25 Април 2024четвъртък18:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

Изложба с вкус на лимони

Емил Атанасов представя 24 живописи в "Сезони"

/ брой: 193

автор:Надежда Ушева

visibility 2012

Столичната галерия "Сезони" представя творчеството на Емил Атанасов - режисьор, драматург, художник, който успява да впечатли  многобройните си приятели и почитатели с въздействаща живопис, научи ДУМА от Маргарита Видралска, мениджър на галерия "Сезони".           
Преди години, когато поставяше пиеси, дипломираният кинорежисьор Емил Атанасов рисуваше миниатюри. Най-вече в тъмната гама, с цветни акценти и отблясъци. Като хайку - кратки и многозначителни. По-късно увеличи размера и вложи повече колорит в платната. Без да бяга от себе си. Четката му отново раждаше поезия. Като дълги стихотворения без рима, но с истории в тях. За Пловдив, за приятелите, за семейството, за щуките в Марица, за божествените прозрения. (Впрочем по същото време прописа и драматургия, а трагикомедията му "Да разлаем кучетата" се играе шеста година на сцената на Военния театър.

Днес Емил Атанасов прави голяма крачка напред. Дори скок - с експресивната форма, която е постигнал. С платната си той продължава да разказва истории, да обича приятелите си и да прощава на останалите. Резките тонове и грубите мазки обаче придават на 24-те живописи силата на горчиви притчи, на поетична проза, на изящна гротеска, на експресионистични импресии. И на кадри от филм на Луис Бунюел - за дневни красавици и нощни птици.

И не на последно място: често силните художници са вманиачени в нещо. Най-вече в себе си. Чак е чудно как творец като Емил Атанасов се е запазил толкова добър човек. И той си има своите суети. Но те са толкова нищожни и крехки, колкото въздействаща е живописта му.
Мощна изложба под наслов "Страх от лимони". В нея няма нищо самовлюбено. И нищо кисело, независимо от заглавието. Но, в края на краищата, по-добре е една изложба да има вкус на лимони, отколкото на кюфтета. Или на шербет. Нали? - отбелязват от "Сезони" (ул. "Кракра" 2а), където може да се видят творбите до 8 октомври.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ