Български учени повишиха антиоксидантите в пивото
/ брой: 195
Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии представиха експериментална разработка на бира с добавяне на боровинки и арония, с които антиоксидантите в пивото може да бъдат повишени с 34-55%. Според авторите на иновативното изследване - доц. д-р Силвия Милева, проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова, влагането на подходящи плодове е работещ подход за подобряване на хранителните качества на кехлибарената напитка и добра възможност за получаване на нови асортименти бири.
Плодовете са добре известни със своите ползи за здравето: съдържат голямо разнообразие от полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и др. С най-висок антиоксидантен капацитет са боровинките и черната арония. Стотици научни проучвания потвърждават, че заради естествените си съставки бирата също е ценен източник на витамини, специфични антиоксиданти, минерали, растителни фибри.
"Имайки предвид тези факти, очевидно е, че пивото има голям потенциал като напитка с положително функционално действие. Основното предизвикателство за научния ни колектив беше намирането на подходящ технологичен подход, който не само да подобри антиоксидантния капацитет на пивото, но да се получи краен продукт с безупречни дегустационни характеристики", коментира инициаторът на разработката - доц. Силвия Милева.
Научният доклад с резултатите и заключенията от изследването са представени на IX Национална конференция по хранене на Българското дружество по хранене и диететика.