19 Април 2024петък19:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Американският бизнес:

Без съдебна реформа инвестициите в България ще намаляват

Вложения на САЩ у нас били 2,5 пъти повече от официално отчитаните

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 836

Работещата съдебна система, защитаваща бизнеса, и образователната система, предлагаща квалифицирани кадри за работни места на бъдещето, а не на миналото, са основните предпоставки за привличане на чужди инвеститори в България и създаване на съществен икономически ръст. Данъчната основа е добра, а лансираните преди време идеи за премахване на корпоративния данък по-скоро ще привлекат спекулативни капитали, от каквито българската икономика няма нужда. Това коментира изпълнителният директор на Американската търговска камара в България (АмЧам) Петър Т. Иванов при представянето на преоценката на американските инвестиции у нас в периода 1990-2016 г. С нея преди около месец бе запознат премиерът Бойко Борисов. Още тогава в отговор на негов призив за повече американски инвестиции у нас представителите на АмЧам поискаха по-добра бизнес среда.
Новият статистически анализ, извършен от Института за пазарна икономика (ИПИ) и финансиран от фондация "Америка за България", сочи, че инвестициите от САЩ са 2,5  пъти повече от отчитаните от Националния статистически институт. Причината за разликата е, че повече от половината от американските вложения в България не са директни, а влизат през други държави, където правната среда се смята за по-добра от българската и компаниите считат, че така интересите им и парите им у нас ще са по-защитени. Преоценката нарежда САЩ на шесто вместо на отрежданото от НСИ и БНБ 13-о място по размер на инвестициите у нас. Реално направените от американски компании инвестиции в българската икономика са близо 4,5 млрд. лв. вместо отчитаните 1,915 млрд. лв. и това е консервативният анализ, уточниха Светла Костадинова и Калоян Стайков от ИПИ. Реално директно от САЩ у нас влизат 42,6 на сто от американските инвестиции. През Холандия, която от години е топ инвеститорът у нас, са вложени 38,8 на сто от американските капитали у нас. Близо 7 процента са влезли през Британските вирджински острови, близо 6% - от Люксембург. През Белгия са инвестирани 3,2 на сто от американските средства у нас, сочи анализът на ИПИ по данни от Търговския регистър за крайните собственици на фирмите с американски капитали у нас. Авторите на изследването посочиха, че ако се направи подобен анализ и за инвестициите от други държави, също ще се окаже, че съществена част от тях минават през Холандия.

Причината за откриването на холандски дружества от американски компании за бизнес в България е в това, че правната система там е позната, предвидима и на нея може да се разчита, че ще защити направените инвестиции от регистрираните в държавата дружества, обясни Петър Т. Иванов. Като друг сериозен проблем, очертаван и от българските бизнес организации неведнъж, от АмЧам посочиха липсата на квалифицирани кадри, които да отговарят на изискванията на новите инвеститори. Сред водещите инвеститори е застрахователна компания, която се обслужва от 500 българи на 4 езика. В най-скоро време друга компания предстои да заеме терен от 20 000 квадратни метра. Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, който представи доклада, съобщи, че по време на преоткриването на американските инвестиции у нас най-трудно е било да се идентифицират компаниите.



БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ