19 Април 2024петък20:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екологът Петко Ковачев:

"Шеврон" има информация, която не е публично достъпна

Договорът с американската компания ще бъде подписан до дни, съобщи Трайчо Трайков

/ брой: 164

автор:Мая Йовановска

visibility 1385

"Нашето усещане е, че компанията "Шеврон" има информация, която не е публично достъпна и добре са си направили сметката, защото никой не би дал такава голяма премия при един голям риск." Това заяви вчера за ДУМА Петко Ковачев от Института за зелена политика по време на дискусия по проблемите на шистовия газ у нас, организирана от МИЕТ. Както стана известно, американската компания "Шеврон" ще плати 30 милиона евро за проучване и добив на шистов газ у нас. Министърът на икономиката Трайчо Трайков съобщи вчера, че в момента се преговаря по последните детайли в договора с американската фирма "Шеврон" за проучване на добив на шистов газ и подписването е въпрос на дни. Обещаните от "Шеврон" милиони би трябвало да влязат в държавния бюджет едва след окончателното подписване на договора.
Според Ковачев обаче всичко е на един формален етап, защото очевидно "Шеврон" имат някаква допълнителна информация. "Самият факт, че някой дава толкова огромна премия означава, че предварително си е преценил риска от нея и очаква да прави промишлен добив. Въпросът е много по-сериозен от това да се проучат някакви залежи", коментира Ковачев. По време на дискусията от МИЕТ дадоха информация, според която, макар че у нас не е извършвано специално търсене и поручване за шистов газ, в района на Нови пазар са правени около 30 сондажа за газ, като 5-6 от тях са на дълбочина от 2830 метра. Блокът обхваща областите Силистра, Разград, Добрич, Шумен и Варна.
Трайков съобщи още, че предстоят конкурси и за нови блокове за проучване в Северна България. На въпрос не е ли добре да се изчакат резултатите от първото проучване, за да е ясно има ли рискове и чак тогава да се пристъпи към нови, Трайков отговори, че се знае че рискове при проучването няма, а преди да се пристъпи към добив, вече ще има оценка за въздействие въху околната среда. Според екоминистъра Нона Караджова промишлен добив на шистов газ у нас би могъл да стане най-рано след 5 години, а по-вероятно чак след 10-15 години.
По думите на Петко Ковачев основните рискове от добива на шистов газ са за земята и за водата, която става неизползваема. "Единият проблем за водата е свързан с нейното изчерпване, тъй като се използва технология, която изисква много вода. Както и от замърсяване, защото, след като се използва, тя се превръща в индустриален отпадък. Например американската агенция за околна среда не пропоръчва тази вода да се пречиства в конвенционалните пречиствателни станции, а да се съхранява в специални хранилища. Но това е силно опасен индустриален отпадък. Нейното пречистване няма как да е напълно, а информация за това не се предоставя. Установяват се и все повече здравни проблеми на хората, живеещи в районите на добив", каза Ковачев. По думите му за рисковете от добива на шистов газ не се говори предварително и никой не отговоря на екологичните въпроси. Според зам.-директора на ГИ на БАН Радослав Наков приказките за използването на опасни химикали при извличането на шистов газ са преувеличени. А зам.-министърът на енергетиката Делян Добрев заяви, че правителството би подкрепило позицията за предварителното обявяване на химикалите, които ще бъдат използвани, каквато кампания има в момента в Полша.

Румен Овчаров:
Нямаме право на компромиси с безопасността

- Господин Овчаров, наистина ли са толкова минимални опасностите, свързани с добива на шистов газ?
-  Аз не мога да кажа дали е безопасен добивът, но има една простичка истина, която трябва да разберем. И тя е, че оттук нататък ще има три неща, които ще бъдат дефицит не само в България. Това са водата, храната и енергията. И който не употребява ресурсите си, очевидно не е в час. Нямаме обаче право да правим компромиси с безопасността. Към тези въпроси трябва да се подхожда не спекулативно, а обективно, от гледна точка на интересите на страната.
- Не е ли малко закъсняла тази дискусия, след като договорът до дни ще бъде подписан?
- Не мисля, че и сега е късно, стига всичко да бъде направено сериозно и обективно, а не на идеологически принцип. Има достатъчно специалисти, които могат да обяснят сериозността на проблема. Но да се лишаваме априори от един възможен ресурс, мисля, че не е добре.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ