29 Март 2024петък09:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Уволнена учителка търси справедливост

Варненска преподавателка е подала множество жалби до институциите в опит да си върне работата в селско училище

/ брой: 196

автор:Деси Велева

visibility 1884

Варненката Мирослава Първовска е майка на 3-годишно момиченце, а до месец на бял свят ще се появи второто й дете. Вместо обаче да се радва на втората си бременност и спокойно да очаква раждането на новото бебе, през последните 3 месеца тя обикаля институции в търсене на справедливост. Само преди дни след дълъг и уморителен път, бременната в девети месец жена влезе в приемната на националния омбудсман Мая Манолова в София, за да подаде жалба срещу уволнението си като учител.
Младата жена постъпва на работа като учител в основното училище "Христо Ботев" във Варненското село Николаевка през 2013 г. Пътува всеки ден по 30 км в едната посока между Варна и селото, за да преподава биология и химия. След време длъжността й е променена и тя става възпитател, като трудовият й договор преминава от срочен в безсрочен. Директор на учебното заведение по това време е Павлина Иванова.
Мирослава излиза в отпуск за първото си майчинство през 2015 г. Гледа дъщеричката си и забременява отново, като междувременно не се връща на работа. През този период обаче в училището настъпват кадрови промени, директорката Иванова е уволнена и през 2016 г. временно длъжността поема Бистра Бойчева. "За моя изненада на 15 юни и.д. директорката ме уволни по време на болничен", разказва потресената учителка. Тя научава, че докато не е на работа, длъжността й е променена от възпитател на начален учител, каквато тя не е. Тъй като съответно няма нужната квалификация, директорката я уволнява.
Двете са имали среща във Варна, директорката е извадила заповеди за новата длъжност на начален учител и е приканила Мирослава да ги подпише. Тя обаче отказала. Шокът обаче не преминава - междувременно призовкар на частен съдебен изпълнител звъни в дома на семейството и се опитва да връчи заповед за прекратяване на договора на учителката. Мирослава не приема и този документ.
Така започва ходенето по мъките на преподавателката, която е решила да се бори докрай за работата си. Пуснала е жалби до Инспекцията по труда, до Регионалното управление по образование във Варна, до областния управител, до прокуратурата. Когато отива в местната структура на инспекцията по труда, оттам й обясняват, че не са давали разрешение за уволнението й. Там също са подадени две жалби. По първата отговарят, че директорката е в правото да уволни младата жена. При втори сигнал отново в инспекцията, оттам вдигат ръце по казуса и казват, че няма какво да направят и нещата са за съдебно дело. Отделна проверка в НАП пък показала, че при тях е регистриран само един договор на Мирослава и той е за учител по биология и химия...
"Кой трябва да вземе мерки, за да има правосъдие в държавата?", пита Мирослава, която продължава да обикаля по институции. Тя научила, че новата директорка е в конфликт с предишната и отстранила от длъжност още поне 10 души от работещите в училището. Според слухове има и отлив на деца от школото в последно време, като се отказвали предимно ученици, живеещи във Варна. Въпреки това младата жена очаква справедливост и иска да бъде върната на длъжността, за която има квалификация и може да работи за доброто бъдеще на децата.


Снимка Авторката
Мирослава с дъщеричката си

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ