19 Април 2024петък01:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пада данъчната отстъпка за коли с катализатори

Синдикатите недоволни, че плоският данък остава

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 306

От следващата година данъчната отстъпка за автомобилите с катализатор ще отпадне, а данъкът за колите на възраст над 15 години ще се увеличи с 30%. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, който наред с други данъчни закони бяха обсъдени на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Категорично не сме съгласни с отпадането на облекчението за катализаторите, заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че поправките се правят с цел синхронизиране на българското законодателство с европейски директиви, решения на Съда на Европейски съюз, както и с актуалната европейска практика по управлението на качеството на атмосферния въздух.
Вицепремиерът Валери Симеонов отчете, че са обсъдени промени в Закона за счетоводството. Измененията са свързани с намаляване на прага по отношение на одитирането на фирми и отпадането от следващата година на задължителното одитиране на търговски дружества в зависимост от тяхната регистрация - дали са акционерни дружества или не. Ще предложа на следващото заседание на МС тези предложения да бъдат обсъдени и също така ще настоявам да минат на дебат през парламента, тъй като ощетяват малкия и средния бизнес, което не е в синхрон с коалиционната политика за намаляване на данъчната тежест и административните ограничения, обясни вицепремиерът. Главният икономист на КНСБ Любен Тонев заяви, че приемат целия пакет от данъчни изменения и считат, че поправките са полезни както за бизнеса, така и за работодателите.
Същевременно искаме да подчертаем съжалението си, че няма промени по отношение на цялостната промяна във философията на данъчното облягане. Този модел продължава да задълбочава социалните неравенства, отбеляза Тонев. Междувременно Асоциацията на организациите на българските работодатели се противопостави остро на договорките между правителството и синдикатите таванът за новите пенсии да не пада, а вместо това да бъде увеличен сериозно заедно с максималния осигурителен доход. По-рано вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира пред бТВ, че увеличаването на максималния осигурителен доход ще насърчи сивата икономика сред високоплатените професии и ще доведе до отлив на висококвалифицирани кадри. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" коментира обаче, че по принцип максималният осигурителен доход трябва да е десет пъти минималната работна заплата, или над 5000 лв.


Внесли сме над 30 000 опасни автомобила от Германия

Европейската комисия предупреди германските производители да не продават заменени дизелови автомобили в Източна Европа. "Реекспортът е просто изместване на проблемите с качеството на въздуха от запад на изток", каза еврокомисарят Елжбета Биенковска пред Tagesspiegel. Според изданието повече от 100 000 употребявани автомобила са били изнесени през миналата година само в България, от които почти една трета силно замърсяващи дизелови коли. Дизеловият пакет, който бе приет от голямата коалиция в Германия, предвижда между другото акция по замяна на колите от страна на производителите на автомобили. Въпреки че било разбираемо германските потребители сега да се възползват от премията за замяна, според Елжбета Биенковска е много важно да стане ясно какво ще се случва с придобитите обратно от концерните коли. По думите й те не бива да се връщат по пътищата по заобиколен начин.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ