20 Май 2024понеделник13:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП ще иска вот на недоверие за здравеопазването

Това не е реформа, а здравен геноцид, категорична е Корнелия Нинова

/ брой: 189

автор:Юлия Кулинска

visibility 1390

"БСП за България" да внесе вот на недоверие срещу правителството за здравеопазването. Това гласува НС на партията на своето заседание в събота. Решението бе взето заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри.
Това не е здравна реформа, а здравен геноцид, заяви лидерът на левите Корнелия Нинова. Тя припомни, че според проекта на здравното министерство на гражданите се предлагат два варианта - или демонополизация на Здравната каса, или допълнително здравно застраховане със задължителна вноска всеки месец в размер от 12 лв. и доплащане от гражданите при лечение над 700 лв. До тази граница пациентът ще участва с доплащане в размер на 15%, а НЗОК ще поема 85% от лечението му. Планира се още обществената каса също да стане застрахователно дружество.
Припомняме, че това е третият вот на недоверие, който внася левицата. Първите два бяха за провал в сектор "Сигурност" и за корупцията.
Последните два месеца се белязани от нестабилност на управляващата коалиция с битки за власт вътре в "Обединени патриоти", между патриотите и ГЕРБ и между лобитата в ГЕРБ, коментира Нинова, която представи пред НС актуалната политическа обстановка и задачите пред БСП. "Войната става видима с обвиненията в лобизъм между Сидеров и Симеонов, с репликите между Цветанов и Бъчварова, и с противопоставянето Борисов - Цветанов за оставките на министри. ГЕРБ предизвикаха и война между институциите, нападайки постоянно президента Радев", подчерта Нинова. Тя припомни, че се увеличават националните и местните протести и даде за пример недоволството на майките на деца с увреждания и войната по пътищата. "Хората са несигурни. Парламентарното мнозинство се клати. Два дни поред управляващите не можаха да съберат кворум, за да започне работа НС. От петък имаме абсолютно нова политическа ситуация. ДПС убиха с един куршум два заека - и ГЕРБ, и ОП. Показаха на ГЕРБ кой кара влака и занулиха патриотите", отбеляза Нинова. Тя определи това като брилянтен ход.
"Ние не се регистрирахме за кворум. Първият път това сториха и ДПС. Изправени пред заплахата НС да бъде блокиран, кабинетът да падне и да загубят топлите си местенца и пари, ГЕРБ се предадоха на ДПС и изпълниха условието им да оттеглят закона за местното управление. В петък условието беше този закон. А следващите условия?", попита Нинова. Според нея с този ход ДПС са изтрили патриотите от политическата карта. По думите на Нинова в името на това да останат във властта, ГЕРБ са легнали на килимчето пред ДПС. "Нека се знае, че ДПС управлява ГЕРБ, а патриотите са щастливи от това, защото великодушно им се подхвърлят трохи от държавната трапеза. При управляващите няма принципи, няма идеологии, няма програма", категорична е Нинова. "Затова сме призвани да бъдем алтернатива на статуквото. Ако искахме власт на всяка цена, сега и ние можехме да се сговаряме за постове и пари. Не искаме това. Искаме смяна на модела и затова сме различни", коментира лидерът на БСП.
Ръководството на БСП взе решение конгресът на партията да се проведе през месец януари догодина. На форума ще бъде гласуван окончателният вариант на "Визия за България".

 

Енергетиката катастрофира при ГЕРБ и ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 92

"Булгаргаз" продава капацитета си в турските терминали

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 92

Харчим най-много за храна и жилище

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 92

Майдан в Грузия?

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 92

Косово подобрява социалното подпомагане

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 92

Накратко

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 92

Порои и наводнения в Западна Европа

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 92

Странни статистики

автор:Евгени Гаврилов

visibility 168

/ брой: 92

Не разпилявайте гласа си

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 92

Проповедниците на лъжата

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 92

Не харесвам привилегиите на политиците

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ