04 Май 2024събота20:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дуалното обучение забранено под 16 години

Главната инспекция по труда не знае колко ученици са обхванати в системата за учене чрез работа

/ брой: 195

автор:Дума

visibility 918

Главната инспекция по труда (ГИТ) не е издавала разрешения за включване в дуална система на обучение на лица, ненавършили 16 години. Това става ясно от отговор на социалния министър Бисер Петков на въпрос на депутата от "БСП за България" Валентина Найденова за проверките на Инспекция по труда за спазване на текстове от Кодекса на труда във връзка с дуалното обучение. Нейният въпрос е по повод обществения интерес към реалното въвеждане и развитие от този вид обучение у нас.
От отговора става ясно още, че инспекцията не можела да контролира училищата, сключили договори с предприятия за включване в дуална система на обучение, тъй като те не са работодатели на учениците, обучаващи се чрез работа. ГИТ текущо контролира работните места, за които е поискано и съответно издадено разрешение да бъдат наети непълнолетни лица. При проверките обаче се извършвал общ контрол за спазване на трудовото законодателство, т.е. по отношение на всички работещи, а не само спрямо включените в дуална система на обучение. Нарушения, свързани конкретно със закрилата на труда на непълнолетните лица, включени в обучение чрез работа, не са установени, подчертава Петков.
През миналата учебна година са издадени разрешения за наемане на работа на непълнолетни по дуалната система на 30 предприятия. Те са в областта на изграждане на електрически инсталации, производство на промишлено хладилно и вентилационно оборудване, търговия на дребно с компютри, инсталиране на машини и оборудване, производство на други електрически и електронни проводници, търговия на едро с компютри, периферни устройства и софтуер, разпределение на електрическа енергия, обработка на товари, както и с производство на оптични уреди и елементи и фотографска техника и др.
Инспекцията обаче не може да предостави информация колко ученици са обхванати в системата на обучение чрез работа. Освен това някои от учениците имат навършени 18 години и за тях не се изисква разрешение от инспекцията за сключване на трудов договор.


Снимка БГНЕС
STEM център с виртуални лаборатории за учене, изграден по проект за иновация, бе открит вчера във Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън"




За три години студентите у нас намалели с 13 000

В последните три години приемът във висшите училища е намалял 13 000 души. Затова стратегията за развитието на образованието в България трябва да бъде фокусирана в професионалните направления и в областите, в които висшите училища са много силни, коментира вчера посветният министър Красимир Вълчев на национален форум "Предизвикателствата пред държавните висши училища в България: тенденциите за развитие - година по-късно". Специалностите, които не се търсят от студентите са математиката и физическото възпитание.
Според МОН моделът на академично самоуправление е бил добър в началото на 90-те години. Вълчев даде да се разбере, че е нужна промяна в Закона за висшето образование, с което да се въведе нещо като трета стипендия, с която да има безплатно обучение за студенти.


 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1339

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1312

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1183

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1359

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1562

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1309

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1301

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1513

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1324

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1449

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ