27 Април 2024събота04:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Плащаме природния газ по европейски цени

Договорът между "Булгаргаз" и "Газпром" ще може да се отваря през две години

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 1186

"Булгаргаз" и "Газпром Експорт" са подписали  анекси към Договора за доставка на природен газ, които уреждат възможностите за преразглеждане на цената на внасяното у нас синьо гориво според движението на цените на границата на три европейски държави и в най-големите европейски газоразпределителни центрове, както и на точките за доставка на суровината. Тези промени са били подписани преди състоялата се миналия петък - 28 септември, среща в Санкт Петербург между представители на двете дружества, съобщиха от "Булгаргаз". Реално тогава е даден стартът на техническите преговори за същинското преразглеждане на цената и точките за доставка. Те ще продължат през ноември. Разговорите са в изпълнение на решението на Брюксел и поетите от "Газпром" ангажименти от май 2018 г., за да не бъде наложена глоба на руския газов концерн за злоупотреба с господстващо положение в осем европейски държави, сред които и България.
От "Булгаргаз" информират, че от "Газпром Експорт" е било депозирано в "Булгаргаз" предложение за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ в съответствие с поетите от руската компания ангажименти пред Брюксел.
Предложено е всяка от компаниите да може да задейства преразглеждане на цената при две обстоятелства. Едното е значителна промяна на икономическите обстоятелства на Европейските газови пазари, които са извън контрола на двете страни. Другото - ако цената не отразява промяната на цените на границата на Германия, Франция и Италия, или промяната на цените на газа в хъбовете в континентална Европа.

В момента тече първото преразглеждане на цената, а след като то бъде договорено, отварянето на тарифата ще може да става  веднъж на всеки две години, ще има и извънредно право на преразглеждане на всеки пет години.

На "Булгаргаз" ще бъде дадена възможност да поиска промяна на сегашната точка на доставка на суровината Черна Вода в Румъния и всички или част от договорените обеми газ (не по-малко от 50 милиона куб. метра на година и за период не по-малко от 12 месеца) да бъдат доставяни на пункта в Берегово, Украйна, или Велке Капушани, Словакия. Българският газов доставчик ще може да иска тази промяна, ако не е в състояние самостоятелно да организира преноса на газ. Предстои да се уредят и условията за промяна, основанията за отказ от страна на "Газпром Експорт", както и разрешаване на спорове от Monitoring Trustee (Контролиращ управител), допълва българското дружество.
Според него тези предложения съответстват на поетите ангажименти на "Газпром" пред ЕК и са в полза на "Булгаргаз". Затова и те били одобрени от Съвета на директорите на "Булгаргаз" и от едноличния собственик на капитала на газовото дружество "Български енергиен холдинг". При разговорите миналия петък българското дружество поставило за обсъждане и други търговски и технически въпроси, с което да се даде началото на процес на договаряне за същинското изменение в клаузите на Договора за доставка на природен газ.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ