28 Март 2024четвъртък14:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Страстите Игнатиеви

Столичани са в очакване на горещата фугираща смес, която според кмета Йорданка Фандъкова, ще запълни всички дефекти около ремонта на емблематичната столична улица

/ брой: 192

автор:Деси Велева

visibility 1113

Защо ли никой не е учуден, че вторият за последните две години мащабен и скъпоструващ ремонт на улица в София е съпътстван със скандали? Точно една година след мелодраматичния финал на реконструкцията на бул. "Княз Ал. Дондуков", в обществения фокус влезе друг ремонт - този на ул. "Граф Игнатиев", околните площади, тротоарното пространство. За лош късмет на Столичната община, която е в ролята на контрольор на строителните дейности, бдителни граждани изкъсо следят дейностите по емблематичната улица и веднага хванаха дефекти около ремонта й. Естествено е самата кметица Йорданка Фандъкова веднага да реагира на острите коментари с оправданието, че работата по трамвайните линии, тротоари и настилки не е приключила и това няма да е окончателният фасон. Защо ли обаче този път никой не й хваща вяра и по-скоро очаква дефект след дефект, грешка след грешка да изникват през следващите месеци.
Проверка на екип на ДУМА също отчете немалко калпави изпълнения при поставянето на трамвайните линии, "странно" преминаване от един тип настилка към друг, разкъртени наскоро новоположени плочки, стърчащи кабели, недобре замазани улеи и фуги. Не е нужно да си строителен инженер или тесен специалист, за да прецениш, че свършеното до този момент и полуготово по "Графа" не е читаво. Всеки гражданин, минаващ между загражденията, през тях и до тях, е достатъчно компетентен, за да прецени, че картинката на завършените елементи е грозна и показва некадърност.
Да припомним какво всъщност очакваме от грандиозния ремонт, който предизвика толкова много полемики както с новите шумоизолирани трамвайни линии, така и с бъдещия изглед на пл. "Славейков". Реконструкцията ще струва 24 млн. лева, осигурени с договор за безвъзмездна помощ по ОП "Региони в растеж". Въпросният участък е дълъг около километър и половина и на практика ще бъде много по-скъп от същата дължина от магистрала.
Тъй като канализацията в района е изградена преди повече от век, първо тя бе подменена. Другата основна дейност е ново трамвайно трасе с модерна технология със завишено шумозаглушаване. Предвижда се да се подменят настилките по улицата, пл. "Славейков", пл. "Гарибалди", градината пред църквата "Свети Седмочисленици". По ул. "Граф Игнатиев" няма да има бордюри, но покрай трамваите ще има ограничители за повече сигурност. Срокът за приключване на този първи етап е средата на октомври. Площад "Славейков"  ще има коренно различен вид, но без място за книги. Близкият зеленчуков пазар също трябва да изчезне.
По план гаранционният срок на договора с изпълнителя е 8 години. Също така е предвидена гаранция от 600 000 лева, като половината от средствата ще останат блокирани до приключване на обекта, а другата половина - до изтичане на гаранционния срок. И тук вече идва интересната част за хората - при неспазване на срока за завършване на обекта неустойката е в размер 240 000 лв. за всеки ден просрочие, а при некачествено изпълнение неустойката е в размер 1,2 млн. лв., или до 5% от стойността на договора. При липса на действия по отстраняване на дефектите изпълнителят в лицето на небезизвестната фирма "Джи Пи Груп", ще трябва да изплати тройния размер на направените при новия ремонт разходи.
Столичани естествено се надяват да не се стига до този момент, а да се действа навреме по проблемните точки. Сега те са в очакване на уникалната гореща фугираща смес, която бе обещана от кмета Йорданка Фандъкова като панацея на отворилите се дупки и празнини по улицата и релсите. Но тъй като тези магически смески само могат да маскират дефектите, по-реалистично е очакването след официалното откриване на напълно реконструирания обект да трябва да се действа по стария български метод - с плюнка и тиксо.







Снимки Емилия Костадинова

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ