08 Май 2024сряда13:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Концерт, посветен на Джузепе Гарибалди и Капитан Петко Войвода

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 150

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор ще представят концерт, посветен на революционерите Джузепе Гарибалди и Капитан Петко Войвода, на 5 октомври от 19 ч. в зала "България". 
В програмата са включени произведения на едни от най-популярните италиански и български композитори - Верди, Белини, Доницети, Росини, Пучини, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов, Петко Стайнов, италиански канцонети и български фолклор. Триумфалният марш из "Аида" на Верди, интермецо из "Селска чест" на Маскани, Ръченица из "Тракийски танци" на Петко Стайнов, "Нестинарско хоро" на Големинов и други обичани произведения ще обрисуват духа на епохата, родила големите герои. Диригент ще бъде Славил Димитров, който специално за този концерт е написал и кантатата "Капитан Петко Войвода".
"Музиката се подчинява на народната песен за революционера. Не е случайно и началото на произведението, парафраза на любимата песен на "Командирина" - химна на Родопа планина "Руфинка болна легнала". Без да се променя нито една нота от първоизточниците, развитието в произведението се стреми да моделира ново звучене на добре познатите песни", споделя авторът и обещава концерт-наслада както за традиционната публика, така и за неизкушените от класическата музика слушатели. Билетите са на цени от 12, 15, 18, 20 и 25 лв. и може да се купят от касата на зала "България", "Ивентим", "Ипей" и "Тикетс.бг", научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, пиар.



 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 114

/ брой: 84

За наше добро

visibility 112

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 115

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ