29 Март 2024петък07:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Инж. Емил Георгиев:

Новата наредба на МРРБ защитава само ВиК операторите

Хиляди са жалбите за много лошо качество на водата за питейни и битови нужди, казва изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите

/ брой: 195

автор:Мая Йовановска

visibility 2094

Емил Георгиев е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е в Австрия и в Англия - защита на правата на потребителите. Има две специализации в областта на местното самоуправление в САЩ. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията на продукцията като ръководител на Националния изпитателен център по тютюн и цигари и като директор на Центъра по метрология и стандартизация в Хасково. Бил е четири мандата общински съветник в Хасково и председател на Общинския съвет. Сред основателите е на партия Политически клуб "Екогласност", а от 2006 година е лидер на партията. Георгиев е дългогодишен член на националното ръководство на Федерацията на потребителите в България (ФПБ), а през 2015 година стана изпълнителен секретар на организацията. Депутат в 42-то НС. Владее говоримо румънски и английски език.

"По-редно е за КЕВР да се говори като за корпоративен регулатор"

- Господин Георгиев, учудиха ли ви данните за двойно увеличение на жалбите при омбудсмана от граждани срещу сметките за вода, има ли и при вас подобни?
 - Федерацията на потребителите в България е не само първата потребителска организация в страната, но и единствената, която от 28 години всеотдайно защитава българските потребители. Борим се срещу всички, които дерибействат в сферата на обществените услуги. Нашият централен офис е като изповедалня за мъката на потребителите, затова не ни учудват данните на Мая Манолова за увеличението на жалбите срещу сметките за водата. Бих добавил при нас и хилядите жалби за много лошо качество на водата за питейни и битови нужди. Ще припомня случая с питейната вода в Хасково, замърсена с уран и алфа-активност със стойности, застрашаващи живота на хасковлии.
Три министерства - МРРБ, МОСВ и МЗ, излязоха с официално становище, че тази вода не се препоръчва за пиене и готвене. Нещо повече, из града щъкат водоноски както по време на чума в средновековието, но въпреки това потребителите плащат по 3 лв. на кубик отчетена вода. За да стане тази вода още по-горчива, се очаква ново увеличение с поне 10 ст. над тези 3 лв. Няма как да не сe набляга на качеството на водата, защото през последните години се засилва тенденцията за влошаване на нейното качество, затова и темата за качеството на питейната вода става все по-актуална. И когато говорим за лошото качество на водата в Хасково, трябва да споменем, че подобна е картината в Симеоновград, Златица, Пирдоп, Първомай и на много други места в страната. Темата не е актуална изглежда за ръководството на МРРБ, откъдето се говори само за отчитане на количеството.
- Предлаганите промени в наредбата на МРРБ ще решат ли проблемите с отчитането на водата, използвана за общи нужди в жилищните сгради?
- Извън всякакво съмнение е, че водата е от  решаващо значение за живота на човека и ползването на това природно богатство за питейно-битови нужди трябва да е подчинено на определени правила, свързани с гарантиране на необходимото количество и качество. Тези правила трябва да се разписват в наредба за взаимоотношенията между потребителите и ВиК операторите. В сега действащата наредба са разписани само задълженията на потребителите. За съжаление новият вариант на наредба отново защитава само интересите на ВиК операторите. Отново не се дава отговор на въпроса кога най-после ще се създадат условия за качествено предоставяне на услугата. Имам предвид не само справедливо разпределяне на количеството изразходвана вода, но и по качествени показатели, съгласно изискванията на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови нужди, както и Наредбата за проучване, ползване и опазване на подземните води.
На организираната от омбудсмана дискусия по проблемите на водата беше представен проект за   наредбата, който създава комфорт само на ВиК операторите. Те ще продължават да нямат интерес за ред, дори при кражби, защото сметката ще се плаща от изрядните потребители. Няма да се интересуват и от загубите в мрежата. Затова ние от Федерацията на потребителите в България категорично се обявихме против разписаните текстове.
- Трябва ли да отпадне т.нар. такса "общо потребление", както настояват гражданите?
- Такса "общо потребление" е поредният трик на водните оператори за компенсиране на загубите, за което те отговарят. Разбира се, че трябва да отпадне подобна такса, защото тя наказва преди всичко изрядните платци. Изключително погрешно е предложението разходваната вода за общи нужди в дадена жилищна кооперация да се разпределя поравно между всички живущи. Нали сте съгласни, че ако баба Гичка живее в гарсониера от 45 кв. м и пести всяка капка вода, не е редно тя да бъде солидарна с разходваната вода от 4-членно семейство в жилище от 120 кв. м. Досега разходваната вода за общи нужди се разпределяше пропорционално на всяко индивидуално потребление.
Прави впечатление и опита за подвеждане на обществото, че новата наредба е изработена от междуведомствена работна група, включваща омбудсмана, ВиК оператори, КЗП и забележете - неправителствени организации. Фактът, че омбудсманът категорично се разграничи от наредбата, говори красноречиво, че от МРРБ шикалкавят. Освен ако се има предвид, че в тази междуведомствена група е включено някое приближено до властта НПО. На срещата при омбудсмана всички НПО, ние от Федерацията на потребителите в Българя, както и граждани се обявихме против наредбата.
- Документът е на етап обсъждане. Има ли федерацията свои предложения?
- На дискусията предложихме министърът на регионалното развитие със заповед да определи работна група, в която да се включат и представители на НПО, включително и Федерацията на потребителите. И тази работна група съвместно да разработи нова наредба.
- Неминуемо ли беше увеличението на цената на газа?
- По-редно е за КЕВР да се говори като за корпоративен регулатор. Стана практика КЕВР да определя на всяко тримесечие новата цена на природния газ без каквото и да е логично обяснение, както и на парното. Това предизвика огромни притеснения и недоволства на потребителите на топлинна енергия, особено в София. Няма как да не притеснява и нас, защото всеки работен ден се срещаме в централния ни офис на ул. "Веслец" 2 с мъката на десетки гневни потребители. Мотивите на КЕВР са, че има промяна на ценовия фактор, но това обяснение не топли потребителите. Затова същественият въпрос, който хората, както и ние си задаваме, е защо при почти еднаква цена на природния газ през 2015-а и сега от 1 октомври (456,65 лв./1000 куб.м) има увеличение с 13,89% спрямо третото тримесечия на т.г. Разликата в цената на парното е 20 лв. - от 74 лв. през 2015 г. до 94 лв. от 1 октомври. Да си припомним, че  преди 5 г. цената на природния газ беше близо 700 лв./1000 куб.м, а цената на парното беше колкото и сега - около 75 лв. Затова ние казваме, че решенията на КЕВР са гавра с достойнството на българите и на това трябва да сложим край.
- След поредното увеличение председателят на КЕВР Иван Иванов не се наема да прогнозира каква ще бъде цената на природния газ след 1 януари догодина.
- Председателят на КЕВР е изключителен  демагог и като такъв, като на идиоти ни обяснява, че цената би могла да се намали. Това е спекулация и мога да се обзаложа, че от 1 януари следващата година ще има ново увеличение с не по-малко от 7%. Г-н Иванов ни уверява, че и цената на електрическата енергия нямало да се промени, защото са намерени буфери като излишък от средства, събрани от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Затова от Федерацията на потребителите в България питаме: нима природният газ не е елемент от енергийната сигурност? И вместо да ни омайват с обещания, от КЕВР трябва да обяснят защо нямаше преговори с "Газпром", след като тази фирма имаше споразумение с ЕК и след като редица държави от ЕС подписаха споразумителни протоколи за цената на газа?
Нима "сладурите" от КЕВР не си дават сметка, че новото повишаване на цената на парното може да доведе до масово отказване от ползване на парно отопление, което би довело и до срив в енергийната система? Нима тези "сладури" не разбират, че с повишаване на цената на природния газ за битови и стопански потребители ще се даде нов силен тласък на сивия сектор примерно в хлебния бранш, който и в момента е над 50% . А и въобще в хранителния сектор, както и в сферата на услугите. И се чудя какво още трябва да се стовари върху нас, за да се събудим от будната  кома, в която сме изпаднали като общество. Крайно време е да се пробудим и да започнем да си търсим правата на пълноправни членове на ЕС.




 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ