25 Април 2024четвъртък22:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Милка Христова:

Капиталовата програма на София е провал за ГЕРБ

Управляващите манипулират данните за приходите от дивиденти на Столичната община, казва общинската съветничка от БСП

/ брой: 193

автор:Деси Велева

visibility 1935

МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила е право, магистър е по управление на стопанските дейности. Общински съветник от БСП и заместник-председател на Столичния общински съвет. Зам.-председател е и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика и  член на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост към СОС.

Кварталните улици са в трагично състояние, а са усвоени едва половината от планираните средства за ремонти


- Г-жо Христова, от ГЕРБ отчетоха приходите и разходите в бюджета за 2017 г. на Столичната община и се похвалиха с 91% изпълнение. Какво се крие зад цифрите?
- Действително управляващите се похвалиха, че е налице изпълнение от 91% на бюджета за 2017 г. Но числото е подвеждащо, защото не са включени средствата от оперативните програми, чието изпълнение е само 44%. Наред с това дори 9% неизпълнение съставляват над 100 млн. лв. несъбрани приходи за града, респективно за 100 млн. лв. нереализирани дейности и обекти.
Същевременно анализът показва трайната тенденция при бюджетите на общината да се планират занижени приходи. Планирането на ненапрегнат бюджет гарантира изпълнението му и отчитането му като много добре свършена работа.
Такова планиране беше налице и при бюджета за 2017 г. Тогава групата на общинските съветници от БСП представи свой алтернативен доклад, с който предложи увеличаване на приходната му част с 54 млн. лв., тъй като разчетите ни показваха, че някои от приходите са силно подценени, особено в частта данъчни приходи. Докладът ни беше отхвърлен, но сега отчитаните резултати показват, че сме били прави.
При данъчните приходи за 2017 г. се отчита 102,6% изпълнение, като числата силно се доближават до нашите предложения при данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозни средства, данъка при придобиване на имущество при дарения и възмезден начин и др. Като цяло, най-добро изпълнение на приходите в бюджета има там, където те се внасят под формата на данъци и такси от гражданите.
Не така стои обаче въпросът с изпълнението на приходите, за които пряка отговорност носят ръководството на Столичната община и ГЕРБ. Пример в това отношение са доходите от общинската собственост като наем, реклама, общински пазари, дивиденти от дейността на общинските търговски дружества. Тази година, увлечени в стремежа си да докажат възможно най-голямо изпълнение, ръководството на СО и ГЕРБ си позволиха и счетоводни трикове. В доклада е посочено, че постъпилите в бюджета приходи от дивиденти са 9 млн. лв. при планирани 7 млн. лв. за 2017 г., което формира 102% изпълнение на годишния план. При направената справка установих, че постъпилите 9 млн. лв. включват и дивидентите за 2016 г. По този начин сметката излиза съвсем друга. Общата сума на дължимите дивиденти за двете години е на стойност 14 млн. лв. Всъщност излезе, че изпълнението е средно 64% за всяка година, а не 102% за 2017 г., както се отчита. Манипулацията с данните за действително събраните дивиденти не е случайна, тъй като те са израз на ниската ефективност и компетентност, с която ГЕРБ управляват общинските дружества.
- Как стои въпросът с разходната част от бюджета?
- Основно внимание заслужава анализът на разходната част на бюджет 2017 г. Там бяха насочени и основните критики на общинските съветници от БСП, както и аргументите ни да гласуваме "против" този отчет. Анализът показва, че при редица дейности е налице ниска усвояемост на средства. Например при "Отбрана и сигурност" тя е едва 60,8%, при изграждане и ремонт на уличната мрежа - 70%, не са усвоени изцяло средствата в такива дейности като образование и здравеопазване.
Най-големият провал в разходната част е изпълнението на инвестиционната програма на Столичната община. Капиталовите разходи са "черешката на тортата" на всеки бюджет, но те са и критерий за административен капацитет и умение да се управляват инвестиционните средства. През годините, в които ГЕРБ управляват София, се наблюдава неизменно един и същ подход - при приемане на общинските бюджети инвестиционните програми и обекти в тях широко се рекламират и представят на гражданите, но когато настъпи моментът да се отчете изпълнението им, ентусиазмът на ръководството на общината и ГЕРБ изчезва и въпросът удобно се неглижира.
За 2017 г. инвестиционната програма на Столичната община е в размер на 435 млн. лв., от които 275 млн. лв. са по оперативни програми. От цялата сума са усвоени само 268 млн. лв., или 57%. При оперативните програми изпълнението е още по-ниско - едва 124 млн. лв., или 44%. Зад тези числа стоят неусвоени 167 млн. лв., които е трябвало да отидат за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа, за озеленяване. Следователно по едни от най-важните и злободневни за града ни проблеми, имащи пряко отношение към чистотата на въздуха, са усвоени по-малко от 50% от планираните средства.
В доклада на г-жа Фандъкова за причините за неусвояването на 167 млн. лв. от инвестиционната програма няма и ред. Липсата на анализ за неизпълнение е предпоставка за "кухо планиране" и за в бъдеще. Само ще припомня, че м.г. оперативните програми бяха изпълнени на 29%. Тогава ни беше обяснено, че европроектите се подготвят, а разплащането за тях ще настъпи 2017 г. Както виждаме, такова разплащане не е настъпило. Най-вероятно може да се очаква чак през 2019 г., когато ще дойде най-подходящият момент за рязане на ленти, тъй като ще се провеждат местните избори. Налага се изводът, че е налице липса на управленски капацитет у ръководството на Столичната община и ГЕРБ.
- От отчетеното става ли ясно кои са приоритетните сфери за управляващите?
- Заявените приоритети в областта на образованието, екологията и транспорта по същество не се доказват като такива. Все още над 4500 деца чакат за място в детските ясли, все по-осезаема става разликата в качеството на обучение в различните училища в рамките на града, а най-големият процент неусвоени средства са при дейностите ремонт на уличната мрежа и озеленяване.
- Развива ли се София на две скорости?
- За съжаление начинът, по който се изготвя бюджетът и се разпределят средствата в него, доведе до модела "София на две скорости", за който БСП в София алармира от години. Инвестира се преди всичко в централните части на града за сметка на районите. Дори това, което се планира, не се усвоява. От планираните за изграждане, ремонти и поддържане на уличната мрежа 32 млн. лв. са усвоени само половината. Говорим най-вече за вътрешнокварталната улична мрежа, която е в трагично състояние и се сочи от софиянци като един от основните проблеми на града.
- Какво очаквате от бюджета за 2019 г.?
- Многократно сме заявявали, че общинският бюджет трябва да има програмен характер, а парите да следват хората. Това означава бюджетът да отчита в по-голяма степен нуждите на районите, в които основно живеят данъкоплатците в столицата. Определен процент от бюджета трябва да се формира от долу на горе, отчитайки предложенията на местните общности и районните кметове, а не ръководството на СО и група администратори да правят инвестиционната програма по собствено усмотрение. Разумно е 10% от инвестиционната програма да се формира от конкретни предложения на гражданските структури в отделните райони. Тези мнения могат да бъдат изразявани и от етажните собствености, от неправителствени сдружения, които най-добре знаят проблемите на района. Такъв подход обаче не се приема от общината.
Общинските съветници нямаме почти никакво отношение към формирането на инвестиционната програма. Групата на БСП се опитва да преодолее това обстоятелство, като предлага алтернативен бюджет с предложения за допълнителни приходи и разходи, както и списък с обекти. За съжаление, досега нямаме прието нито едно предложение. Ще продължим да предлагаме варианти за решение и искрено се надявам, че следващият бюджет ще бъде приет по новата методика.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ