общински бюджет, са усвоени едва 57 на сто. При това няма никакъв анализ, защо се е случило това, коментира възмутено Христова. Тя бе категорична, че София продължава да се развива на две скорости, като крайните квартали остават занемарени за сметка на центъра.
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ