02 Май 2024четвъртък13:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мария Стефанова празнува рожден ден с "Три високи жени"

Народният театър ще чества носителката на "Аскеер" на 9 октомври

/ брой: 194

автор:Дума

visibility 166

Легендарната актриса на Народния театър Мария Стефанова ще отпразнува 79-ия си рожден ден в компанията на 800 гости. Актьори, драматурзи, приятели и зрители ще се съберат на 9 октомври от 19 ч. в салона на голямата сцена, за да отбележат заедно с носителката на "Аскеер" за водеща женска роля личния й празник, научи ДУМА от Катя Попчева, ръководител маркетинг и комуникации на НТ "Иван Вазов".
Специално за случая спектакълът, с който тя се завърна на първата ни сцена - "Три високи жени", ще се изиграе не на обичайната Сцена на IV етаж, а на голямата. Представлението, което вече втори сезон пълни салоните, е режисирано от Стефан Спасов и освен наградата на Мария Стефанова, взе "Аскеер" и за костюмите на Нина Пашова. Заедно с актрисата на сцената ще излязат и колегите й Виктория Колева, Радина Боршош, Василена Винченцо и Явор Вълканов. Преди началото на спектакъла гостите ще могат да си припомнят изумителната кариера на Мария Стефанова в кадри, запечатали десетките й роли в театъра и киното. Подборът е направен от самата актриса, която накрая ще поздрави зрителите с лично обръщение.
Мария Стефанова завършва ВИТИЗ през 1960 г. при Моис Бениеш. Работила е в ДКТ Враца, в ДТ "Сава Огнянов" в Русе, в ДТ "Н.О. Масалитинов" в Пловдив и, разбира се, в Народния театър от 1972 г. Носителка е на званията "заслужил артист" и "народен артист". Има над 200 роли в театъра и повече от 50 в киното. Сред филмите, в които участва, са "Вчера", "Златният век", "Баш майсторът", "Всичко е любов", "Понеделник сутрин", "Любимец 13".
Първата роля на Мария Стефанова на професионалната сцена е в "Емилия Галоти" на Лесинг във Враца. Следват роли в Русенския театър, а после и в Пловдив, където играе в продължение на 10 години. Там работи с режисьорите Христо Христов, Пантелей Пантелеев, Любен Гройс, Крикор Азарян. Играе Настася Филиповна в "Идиот", Ния в "Преспанските камбани", Катерина в "Укротяване на опърничавата", Костанда в "Свекърва".
Мария Стефанова е поканена в Народния театър след поредния Преглед на българската драма и театър и поредните награди, с които заслужено е удостоена. Първата й среща е с режисьора Кръстю Мирски в ролята на Гурмижска от "Лес" на Островски. Следват години с незабравими превъплъщения в различни роли - Нора от "Душата на поета", Масларска от "Милионерът", Гертруда в "Хамлет", Гонерил в "Крал Лир" и много, много други, а сега - и жената А в "Три високи жени".


 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 709

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 653

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ