30 Април 2024вторник02:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

IN MEMORIAM

Монсерат Кабайе:

Целият ми живот е любов

Знаменитата оперна дива изгради забележителна кариера и щастливо семейство

/ брой: 195

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2127

Още една оперна звезда отпътува в небесните селения. Мария де Монсерат Вивиана Консепсион Кабайе и Фолк, която светът обожава като Монсерат Кабайе, приключи земния си път на 85 години. Жизнерадостна, благородна, всеотдайна в професията и в живота, примадона без надменност и суета. Знаменита дива, останала естествена и земна в един свят на бутафория и постоянно съперничество. Извън сцената - любяща и грижовна съпруга, майка и баба.
Такава я описват колегите, приятелите и близките - те написаха с дълбоко уважение своите искрени послания в социалните мрежи по повод нейната кончина. Топли думи споделиха и каталунските футболни клубове "Барселона" и "Еспаньол", които я наричат страхотна певица и изключителен човек. "С удоволствие следя мачове по телевизията, признава певицата, при това сама и в пълна тишина, не обичам някой да коментира около мен и да ми пречи да гледам." Сред нейните увлечения са още шофирането, плуването, живописта, вкусната храна и печивата... Един пълнокръвен човек със своите най-обикновени пристрастия и удоволствия.
Монсерат Кабайе е родена на 12 април 1933 г. в Барселона в семейството на работник във фабрика. В едно интервю на въпрос какво е мечтаела като дете, тя отговаря: "Да се справя с бедността. Произхождам от скромно семейство, не съм родена със сребърна лъжичка в устата. Стараех се да си върша работата колкото може по-добре, за да стана независима и да помагам на родителите си." Още като дете проявява интерес към музиката и се увлича от пеенето. По-късно завършва консерваторията "Лисеу" в родния си град със златен медал. По препоръка на семейството меценати Мата, което подпомага финансово нейното образование, заминава за Италия и става ученичка на знаменития баритон Раймундо Торес.
През 1965 г. съдбата й дава знак, от който тя се възползва по най-добрия начин - поканена е да замести прочутата певица Мерилин Хорн в ролята на Лукреция Борджия в едноименната опера на Доницети в "Карнеги хол" в Ню Йорк. Монсерат получава 20-минутни овации и оттогава започва триумфалното й шествие по световните оперни сцени и концертни зали. В 50-годишната си звездна кариера е гастролирала в "Метрополитън", във Виенската държавна опера и на още много престижни сцени по света. Пяла е с прочутите тенори Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Хосе Карерас, Алфредо Краус и др. Репертоарът й включва над 100 оперни роли и стотици камерни произведения. Печелила е няколко статуетки "Грами", включително за най-добро вокално соло. Сред отличията, които получава, са ордените на Исабел Католическа, "За заслуги към Република Италия", "Изкуство и литература" на Франция, почетното звание Камерзенгерин на Виенската държавна опера и др.
Огромна популярност по цял свят и сред най-широка публика й донесе съвместният албум "Барселона" (1988) с вокалиста на "Куин" Фреди Меркюри и особено едноименната песен, създадена и записана през 1987 г., която те изпълниха на живо при откриването на Лятната олимпиада в каталунската столица. Доста преди да направим записа, ние (с брат й Карлос, който е неин импресарио - бел. ред.) се съмнявахме дали Фреди ще се съгласи да участва в този проект, спомня си Кабайе. И признава, че дори е била малко нервна, тъй като не била сигурна дали двамата ще се спеят. Но той не само се съгласява, а признава, че е почитател на знаменитото сопрано, че събира нейни дискове и е присъствал на концерт на Кабайе в Ню Йорк. Когато започват да работят заедно, оперната прима установява, че той всъщност притежава чудесен баритонов тембър. И веднъж съвсем искрено го запитва: "Но защо не пеете с този глас?" А Фреди отвръща с усмивка: "Защото моите фенове ще престанат да идват на концертите ми..." Певицата говори с голяма тъга за кончината на Фреди и е категорична: "Така и не се роди друг певец с такъв уникален глас!"
Монсерат се омъжва на 31 години "за първия и единствен". Съпругът й Барнабе Марти е известен в средата на ХХ век тенор. Красавец. По-голям от Монсерат с 5 години. Запознават се, когато Марти е поканен да замести заболял изпълнител в "Мадам Бътерфлай". В една любовна сцена той така страстно и продължително целува своята партньорка, че тя изгубва ума и дума. Това окончателно я влюбва в колегата й. Следва брак и две деца - синът Барнабе и дъщерята Монсерат, която също е певица. Тя придружаваше майка си в концертите й в България (2000, 2013 и 2016) и дори се изяви на сцената заедно с нея. От дъщерята е внучката й Даниела. В първите години от брака им Кабайе и Марти пеят заедно в оперни постановки, но скоро съпругът прекратява певческите си изяви (според различни източници причините са различни - бел. ред.) и се посвещава изцяло на семейството и кариерата на жена си.
Тайната на отличната форма на гласа си Монсерат споделя кратко и ясно: "Колкото по-често пееш, толкова по-добре пееш. Никога не съм си позволявала да се отпускам. Всяка моя сутрин започва със специални дихателни и вокални упражнения в репетиционната зала. Гласът ни е природен дар и ако го имаме, е трудно да го развалим. Но ако искаме да постигнем нещо повече, трябва да го развиваме. Талантливият човек в която и да е област трябва да проявява голяма упоритост и успехът ще бъде логичната награда." Оперната дива признава, че най-много обича да прекарва свободното си време у дома и със семейството. Вдъхновяват я нейните ученици, а сред тях е и българката Ина Кънчева, която бе участничка в нейните майсторски класове и която примата представи на родна сцена още на първия си концерт у нас. Когато ме питат кои са любимите ми роли, отговарям: "На майка, баба и учителка", признава Кабайе.
По нейните думи любовта е основата на всичко в живота. Всяко нещо, което правиш без любов, е обречено на неуспех. "Целият ми живот е любов, казва оперната дива. Хората, които обичам, са моето щастие. Благодарна съм на съдбата, че са до мен. Жена, която е изградила успешна кариера и има прекрасно семейство, не може да не бъде щастлива", заявява певицата.

БСП успя да запази работните места в мините

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 81

"Боташ" не иска прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 81

Новите двуетажни влакове пристигат през 2026 г.

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 81

Fitch очаква политическата криза пак да отложи еврото

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 81

Хиляди испанци подкрепиха Санчес

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 81

Нелегални мигранти с менте лични карти

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 81

САЩ и Китай трябва да са партньори

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 81

Накратко

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 81

Загинал на работа

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 81

Маските паднаха

visibility 414

/ брой: 81

Украйна – камикадзе на САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 426

/ брой: 81

БСП е алтернатива за развитието на България

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 81

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ