29 Март 2024петък16:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Криза с дървата за огрев

Освен, че са по-скъпи от миналата година те се намират трудно преди началото на зимния сезон

/ брой: 191

автор:Мая Йовановска

visibility 1459

Преди началото на зимния сезон, когато хората традиционно се запасяват с дърва за огрев, се очертават два основни проблема - по-високата им цена в сравнение с миналата година и трудното намиране, научи ДУМА. Докато през миналата година, когато също имаше трудности, цените на буковите дърва се движеха средно между 80 и 90 лв. за тон, то през тази година цената им достига до 120-130 лв. за тон. Проблем има и с доставката на дърва, което означава, че някой не си е свършил работата, макар че по закон осигуряването на дървата за огрев е социална дейност.
По информация на ДУМА в Трънско кубикът върви дори по 180 лв., докато миналата година хората там са купували дървата за огрев за по 100 лв. Не е ясно дали в тази сума обаче влиза и цената за доставка на дървата. По данни от края на август, когато хората вече започнаха да се запасяват за зимата, с повече от 20%, или 30 лв. на кубик са поскъпнали дървата за огрев във Велико Търново. До 170 лв. за тон достига цената в търговските бази в града. Увеличена е и цената на пелетите, които се продават от 250 до 390 лева за тон. Едно домакинство средно изразходва 5-10 куб. за зимата. За някои семейства, особено за пенсионерите този разход е непосилен. В Смолянско буковите дърва са по 85-90 лв. за куб., а еловите са 45-50 лв. Поскъпването тази година е с 5-10 лв. на кубик в зависимост от доставчика. В складовете цената е дори още по-висока - 100-110 лв. за кубик нарязани букови дърва и 65 лв. за еловите. В Търговищкото с. Бистра цените за доставка са 120-130 лв. за тон. Наблюдават се и аномалии - в близки населени места има драстична разлика в цените.
Във връзка с този назряваш проблем още през миналата седмица трима депутати от "БСП за България" - проф. Светла Бъчварова, Дора Янкова и Лало Кирилов, отправиха питане към министъра на земеделието Румен Порожанов. "За втора поредна година се срещат трудности при осигуряването на достатъчно дърва за огрев на населението. Към настоящия момент информацията, която получаваме от цялата страна, сочи, че не само дървата за огрев са недостатъчни, но и цените са изключително високи. Другият проблем е големият ценови марж, като при два съседни общини разликата достига до 30 на сто", заявяват народните представители.
Депутатите чакат отговор от Поржанов каква е реалната картина, свързана с осигуряването на дърва за огрев за зимния период, и изпълняват ли се плановете на държавните горски предприятия. Каква е причината за драстичната разлика в цените, които на практика стават недостъпни за голяма част от населението, питат още тримата депутати. Те очакват отговор от министъра на земеделието още тази седмица в рамките на парламентарния контрол.
По неофициална информация във връзка с проблема Румен Порожанов спешно събира шефовете на държавните горски стопанства.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ