14 Май 2024вторник01:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Хората гаснат като звездите в небето. Брои ли ги някой!

Из "Записки по българското здравеопазване"

/ брой: 191

visibility 1772

Д-р Гео НЕШЕВ

Яровизация на българите - този непознат на днешното поколение термин съм използвал вече няколко пъти в ДУМА. Той е синоним на човеконенавистната теория: в екстремни състояния преживяват само най-силните!

В наше време може да допълним: и най-богатите

които и затова са силни. Навремето мен и моето поколение за това ни учеха в учебника "Основи на дарвинизма". Днес този девиз на неолибералния фашизъм у нас е отново на мода. Но този път учебното помагало се казва "Доклад върху проект за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България", който стана по-популярен като "Планът или Проектът Ран-ът". Днес, случайно или!, този 600-страничен план тъне в тайна, но някога с участието на американски и наши икономисти и висши правителствени чиновници, е сътворена програма, която се превръща в досие за убийството на България, тъй като разработва технологията на разрухата. До поверителна част на програмата се беше добрал покойният Георги Тамбуев, който написа ужасен: "Чета и косите ми настръхват...Ще стигнем нивото, нужно само за биологично оцеляване. Мизерия, глад, болести, нищета - това прокобва поверителната част на плана. Да работиш за осъществяването на този план, значи да станеш палач на собствения си народ..."

Да ви звучи познато


- Днес България е на първо място в Европа по  смъртност - 15 на хиляда
- България е на първо място и по сърдечносъдови заболявания в Европа, като 65% умират от това
- България е на първо място в Европа и по смъртност от инсулти. На всеки 100 хиляди души  удар покосява 160, докато в ЕС този брой е три пъти по-малък
- България е в челото и на починалите от рак и инфаркт. От болести на кръвообращението на 100  000 души умират 592, исхемичната болест на сърцето пък убива 106 души на 100 000, а в Европа - 79. Всеки втори българин е с високо кръвно  налягане.
- По данни на Националния център по обществено здраве броят на лекуваните в болница се е удвоил за 16 години, като престоят по клинична пътека е от 3 до 5 дни, а в реанимация - забележете! - само 2,9 дни.
- Всяка година у нас се инвалидизират близо 25 хиляди души.
"Боже, колко мъка има на този свят!" би проплакал пак, ако бе жив Йовков, като види днешния хал на българските болни деца и родителите им, които

молят в зов за помощ, за да ги лекуват

Някой чува ли ги? Вероятно все пак са ги чули счетоводителите от МЗ, защото един от последните им смъртоносни шедьоври е разрешението за лечение на деца в чужбина да се дава от...НЗОК. Това обаче да става след консултации от скъпо платени чужди специалисти...Които сигурно ще решават това, което им се нареди. Щото, музиката, нали, плаща този, който я поръчва!
В същото време онкоболни, сърдечноболни, бело- и чернодробни, бъбречноболни, родители на  недоносени деца, на деца инвалиди, молят да се   възстанови редовното снабдяване с животоспасяващи  лекарства, спрени поради престъпно безхаберие   на спекуланти или поради хроничната "липса на пари". Зов за помощ отправят бедни хора, прежалили къща и спестявания, изчерпали и без  това ограничените си възможности за заеми от роднини и приятели, унижени да се молят на държавници и спонсори. Става дума за социалната политика на държавата, каквато на практика не  съществува, защото

държавата престъпно абдикира

от най-важното си задължение - грижата за своите граждани. Резултатът е още един наш трагичен европейски рекорд - първо място в ЕС с най-ниска раждаемост! За илюстрация само ще спомена, че у нас, през ХХI век, няма съвременни правила и норми, по които да се пази животът на бебета и родилки.
А ето какво с болка сподели акад. Петя Василева, известната наша офталмоложка: "Да си сляп не е ли социално заболяване? Всяко дете трябва да бъда преглеждано до 3 месеца след раждането. Ежегодно настоявам за това пред НЗОК, но отговорът е, че това са много пари за направления. Срещу този отказ стоят 3 пъти повече инвалидизирани деца".
Разбира се, само в един материал не могат да  се обсъждат всичките проблеми на провежданата пагубна политика в сферата на здравеопазването. След дългогодишни, напълно провалили се реформи, българинът е изоставен на произвола на съдбата, направо на естествения подбор, тоест на яровизация. При крещяща нужда ще плати да спаси живота си, а ако няма средствата, ще се моли Богу да оцелее. Но къде е

основният парадокс в надпреварата с безумията


в медицинската логика? Той се крие в чисто метафизичната идея да се лекува само болестта по клинична пътека, а не болният човек с неговите индивидуални особености и заболявания, които го заплашват с редица усложнения и дори смърт.
Сред бисерите на неолибералната политика са и закриването на всяко 7-мо болнично легло, последното място на България по достъп до фармацевтични услуги, липсата на спешни центрове дори в големи градове, даже и в столицата, липсата на лекари и медицински сестри... Абдикирането на държавата от здравеопазването се стовари със страшна сила и върху общинските болници, но, разбира се, елегантно, "научнообосновано" по европейски. Към тях се предявиха изисквания, на които не можеха да отговорят по редица причини - на първо място  финансови, професионални, ведомствени и много  други. Бяха създадени т.нар. медицински стандарти, които днес карат болните на много места да пеят

реквием за болниците

на които занапред няма да могат да разчитат.
"В малките селища хората гаснат като звездите по небето. Брои ли ги някой", пита д-р Неделчо Тотев, управител на общинската болница в Чирпан.
Според акад. Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените в България и зам.-председател на БАН, "Промени се начинът на мислене на лекарското съсловие, увеличи се комерсиализацията в медицината...Не съм срещу частната инициатива, но тя трябва да бъде свързана с интересите на  населението. Много важно е да се достигне до  ефективност в здравната система - тоест как се  разпределят средствата, за какво, какъв е контролът на изразходването им. Тук веднага се  вижда, че липсва държавност!.."
А ето и заключението на Европейската комисия   за здравеопазването в България: "...Здравната  система не е ефективна в намаляването на   предотвратимата смъртност. Финансирането на здравеопазването се характеризира с

ниски общи разходи, много високи преки плащания

от потребителите. Достъпът до здравни услуги продължава да бъде проблематичен...Специалистите в сферата на здравеопазването мигрират към други държави в търсене на по-добро кариерно развитие и по-добро заплащане".
По мое мнение системата "Семашко", актуализирана с иновациите и изискванията  на XXI век, и според прогресивната Лисабонска стратегия, може да спре ужасяващия провал на българското   здравеопазване. По думите на проф. д-р Веселин Борисов, международно признат специалист по организация на здравеопазването и социалната медицина: "...Отшумяха вече криворазбраните неолиберални лозунги на наши псевдоексперти за оттегляне на държавата от здравеопазването и за свободна интервенция на пазара, като панацея за всички проблеми в здравната система".
Дано!


Миловидното лице на болезнените здравни реформи



А здравният министър Кирил Ананиев се кефи ли, кефи на гениалните си идеи... 

 

500 000 агнета продадени за празниците

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 87

800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 87

Правят електронна партида за всеки имот

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 87

Уникредит подменя картите на 1 милион клиенти в България

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 87

Москва започна офанзива в Харковска област

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 87

Силяновска се закле като президент на "Македония"

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 87

Захарова изгледала "погребението" на Европа

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 87

Русия откри запаси от нефт и газ в Антарктида

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 87

Тихи фанфари

автор:Аида Паникян

visibility 457

/ брой: 87

Тъжна равносметка

автор:Велизар Енчев

visibility 463

/ брой: 87

Големият скок на Китай

visibility 507

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ