27 Април 2024събота02:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отчитат продажбите до 5 мин.

/ брой: 189

автор:Дума

visibility 1026

Оборотите в търговските обекти ще трябва да се отчитат в реално време според промени в наредбата за касовите апарати, която е в сила от днес, след като бе публикувана в "Държавен вестник" в края на миналата седмица. Промените засягат всички фирми в страната, които ползват касови апарати, софтуер за управление на продажбите, интегрирани автоматизирани системи за продажби. Става въпрос за около 440 000 регистрирани фискални устройства, като половината от тях вероятно ще трябва да се подменят, а на останалите - да бъде актуализиран софтуерът, за да отговорят на новите изисквания. Фирмите с регистрация по ДДС са около 250 000, сочат данните на НАП. Срокът, в който регистрираните по ДДС търговци трябва да сменят или пренастроят своите касови апарати, се удължава с три месеца до края на март 2019 г., предвижда наредбата. За всички останали търговци срокът остава без промяна - до юни 2019 г. за нерегистрираните по ДДС, и краят на следващата година за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби - например търговските вериги.
Съществуващата в момента нормативна уредба не предлага достатъчно възможности за детайлизиране на информацията, която постъпва в НАП без това да е свързано с извършване на проверка на място. С промените такава вече няма да е нужна, защото информацията от всяка продажба ще пристига до 5 минути.
Целта на наредбата е да ограничи сивия сектор, защото сега фискът губи около 330 млн. лв. годишно от укриване на обороти, твърдят данъчните. Най-рискови са заведенията за хранене и баровете, търговците на дребно, продажбите на облекла и обувки, горивата, посочиха от НАП. Първоначално се предвиждаше това да бъде в реално време, но мобилните оператори смятат, че обемът от данни, които следва да се обменят, може да се отрази негативно на преследваните от Министерство на финансите и НАП цели. Заради риска от възникването на технически трудности и невъзможност за изпращане на данните към НАП, което би довело до блокиране работата на всички търговци, е постигнато съгласие срокът от 5 мин. от издаването на фискалния бон и отчитането му в НАП за оптимален, обясниха от приходната агенция.
Освен това на всяка една касова бележка ще бъде отбелязан баркод, който ще съдържа цялата необходима информация. Баркодът на касовия бон дава възможност и на клиента да провери на място дали търговецът се отчита пред данъчните в рамките на пет минути, обясниха от НАП. Преди време вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че бензиностанциите масово укриват обороти, защото всяка нощ между 23:45 и 00:00 часа системите им спират и не издават касови бележки, защото "правят актуализация на софтуера и пращат отчети към НАП". С промените се прекратява издаването на хартиени сторно бележки.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ